RS10767_KA-20140130-IMG_5650-1-st-Hungarian-Donor-Procurement-Surgery-Masterclass-megnyito-scr-1Kétnapos szervkivételi sebészeti képzést tartott egy másfél éve indult európai uniós projekt részeként az Országos Vérellátó Szolgálat és a Semmelweis Egyetem, a holland partnerekkel együttműködve.

Az első, elméleti nap megnyitóján dr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes hangsúlyozta: rendkívül fontos a szervkivételt végző team munkája, a szerv megfelelő állapotban tartása és a donormenedzsment; ez az első, elengedhetetlen lépés a sikeres transzplantáció felé. Mint megjegyezte, ezt személyes tapasztalatai is megerősítették, mikor szerencséje volt Londonban a híres szív-tüdő transzplantáló sebész, Yacoub professzor mellett dolgozni aneszteziológusként.

RS10770_KA-20140130-IMG_5630-1-st-Hungarian-Donor-Procurement-Surgery-Masterclass-megnyito-scrMihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója kiemelte: a program a minőségről és a biztonságról szól, a cél, hogy holland mintára honosodjon meg Magyarországon is a szervkivételi sebészeti képzés. Az átfogó programban az Országos Vérellátó Szolgálat képviseli Magyarországot, a szakmai hátteret pedig a Semmelweis Egyetem, azon belül is a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, valamint a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet adja.

A kurzus második, gyakorlati moduljának helyszíne a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet volt, ahol dr. Nemeskéri Ágnes docens, a mesterkurzus tudományos szervezőbizottságának tagja köszöntötte a résztvevőket.

1st Hungarian Donor Procurement Surgery Masterclass boncolásHangsúlyozta: nagy öröm, hogy csatlakozhattak az alapvetően Leidenben futó projekthez, s bízik benne, hogy az első magyar szervkivételi kurzust továbbiak követik majd. Ismertette a gyakorlati modul körülményeit: a továbbképzésben résztvevő sebészek négy, speciálisan tartósított cadaveren gyakorolhatták a máj, a hasnyálmirigy és a vesék transzplantációs célú eltávolítását, az oktató sebészek felügyelete mellett. A kiemelt szervek, transzplantációra való alkalmasságát az oktató sebészek ellenőrizték, értékelték.

A gyakorlati modul szervezői dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens, valamint dr. Kiss Mátyás és dr. Szuák András egyetemi tanársegédek voltak. A tudományos szervezőbizottság tagjai voltak még dr. Nemeskéri Ágnesen és dr. Kiss Mátyáson kívül dr. Fehérvári Imre, dr. Kóbori László és Mihály Sándor.

1st Hungarian Donor Procurement Surgery Masterclass boncolásA résztvevő sebészek és oktatóik a pécsi, a szegedi, a debreceni és a Semmelweis Egyetemről érkeztek, előadást tartottak még többek között a groningeni, a leideni, az oxfordi egyetem szakemberei. Az Európai Unió által támogatott országos képzés teljesítése után a sebészek szervkivétel végzésére jogosító tanúsítványt kapnak.

A szervkivételi sebészeti képzés fontosságát aláhúzza az a köztudott tény, hogy nemzetközi szinten több a szervátültetésre szoruló beteg, mint a donor, a várólisták hossza pedig egyre növekszik. Éppen ezért különös jelentősége van annak, hogy egyetlen szerv se vesszen el amiatt, hogy esetleg megsérül a kivétel során.

1st Hungarian Donor Procurement Surgery Masterclass boncolásAz Első Magyarországi Szervkivételi Sebészeti Képzést (1st Hungarian Donor Surgery Masterclass) az ACCORD (Achieving Comprehensive Coordination in Organ Donation Throughout the European Union) projekt kétoldalú együttműködésekről szóló munkacsoportjának égisze alatt rendezték meg. Az ACCORD 23 tagországot tömörítő, 42 hónapos időtartamra (2012-2015) szóló európai uniós pályázati konzorcium. Az együttműködés fő célja a szervdonációs koordinációval kapcsolatos közös európai gyakorlatok kidolgozása és meghonosítása, valamint közös európai élődonoros follow-up regiszter kialakítása.

1st Hungarian Donor Procurement Surgery Masterclass boncolásA most lezárult kétnapos mesterkurzus az egyes országok közötti tapasztalat, tudás és gyakorlat átadását tűzte ki célul. A képzés holland oldalról a Dutchtransplant Foundation, a Leideni és a Groeningeni Egyetem, valamint Magyarországról az OVSZ – Szervkoordinációs Iroda, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika, továbbá a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet elmúlt másfél éves együttműködése eredményeként jöhetett létre.

Dobozi Pálma

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

accord logo

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.