Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Beszámoló konferenciákról

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank
blank

Orvosbiológiai mérnöki oktatás és kutatás

blank
200714262.jpg

Dévai Endre, Benyó Zoltán, Péceli Gábor, Molnár Károly, Jobbágy Ákos, Tulassay Tivadar, Sótonyi Péter

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén ünnepli jogelőd intézménye alapításának 225. évfordulóját. Ennek tiszteletére az Egyetem Szenátusa 2007-et ünnepi évvé nyilvánította. A jeles esztendő egyik tudományos rendezvénye volt – mint arról lapunk 12. számában már írtunk – a november 22-i konferencia az orvosbiológiai mérnöki oktatásról és kutatásról.

A konferenciát Molnár Károly, a BME rektora nyitotta meg. Üdvözlő beszédet tartott Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, Sótonyi Péter, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Szövényi Zsolt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője és Dévai Endre, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

A Műegyetem, a több tanszékén folyó orvosbiológiai mérnöki kutatás, és az ottani témákban igényelt, iskolarendszeren kívüli képzés koordinálására – a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gesztorságával – létrehozta a BME Egészségügyi Mérnöki Kutatási és Képzési Központot (BME EMK), melyet Péceli Gábor dékán mutatott be. Benyó Zoltán és Monos Emil a hazai orvosbiológiai mérnöki oktatást elemezte.

A továbbiakban a következő előadók és előadások szerepeltek a három szekcióban: Jobbágy Ákos (Mozgásanalízis alkalmazása neurális betegségben szenvedők objektív minősítésére), Naszlady Attila – Kiss Lajos (Számítógépes modellezés a szív koszorúér vérkeringése vizsgálatára), Hanák Péter (eVITA: infokommunikáció az életvitel szolgálatában), Nemes Attila (A homograft érpótlásról, különös tekintettel az egészségügyimérnök-képzésre), Bojtár Imre (Agyi aneurizmák numerikus szilárdságtani vizsgálata), Fidy Judit (Fehérje alegységek önszerveződésének vizsgálata biofizikai módszerekkel), Kozmann György (Bioelektromos képalkotó eljárások kutatása), Hantos Zoltán (A légzőrendszer mechanikája kicsiben és nagyban), Ábrahám György (Az emberi színtévesztés optikai korrekciója neurális hálózati módszerekkel), Monos Emil (Sic itur ad... Acta Astronautica), Ginsztler JánosDobránszky János (Koszorúér sztentek kutatása és fejlesztése), Dézsi László (Különös házasság: A kardiovaszkuláris telemetria és a „tilt” ketrec alkalmazása orthosztatikus adaptáció vizsgálatára), Harsányi Gábor (Orvosbiológiai érzékelők és bioérzékelők kutatás-fejlesztése az Elektronikai Technológia Tanszéken), Nádasy György (Az érrendszer mérnöki vizsgálata: az angiometria múltja, jelene és jövője), Illényi AndrásVicsi Klára (Beszédtechnológia és hallásdiagnosztika), Surján György (Klasszifikáció és kultúra), Dobrowiecki TadeuszAntal Péter (A bioinformatika, mint a mesterséges intelligencia és a statisztika olvasztótégelye), Csekő Csongor - Raffai Gábor - Nádasy György - Monos Emil (Akut orthosztatikus és antiorthosztatikus kardiovaszkuláris válaszok vesztibuláris szabályozása), Mersich AndrásCsordás Péter (Vérnyomásmérés megnövelt diagnosztikai tartalommal), Kovács Levente (Új elvek az I-es típusú cukorbetegség inzulinszabályozásában), Fördős GergelyBosznai István (Járművezetők élettani paramétereinek monitorozása), Tóth Brigitta KrisztinaNasztanovics FerencRaffai GáborMonos EmilBojtár Imre (Artériák mechanikai tulajdonságai).

Benyó Zoltán, Jobbágy Ákos, Monos Emil
blank

Segítség az uniós pénzek elosztásához és elköltéséhez

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja 2005 óta tagja a Europian Health Property Network (EuHPN) szervezetnek. Az oktató centrum és a nemzetközi társaság közös projektje az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiosztott Európai Uniós támogatások felhasználásához segítséget nyújtó konferenciasorozat és oktató kurzus.

A non-profit szervezetként jegyzett EuHPN egy független, egész Európán átivelő hálózatot hozott létre, hogy segítse a tagországok szakembereit az egészségügyi ingatlanvagyon és infrastruktúra szakszerű kezelésében. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK), az EuHPN tagszervezeteként, nemzetközi szaktudást és tapasztalatot bázisul véve szervezi meg Flagship nevű oktatóprogramjait és konferenciáit, melyek különböző, hazánknál fejlettebb európai országok szakértőinek bevonásával zajlanak majd. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében pályázatok útján összesen 440 milliárd forintnyi összeget osztanak szét. Ahhoz, hogy a döntéshozók szakszerű megfontolás után ítéljék oda a támogatásokat és a nyertes pályázók valóban hosszú távú fejlődést valósítsanak meg e pénzből, az egészségügyi ágazat szereplőinek nem árt megismerniük az ellátás financiális szervezésére vonatkozó nemzetközi tapasztalatokat.

Országok napja

„Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése” című konferenciasorozat eddig megszervezett eseményei három különböző ország „napjai” lesznek. A Francia napon francia, a Svéd napon svéd, az Osztrák napon pedig Ausztriából érkező, nemzetközileg is elismert szaktekintélyek tartanak előadásokat az egészségügyi rendszer nemzeti és regionális szintű tervezéséről, az egészségügyi beruházások tervezéséről, az egészségügyi szolgáltatók alkalmazkodási stratégiájáról, valamint az egészségügyi létesítmények tervezéséről és kivitelezéséről.

A jövő év elejére tervezett Design nap az európai kórházépítési trendekkel ismerteti meg az érdeklődőket. Barrie Dowdeswell, az EuPN ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy korszerű kórház építésénél nem az a lefontosabb, hogy mennyibe kerül a kivitelezés, sokkal inkább mérlegelendő, hogy milyen költséghatékonysággal fog működni a felépített intézmény. A nyugat-európai szakemberek a tradícionálisnál kisebb, modern és környezetbarát energiaellátással felszerelt építményeket terveznek a XXII. században, ahol az orvosnak lehetősége van kényelmesen és hatékonyan gyógyítani, a betegek pedig a lehető legkevésbbé érzik terhesnek az otthonuktól távol töltött időt.

Hasznos tudásbázis

A projektet szervező szakemberek – tudtuk meg dr. Szócska Miklóstól, az EMK megbízott igazgatójától – az oktatókurzusokkal optimális felahasználást lehetővé tevő tudásbázist kívánnak biztosítani a a hazai illetékeseknek. Takács Erika programvezető hozzáfűzte, ha a résztvevők megismerhetik más európai országok alkalmazott módszereit, és szembesülnek az egészségügyi beruházások és létesítmények tervezéséhez, megvalósításához kapcsolódó nemzetközi tapasztalatokkal, akkor sikeresebben alakíthatják a magyar ellátást a hazai népegészségügyi állapotokból következő igényekhez. Európa minden országában komoly kihívást jelent a lakosság változó szükségleteihez igazítani az egészségügy struktúráját, az azonban biztos, hogy a stratégia szintű, hosszú távra koncentráló előkészületek elengedhetetlenek az egészségügyi rendszer fejlesztéséhez.

Töreky Balázs, az Építéstudományi Egyesület Egészségügyi Szakosztályának alelnöke sajnálattal állapította meg, hogy Magyarországon jelenleg hiányzik az egészségügyi-műszaki szabályozás, és az intézmények műszaki tartalmának meghatározásában még mindig számítanak a politikai megfontolások is. Szerinte a kórházak építésében, az ellátás megszervezésében és a fejlesztési irányok meghatározásában egyaránt sokat segíthet hazánknak a szakszerű és empatikus hozzáállás példája, mely nem pénzkérdés.

Radnai Anna

A témával kapcsolatban szíves figyelmébe ajánljuk a központ korábbi angol nyelvű videokonferenciáját, amelyet az alábbi linken tekinthet meg:

http://mediasite.uva.nl/mediasite/Viewer/Viewers/Viewer320TL.aspx? mode=Default&peid=91df80bb-1d6a-404d-99a6-41ba88ca5888&playerType=WM7&mode=Default& shouldResize=true& pid=72af5f08-fffc-40ad-b204-b3397cd6f9c8& playerType=WM7
blank

A Nemzetközi Kórházszövetség díjazottja

blank
200714261.jpg

A Nemzetközi Kórházszövetség (International Hospital Federation) 2007-ben Koreában, Szöulban megrendezett 35. kongresszusán dr. Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ oktatója nyerte el a legjobb előadásért és tudományos munkáért járó díjat. Az előadás témája a kórházi ellátás minőségének megítélésére használt mérőszámok (minőségi indikátorok) alkalmazhatósága, az egészségügyi szolgáltatások nyilvános minőségértékelése.

Az előadás alapjául szolgáló szakmai publikáció dr. Belicza Éva., Takács Erika: „A kórházi ellátás minőségének objektív megítélése: álom vagy realitás” címmel jelent meg 2007 novemberében, az Orvosi Hetilap, 148. évfolyamának 43.számában. A díjnyertes előadás és további információ letölthető a www.emk.sote.hu honlapról.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk