Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Huzella-Jendrassik emlékérmesek

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank
blank
200714241.jpg

Mócsai Attila

A Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíj ez évi kitüntetettje, dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet egyetemi docense 1993-ban summa cum laude végzett egyetemünk Általános Orvostudományi Karán, majd ugyanilyen minősítéssel védte meg 1999-ben (dr. Ligeti Erzsébet témavezetésével) PhD doktori értekezését, melyet a legjobbnak ítélt meg a Veritas et Virtus Alapítvány. Ezután hároméves posztdoktori tanulmányúton vett részt az USA-ban (University of California, San Francisco), ahol a dr. Clifford Lowell vezette, a világ egyik legismertebb orvos-biológiai kutatóműhelyében nyújtott kiemelkedő tudományos teljesítményt. 2002-től ismét részt vesz az Élettani Intézet oktató-kutató munkájában. Az általa alapított munkacsoportban 8 fiatal, lelkes kolléga és TDK-hallgató dolgozik.

Kutatási tevékenysége a gyulladásos folyamatok molekuláris mechanizmusainak megértésére irányul. Hazai PhD-munkája során a neutrofil granulociták degranulációs folyamatait, amerikai tanulmányútja alatt az integrin sejtadhéziós receptorok jelátvitelét vizsgálta. Hazatérése óta érdeklődése számos újabb irányba (pl. az oszteoklasztok fejlődésének és a csontlebontás molekuláris mechanizmusainak vizsgálata, az Fc-receptorok működése, a rheumatoid arthritist közvetítő jelátviteli folyamatok azonosítása) terjedt ki. Elsősorban primer sejteket és össz-szervezeti folyamatokat vizsgált, ezen belül kiemelt jelentőségű a különböző gén-hiányos (knockout) egértörzsek vizsgálata. Komoly hangsúlyt helyezett a kutatási módszerek fejlesztésére is: pl. a neutrofilek in vitro vizsgálatának nagy mintaszámra való adaptálása, az egér fagociták vizsgálati módszereinek optimalizálása, az embrionálisan letális mutációt hordozó sejtek vizsgálata. Ezen megközelítésekkel kimutatta, hogy a Syk tirozin-kináz számos sejttípusban központi szerepet játszik az integrinek jelátvitelében. Azonosított egy új – az in vitro és in vivo csontlebontáshoz elengedhetetlen – oszteoklaszt-jelpályát; kimutatta továbbá, hogy az integrinek a limfociták antigén-receptoraihoz hasonló módon szignalizálnak. Eredményei nagymértékben hozzájárultak a gyulladásos folyamatok és a csontanyagcsere molekuláris mechanizmusainak megértéséhez.

Eddig megjelent, zömében az utóbbi 5 évben publikált közleményeinek összesített impakt faktora 235, átlagos impakt faktora 10 felett van. Nemzetközi publikációira csaknem 700 független hivatkozás érkezett. Közleményeit több független tudományos fórum (pl. a Faculty of 1000, az International Bone and Mineral Society BoneKEy fóruma) is külön elismerésre méltónak találta, legutóbb pedig a Nature Signaling Gateway minősítette egyik publikációját a „hét legforróbb közleményének”.

Tudományos pályája során számos hazai és nemzetközi díjat (köztük a European Molecular Biology Organisation - Howard Hughes Medical Institute kiemelkedő fiatal kutatói díját) és ösztöndíjat (Wellcome Trust Nemzetközi Vezetőkutatói ösztöndíj) nyert el. Kutatási pályázatát a European Research Council a kontinensről benyújtott mintegy 10 000 pályázat közül a legjobb 5% közé sorolta.

A munkacsoportjában dolgozó dr. Jakus Zoltán az idén elnyerte az MTA Bolyai János kutatási ösztöndíját, TDK-hallgatói az elmúlt években az egyetemi TDK-konferenciákon hét első, két második és két harmadik díjat nyertek. Munkacsoportjának működését több jelentős hazai és nemzetközi szervezet támogatja.

Rendszeresen tart meghívott előadásokat nemzetközi fórumokon (pl. az idei fagocita Gordon-konferencián, jövőre az athéni FEBS-kongresszuson), s szemináriumokat külföldön (a cambridge-i, a müncheni egyetemen). Számos nemzetközi folyóirat (Journal of Immunology, Trends lapok) bírálója. 2005-ben ő szervezte a prágai European Phagocyte Workshop konferenciát. A European Phagocyte Group vezetője és a European Society for Clinical Investigation vezetőségi tagja.
blank
blank
200714242.jpg

Lakatos Péter László

A Jendrassik Ernő emlékérmet és jutalomdíj ez évi nyertese dr. Lakatos Péter László, az I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje summa cum laude minősítéssel diplomázott 1999-ben egyetemünk Általános Orvostudományi Karán. Már 1996-tól tudományos diákkörösként aktívan részt vett jelenlegi munkahelye gasztroenterológiai-hepatológiai munkacsoportjának munkájában. Egyetemi és Országos TDK konferencián tartott előadásait, valamint rektori pályázatait több első díjjal jutalmazták, elnyerte a Krompecher Ödön díjat, és kétszer részesült Köztársasági Ösztöndíjban.

Diplomázása után is maradt az említett munkacsoportban. Az osztályos feladatokon túlmenően részt vesz a graduális és postgraduális oktatómunkában. Több ezer diagnosztikus és terápiás endoszkópos vizsgálatot, májbiopsziás mintavételt végzett. 2002-ben krónikus májbetegségek témakörben kiváló eredménnyel védte meg PhD értekezését. 2005-ben belgyógyász szakvizsgát tett. Kutatói érdeklődése egyre inkább a gyulladásos bélbetegségek felé irányul. A munkacsoportban dolgozó PhD, illetve TDK hallgatók munkáját irányítja, Doktori Iskolánkban programvezető.

Publikációival, előadásaival több elismerést nyert el, köztük az Orvosi Hetilap Markusovszky-Díját, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság „Az év legjobb gasztroenterológiai tárgyú közleménye” díját két-két alkalommal, az Európai Gasztroenterológiai Társaság kongresszusán a legjobb absztrakt díját, az Európai Gasztroenterológiai Endoszkópos Társaság kongresszusán a legjobb előadás díját és a Semmelweis Egyetem Richter Gedeon publikációs pályadíját. 2003-ban a Magyar Gasztroenterológus Társaság Magyar Imre díjjal és emlékelőadással tüntette ki. 2005-ben részt vett az Emerging Leaders programban. 2007-ben MTA Bolyai János emlékplakettjét kapta, a hároméves Bolyai Ösztöndíj elismeréseképpen. Eredményeiről összefoglaló előadásban számolt be. A 2006-os publikációi alapján az idén elnyerte a Magyar Gasztroenterológus Társaság Altana Publikációs díját.

Több szakmai szervezet, így a Magyar Gasztroenterológus Társaság, a Magyar Belgyógyász Társaság, az Amerikai Gasztroenterológus Társaság tagja, az Európai Crohn-Colitis Társaság, illetve a Nemzetközi Gyulladásos Bélbetegségek Társaság (IOIBD) vezetőségi tagja, a Magyar IBD Study Group alapító tagja és munkájának koordinálója. Szerkesztőbizottsági tag a World Journal of Gastroenterology, a Journal of Crohn’s and Colitis, a Lege Artis Medicinae folyóiratoknál és az ECCO News, azaz az Európai Crohn-Colitis Társaság lapjánál. Számos elismert nemzetközi, elsősorban gasztroenterológiai szaklap állandó lektora (pl. Gut, American Journal of Gastroenterology, Inflammatory Bowel Diseases, Biomed Central Gastroenterology, Human Immunology, Journal of Medical Genetics). 2006-ban egyetlen magyarországi meghívottként tagja volt a gyulladásos bélbetegségek kezelését összehangoló, közös európai ajánlást kialakító bizottságnak.

Gasztroenterológiai, hepatológiai témakörökben összesen 12 könyvfejezete és 88 eredeti közleménye, összefoglalója, illetve szerkesztőségi közleménye jelent meg. Ezek összesített impakt faktora absztraktok nélkül 80,2, a hivatkozások száma 340.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk