Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Expozíció

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank
blank

Kiállítás, eszmecsere Gondolatmentek címmel

blank
200714272.jpg

Mester István: Akvárium

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás foglalkozásain készült alkotásokat állították ki, dr. Simon Lajos egyetemi docens szervezésével, a Király utcai Boulevardésbrezsnyev Galériában. A november 22-i tárlatmegnyitót kerekasztal-beszélgetés követte a Sirály színházteremben.

A főleg szakmabeliek, fiatal értelmiségiek és alternatívok körében érdeklődést keltő kiállítást dr. Gerevich József pszichiáter-pszichoterapeuta nyitotta meg, a kerekasztal-beszélgetést az „álártatlansággal” kérdéseket megfogalmazó Réz András esztéta vezette.

Az eszmecsere formabontó jellegét nem szokványos matéria szolgáltatta: pszichiátriai betegek alkotásainak kor és kórokairól, újszülött fogadtatásáról és értékéről hangosítottak fel a társadalom által is tapintatosan elhallgatott, megkerült gondolatokat. Mindezt értelmiségi merészséggel, éleslátással tárták a teltházban figyelő szemek elé: kimondva, hogy a normális ember is néha kíváncsian, „vegyes borzadállyal” tekint az őrületre. Ugyanakkor a fogadtatás talán más lenne, ha egyszerűen egy fantomnevű csoport nevében állították volna ki a 118 képet. Felmerült: az az igazi, amikor nincs fogódzó, ami alapján megítélhetjük: magas művészetet, vagy csak dilettáns pillanatkimerevítést látunk. Az alkotások értékét ez esetben nem a szerző neve adja, hanem az ösztönösen megélt, automatikusan feltárt pillanatfelvételben a világnak felkínált tisztaság. Elhangzott, hogy az alkotó misztériuma nem választható le az alkotásról, mert a képek értékéhez hozzátartozik az alkotó élettörténete. Úgy tűnik, a betegség és kreativitás kéz a kézben szolgálják a művészetet, mint Csontváry és Van Gogh esetében. S ha valaki még nagy anyagi áldozatot merészel hozni – akár befektetés céljából is – egy alkotásért, az máris kíváncsiságot kelt a műkedvelőben. Az igazi értéket és a művek fennmaradását főleg a spontán figyelem teremti meg, amellyel mi, befogadók fordulunk ösztönösen a kép felé. Ez most e „történet nélküli” műveknek sikerült.

Kiss Hajnal
blank

Egészségügyi képzőművészek kiállítása Szentendrén

blank
200714271.jpg

Az „Első Magyar Orvos-Képzőművész kiállítás-sorozat” második állomásaként november 17-től egy hétig egészségügyi képzőművészek kiállítása volt látható a szentendrei Pest Megyei Könyvtárban. A dr. Palotás András PhD, szegedi orvos-festő által vezetett Asklepios-Med Bt. egészségügyi, kutatói, oktatói és egyéb szakmai tevékenységén túl alkotó- és előadó-művészettel, művészeti kiegészítő-, valamint múzeumi tevékenységgel és kulturális örökségvédelemmel is foglalkozik. Céljuknak tekintik, hogy orvosok és más egészségügyi dolgozók képzőművészeti alkotásait mindenhova eljuttassák, ennek érdekében kiállítás-sorozatot szerveznek. Az első program 2007. március 24-én Kunmadarason volt. A jól sikerült bemutatkozást követte az újabb sikeres rendezvény Szentendrén.

A kellemes hangulatú kiállítást dr. Palotás András üdvözlő szavai nyitották meg. Ezt dr. Sulyok Tibor pécsi belgyógyász-üzemorvos szavalata követette, majd Kósáné Kertai Daisy Sonja, az Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesülete elnökének rövid köszöntője után Rudas Anna és Quanphanivanh Edina orvostanhallgatók hegedűjátékában gyönyörködhettek a jelenlevők.

A 25 kiállító csaknem 300 alkotással szerepelt, többségében festményekkel, de láthattunk szobrokat, gobelint, selyemfestményt, kisplasztikákat, bronzérmeket , szőnyegeket, fa ékszereket is. Egyes művek már szerepeltek kiállításokon, külföldi tárlatokon, néhány zsűrizett munkával is találkozhattunk. Az alkotók a bt., valamint szponzorok jóvoltából térítésmentesen állíthattak ki. A jó hangulatot fokozta az ételkülönlegességekből álló fogadással egybekötött ismerkedési este.

A sorozat következő állomása 2008 áprilisában lesz Visegrádon.

Dr. Soltész Katalin

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk