Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Korszerű fogászati eljárások bemutatása

blank
blank
200807041.jpg

Budai Zsolt

Nemzetközi színvonalú kezelésben részesülhetnek azok a páciensek, akik a Fogorvostudományi Kar új Oktatási Centrumában fordulnak szakemberhez. A 2007-ben birtokba vett épületben nemcsak hallgatók képzése folyik, hanem az egyes klinikákon a profilnak megfelelő betegellátás is. A május 9-én – a Semmelweis Egészségügyi Kft. szervezésében – megtartott Fogászati Nyílt Napon a sajtó képviselői és a szakmai érdeklődők is bepillanthattak a digitális technikával felszerelt fogorvosi kezelőkbe.

A Fogorvostudományi Kar büszkesége a tavaly átadott Oktatási Centrum, ahová a szájsebészeten kívül valamennyi fogorvosi klinika beköltözött. A képzésnek és a gyógyításnak is helyet adó épületet a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eszközökkel szerelték fel – fogalmazott köszöntőjében dr. Hermann Péter, a FOK dékánhelyettese. Elmondta: a Semmelweis Egészségügyi Kft. bevonásával válhatott lehetővé, hogy a klinikai közalkalmazottak a társadalombiztosítás által nem támogatott beavatkozások elvégzésében érdekeltek legyenek, legális úton részesülhessenek a kezelések utáni bevételből. Egyes klinikák már kerestek jogi lehetőséget ennek megvalósítására, a Semmelweis Egészségügyi Kft. pont jó időben nyújtott alternatív lehetőséget és szervezeti hátteret az elképzelések megvalósításához.

Élenjáró kutatások

Dr. Budai Zsolt (képünkön fent), a Konzerváló Fogászati Klinika tanársegédje olyan új eljárásokat mutatott be, melyeket mind az oktatásban, mind a betegellátásban nap mint nap alkalmaznak. A szakember hangsúlyozta, az Oktatási Centrumban minden adott ahhoz, hogy a legmodernebb módszerekkel gyógyítsanak: elméleti felkészültség, szakmai gyakorlat, infrastruktúra és technikai háttér. Ez utóbbi nagyon kedvező az orvos és fogtechnikus számára egyaránt, hiszen több ezer négyzetméteren olyan praxis-labort sikerült létrehozni, ahol a két szakterület közösen dolgozhat. Az itt kínált szolgáltatások egyike az úgynevezett CAD/CAM eljárással készült restaurációk: betétek, inlay-k, koronák és fémmentes pótlások. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyeznek az itt praktizáló fogorvosok az adhezív technikára, amely területen a Konzerváló Fogászati Klinika nemzetközileg is élenjáró kutatásokat végez. Ugyancsak nagy hangsúlyt kap a betegellátás során a gépi gyökércsatorna-megmunkálás, és megbízhatóak az egyetemen alkalmazott gyökértömési módszerek is. Az Oktatási Centrumban külön implantológiai munkacsoport jött létre, hogy a fogbeültetésre jelentkező pácienseket a legkorszerűbb technológiával, több szakterület együttes jelenlétében lehessen ellátni.
blank
200807042.jpg

Háttérben Bajtek Gyöngyvér, a Semmelweis Egészségügyi Kft. igazgatója

CAD/CAM technikák

A legkorszerűbb eljárások közé sorolható a CAD/CAM rendszer alkalmazása, amely computer vezérelt tervezést és kivitelezést jelent. Ez az eljárás is elérhető az Oktatási Centrum rendelőiben, amely rendszereket a Semmelweis Egészségügyi Kft. is használhat a piaci betegellátás során. A Semmelweis Fogtechnikai Kft. szintén alakulása óta alkalmazza a komputertechnológiát.

A CAD/CAM eljárás egyik típusánál, amikor a foganyag-veszteség mértéke lehetővé teszi, hogy szék melletti technikát lehessen alkalmazni, már nem feltétlenül szükséges fogtechnikus bevonása. A páciens akár 1-2 óra múlva kész restaurációval távozhat a rendelőből. A „munkaterületet” optikai szkennerrel fényképezik le, a felvételt a fogorvos a computeren azonnal megnézheti, bármilyen szögben elforgathatja, majd a szükséges adatok megadásával azonnal elindíthatja a fogpótlás tervezését. A számítógép pontosan meghatározza a készítendő pótlás formáját, nagyságát, nincs szükség tehát lenyomatvételre és várni sem kell a laboratóriumban készülő munkára. Ezt követően a fogorvos egy jó tulajdonságokkal rendelkező üvegkerámia-készletből kiválasztja a beteg fogazatához leginkább illeszkedő színárnyalatot, és elkezdődhet a megtervezett darab kifaragása, szintén a computer irányításával. A nyílt napon az egyik rendelőben tartott bemutatón a látogatók meggyőződhettek arról, hogy a folyamatnak ezen utolsó, bár nem kevéssé fontos lépése alig több mint 10 percet vesz igénybe. Ezzel a digitális technikával a kezelés percekre lerövidíthető. Nagyobb kiterjedésű foghiánykor, amikor a szék melletti rendszer korlátai miatt ez a technika nem alkalmazható, lehetőség van a hagyományos eljárást a CAD/CAM technika lehetőségeivel kombinálni. Ilyenkor a fogtechnikus a nagy pontosságú fém vagy fémmentes kerámia váz készítéséhez használja a számítógép segítségét, és a leplező kerámiát hagyományos úton az egyéni esztétikai kívánalmaknak megfelelően viszi fel a vázra. A számítógépes eljárásról fontos tudni, hogy ugyanakkora szakértelmet és munkát igényel az orvostól és technikustól egyaránt, de a fogászat új területein is kíván mélyebb ismereteket és nagy gyakorlatot.

Hajdu Zoltán laborvezető előadásában és az épület bejárása közben elmondta, a Semmelweis Fogtechnikai Kft. a CAD/CAM technológia mellett a legkorszerűbb lézerhegesztéses eljárást is alkalmazza, amellyel pl. előregyártott elemekből lehetséges implantátum megtámasztású stégkonstrukciók gyors elkészítése.

Pap Melinda

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk