Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Egy női foglalkozás története

blank
blank
20080711.jpg

A kiállítás megnyitóján

Bábatörténeti kiállítást nyitottak május 16-án az Egészségtudományi Karon. A hónap végéig látható tárlat megnyitójának résztvevőit dr. Mészáros Judit főigazgató köszöntötte, dr. Vingender István főigazgató-helyettes nyitotta meg a kiállítást.

Tavaly az ápolástörténetről, idén a szülésznői szakma kialakulásáról tudhattak meg részleteket azok az érdeklődők, akik megnézték a Vas utcai kari épület ötödik emeletén helyet kapott vitrineket. Az idei kiállítás témája nem véletlen választás: a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületében kezdte meg működését 110 éve a bábaképző. A megnyitón a főigazgató-helyettes hangsúlyozta, nemcsak azért fontos egy szakma rég- és közelmúltjának bemutatása, mert tanulhatunk belőle, hanem azért is, mert erkölcsi tartást ad a mai nemzedék számára. Egy több száz év alatt kialakult és sokat fejlődött foglalkozásról van szó, melynek hagyományait meg kell őrizni, tovább kell adni, és a mai korszerű tudással tovább kell fejleszteni.

A kiállított eszközök és dokumentumok az első államilag oktatott, ellenőrzött és fizetett női szakma három évszázados múltját idézik fel. Az anyagot Kahlichné dr. Simon Márta főiskolai tanár és dr. Kótyuk Erzsébet főmuzeológus állította össze a Semmelweis Ignác Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár segítségével. A tájékoztató szövegekből megtudhatjuk, hogy 1770-ben Mária Terézia rendelkezett először arról, milyen képzést kell kapniuk a szülésnél segédkezőknek. A tárlat az 1950-es évekkel zárja a visszatekintést. Ezekben az években ugyanis jogszabályban tiltották meg Magyarországon az otthon szülést, ezért a területen dolgozó szülésznők bekerültek a szülészeti intézményekbe vagy helyben körzeti ápolóként folytatták munkájukat.

A kiállítás-sorozat szervezőjének terveiben szerepel az Egészségtudományi Karon indított szakképzések történetétnek további bemutatása.

Pap Melinda

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk