Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Hírek, események – röviden

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

Tízéves a Homograft Ér- és Billentyűbank | Onkológus kongresszus | Egynapos sebészet | Időskorúak egészsége | Venerológiai továbbképzés | Harmincöt éves a hazai citodiagnosztikai szakasszisztens képzés | Sürgősségi pszichiátria | Magas vérnyomásról | Vendégségben Lappföldön | Delta Mikulás | Decemberi ünnepségek | Víruskutatás Magyarországon | Karácsonyi előzetes | Családorvosi továbbképzés | Műszer szponzortól | Tanfolyami felhívás | Folytatódó kurzusok | Moldáv delegáció | Diákköri konferencia | Eredményes tárgyalások | Francia küldöttség | Atlantis pályázat | Példaértékű tevékenység | Sportszakemberek képzése | Magyar sors

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

Tízéves a Homograft Ér- és Billentyűbank

1997 júniusában történt meg először, hogy szervdonációra alkalmas donorból nem csak vesét, májat vagy szívet, hanem – az úgynevezett „multi organ harvest” fejlődésének jeleként – érpreparátumokat is eltávolítottak. Az akkoriban megteremtett technikai felszerelések birtokában így indult egyetemünk Ér- és Szívsebészeti Klinikáján a Homograft Ér- és Billentyűbank működése. Kezdetben a Transzplantációs és Sebészeti Klinika riadó-rendszeréhez csatlakozva, majd mára a Hungarotransplant Kht. kereteit használva, a klinika csapata 63 riadón több mint 300 preparátumot távolított el. A graftok tárolása folyékony nitrogén gőzében, mínusz 150°C fokon történik, és adataikat adatbázisban tárolják.

Annak ellenére, hogy a homograftok klinikai felhasználásának OEP finanszírozása az elmúlt évtizedben négyszer változott (a nullától a HBCS csoportig), a klinika volt és jelenlegi igazgatója – Nemes Attila és Acsády György professzorok – a program melletti töretlen kiállásukkal biztosították, hogy elérkezhessünk az érbank fennállásának 10. évfordulójához. Erre szerény ünnepség keretében emlékeztünk szeptember 27-én a klinikán, ahol budapesti és vidéki érsebészeti centrumokból megjelent hallgatóság előtt Acsády professzor megnyitója után Nemes professzor a graftkutatásról, dr. Molnár Gábor PhD hallgató a mélyfagyasztott graftok biomechanika tulajdonságait kutató eredményekről, dr. Sótonyi Péter, dr. Szabó Gábor, dr. Szeberin Zoltán és dr. Bíró Gábor egyetemi adjunktusok pedig az eddig beültetett több mint 150 graft alsóvégtagi verőérsebészetben, graftgennyedésben és fisztulasebészetben történt alkalmazásának eddigi eredményeiről számoltak be. Az előadásokból nem csak azt tudhattuk meg, hogy a graftok használata kritikus esetekben nyújt, nemegyszer hosszú távra is segítséget a betegeknek, hanem azt is, hogy a beültetések körülbelül 10%-át más intézetekben végezték. Ezzel az érbank nem csupán egyetemünkön, hanem országszerte szeretné és tudja is segíteni az érsebészeti ellátást.

Dr. Bíró Gábor


Onkológus kongresszus

A Magyar Onkológusok Társaságának XXVII. Jubileumi Kongresszusán vett részt az Urológiai Klinika szakembergárdája november 8-10-e között a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvényen a következő előadásokkal szerepeltek: Lehetséges-e jelenlegi módszereinkkel az „understaging” csökkentése radicalis prostatectomiát megelőzően (prof. dr. Romics Imre); Rákmegelőző állapotok a hímvesszőn (prof. dr. Kelemen Zsolt); Daganatmetasztázisok urológiai szervekben (dr. Szűcs Miklós adjunktus); A Claudinok szerepének vizsgálata húgyhólyagrákban (dr. Riesz Péter tanársegéd). A poszterek témái: Radicalis retropubicus prostatectomiát követő vizelettartási zavarok rizikófaktorainak vizsgálata (dr. Majoros Attila PhD, tanársegéd); A vesesejtes rák által okozott tünet, mint prognosztikai tényező; Herezacskótályog képében jelentkező mucoepidermod tüdődaganat (dr. Szendrői Attila klinikai szakorvos); A szisztémás kemoterápiás kezelések uroonkológiai indikációi; Az infiltratív hólyagdaganatok szisztémás kemoterápiás kezelésének gyakorlata az Urológiai Klinikán (dr. Szűcs Miklós adjunktus). A szakemberek 78 beteg követési adatait ismertették a megjelent kollégákkal.


Egynapos sebészet

November 9-10-e között egynapos sebészeti anesztézia továbbképző tanfolyamot tartottak az I. sz. Sebészeti Klinika, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság, valamint a Multidisciplinaris Egynapos Sebészeti Társaság szervezésében a BM Duna Palotában. Számos, a témában ismert szakember mellett az Urológiai Klinikát prof. Kelemen Zsolt (urológiai egynapos sebészet) és dr. Szabó Krisztina adjunktus (aneszteziológiai vonatkozások) képviselte 1-1 előadással.


Időskorúak egészsége

A Keresztény Egészségügyiek Dr. Batthyány Strattmann László Egyesülete kreditpontszerző tanfolyamot rendezett orvosok részére november 16-17-én "Az időskor egészségügye" címmel. A fórum helyszíne a Szemészeti Klinika Mária utcai tanterme volt. Egyetemünk nagy tekintélyű oktatói, professzorai tartottak előadást. Többek között dr. Romics László az érelmeszesedésről; dr. Romics Imre az időskor urológiai betegségeiről, a vesekövességről; dr. Salacz György a szemészeti problémák a fekvőbeteg ellátásban témakörben; dr. Csiba László az idősek gyógyszeres kezelésének szempontjairól; dr. Keller Éva az idősek sérelmére elkövetett erőszakos cselekményekről; dr. Tringer László az időskori depresszióról; dr. Somogyi Anikó az időskori diabeteszről beszélt, ismertetve a legújabb kutatásokat is. Dr. Tulassay Zsolt „Az emésztőrendszeri panaszok az idős korban” címmel tartott előadást. A tanfolyam vizsgával járt és 32 kreditpontot ért.


Venerológiai továbbképzés

November 23-24-én az STD Társaság XII. nagygyűlését tartotta, amelynek keretében venerológiai továbbképzés szerveztek. A szexuális úton terjedő betegségek (STD) szinte mindennapossá váltak korunkban. Prof. Kelemen Zsolt "Súlyos szövetpusztulással járó gyulladásos folyamatok a hímvesszőn és környezetében", dr. Nyirády Péter PhD, adjunktus "A penis tumorok differenciáldiagnosztikája és kezelése" címmel tartott előadást az eseményen.


Harmincöt éves a hazai citodiagnosztikai szakasszisztens képzés

A Semmelweis Egyetem meghívására az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben tartottuk a jubileumi ünnepséget november 30-án.

Rektor úr meghívására megjelentek a tanfolyam oktatói, a végzett 280 hallgató közül 116, még munkában levő szakasszisztens, valamint az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, dr. Kincses Gyula.

Matolcsy András professzor, az intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Döbrössy Lajos tudományos főtanácsadó (WHO és Országos Tisztifőorvosi Hivatal, OTH) emlékezett meg a tanfolyam indításának körülményeiről, amelyben múlhatatlan szerepet játszott Holczinger László, Kellner Béla és Sugár János egyetemi tanár. Bodó Miklós egyetemi tanár, aki a 35 év minden tanfolyamán oktatott, ismertette ezen időszak történéseit. A tanfolyamok fényképes bemutatásán kívül felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy mind a citológiai szakasszisztens képzés, mind a szövettani szakasszisztens képzés válságban van. A jelenleg dolgozó asszisztensek 1/3-ada 5 éven belül nyugdíjba kerül, és ezért sürgette a tanfolyamok újraszervezését, újraindítását. Dr. Kincses Gyula államtitkár realizálva a nehézségeket, bejelentette, hogy az Egészségügyi Minisztérium pályázatot ír ki egy hónapon belül az újrainduló tanfolyamok pénzügyi feltételeinek megteremtéséhez. Dr. Kovács Attila országos tisztifőorvos-helyettes elemezte a méhnyak-szűréssel kapcsolatos országos helyzetet és a feladatokat. Egyetértett a korábbi felvetésekkel, az OTH támogatja a tanfolyamok újraindítását. Tamási Anna, Árva Péterné és Séber Józsefné elmondták, hogy a szakmai programokkal készen állnak a tanfolyamok újraindítására. A Magyar Patológusok Társasága Citodiagnosztikai Sectio elnöke, Vass László dr. levélben üdvözölte az ünnepi ülést, melyet dr. Járay Balázs főtitkár ismertetett.

A másfél órás, igen nagy érdeklődéssel kísért ülés zárszavát Matolcsy András professzor tartotta, aki bejelentette, hogy a megfelelő feltételek biztosítása esetén az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet vállalja a tanfolyamok megszervezését és helyt ad azoknak.

Dr. Bodó Miklós


Sürgősségi pszichiátria

Az ÁOK Honvéd-, Katasztrófa-orvostani és Oxyológiai Tanszéke december 4-én továbbképző tanfolyamot szervezett a sürgősségi területen dolgozó orvosok, háziorvosok, csapatorvosok, szakorvosok és pszichológusok részére az MH Központi Honvédkórház tanácstermében. Az előadások a következő témákkal foglalkoztak: a pszichiátriai sürgősségi ellátás szakmai, szervezeti alapelvei; nyugtalan, agitált, pszichotikus beteg sürgősségi ellátása; krízis állapotok differenciáldiagnózisa és ellátása; biológiai megalapozottságú pszichiátriai kórfolyamatok sürgősségi kezelése; a pszichiátriai beteg ellátásának jogi vonatkozásai. Az akkreditált továbbképzés tesztvizsgával zárult, kreditpontos volt.


Magas vérnyomásról

A Magyar Hypertonia Társaság XV. kongresszusát és VI. nemzetközi továbbképző előadássorozatát tartotta december 5-8-ig. A rendezvények helyszíneit részben a fővárosi Sofitel Accor Hotelben, részben a NET-ben szervezték. Mind a kongresszus, mind pedig a nemzetközi előadássorozat minősített kreditpontos volt és tesztvizsgával zárult. A kongresszus elnöke dr. Alföldi Sándor, tudományos bizottságának elnöke pedig dr. Préda István egyetemi tanár volt (korábban mindketten egyetemünk oktatói). A bizottság tagjai: dr. Ábrahám György egyetemi tanár, dr. Koller Ákos egyetemi tanár, dr. Nagy Judit egyetemi tanár, dr. Páll Dénes egyetemi adjunktus, dr. Reusz György egyetemi tanár, dr. Rosivall László egyetemi tanár és dr. Székács Béla egyetemi tanár (mindannyian egyetemünkről). Az eseményen szóba kerültek a hypertoniával összefüggő kérdések, kutatások, a terápiás lehetőségek és a kardiometabolikus kockázatok – tudtuk meg dr. Barna István egyetemi docenstől (I. Belgyógyászati Klinika), a Magyar Hypertonia Társaság főtitkárától. A továbbképzés előadói között ott voltak egyetemünk elismert oktatói, kutatói és gyógyítói. Az eseményen mintegy 1200-an vettek részt, egyharmaduk intézményünk szakemberei.


Vendégségben Lappföldön

A lappföldi Mikulást ezúttal a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyógyult betegei keresték fel december 3-5-ig a finnországi Rovaniemiben. Az Együtt a daganatos gyermekekért Alapítvány segítségével jutott el a Sarkkörön túlra 25 kis páciens. Az 5-6 órás repülőúton elkísérték őket megszokott ápolóik és kezelőorvosaik – tudta meg lapunk Takácsné Stalter Judittól, az alapítvány elnökétől.


Delta Mikulás

A II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán december 6-án Mikulás napot tartottak. Az ünnepséget immáron 10. esztendeje a Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport szervezi a kis betegeknek. Mint azt Agócs Judittól, a mentőcsoport munkatársától, az Országos Szamaritánus Társaság tagjától megtudtuk: az idén a Mikulás megszemélyesítésére az egyik mentős vállalkozott, kolléganője pedig a krampusz szerepét játszotta. A klinika aulájában tartják évről évre a gyermekek számára oly kedves eseményt. A mentőcsoport tagjai – önkéntes adományozók segítségével – ajándékokat, játékokat vásároltak az idén is, illetve mikulás egységcsomagokat készíttettek. A klinikai ünnepségen ott volt Baby Gabi popénekes, Márk, a nemrégiben feltűnt fiatal énekes, előadóművész, valamint Tóth Gabi táncdalénekes.


Decemberi ünnepségek

Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán esztendőről esztendőre megünneplik decemberben a Mikulás napot, a Luca napját és a karácsonyt is. December 6-án az „Esély a gyermekeknek” Alapítvány szervezett zenés műsorral egybekötött Mikulás napi partit a Koós-teremben. A gyermekeknek – betegségtípustól függően – állították össze az ajándékcsomagokat. Kreatív készségeket fejlesztő színezőt, kifestőt ajándékoztak a kis betegeknek. Ezzel még nem volt vége az ünnepségeknek. Két nappal később, december 8-án a klinika dolgozóinak gyermekei számára tartottak kézműves foglalkozással egybekötött összejövetelt a Koós-teremben. Volt pólónyomás, szalvétahajtogatás, illetve gyöngyfűzés. Luca nap a gyermekeké. Zenés összejövetellel emlékeztek meg. Karácsony előtt néhány nappal pedig a klinika dolgozói ünnepelnek. Az elmúlt években a szakdolgozók, rezidensek szakorvosok prózás-zenés-énekes műsorral készültek, az idei előkarácsonyon is meglepetés-műsorral kedveskednek egymásnak, amelyet állófogadással zárnak.


Víruskutatás Magyarországon

Nász István akadémikus 80. születésnapja alkalmából ünnepi tudományos ülést rendeztek december 7-én a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében. A Víruskutatás Magyarországon címmel tartott rendezvényen köszöntőt mondott az elnöki tisztet betöltő prof. dr. Romics László, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának osztályelnöke, prof. dr. Kollai Márk, egyetemünk általános rektorhelyettese, valamint dr. Bánóczy Jolán professor emeritus (Orálbiológiai Tanszék). Ezután a következő előadások hangozottak el: Nász István akadémikus tudományos munkássága, „50 év az adenovírus kutatásban” (Ádám Éva); HPV és molekuláris carcinogenezis (Kónya József); Az adenovírusok változékonysága és gazdaspektruma haltól az emberig (Benkő Mária); Látens Epstein-Barr vírus promóterekepigenetikus szabályozása (Minárovits János). Végezetül a tudományos ülés társelnöki tisztét ellátó prof. dr. Nagy Károly, egyetemünk Orvosi Mikrobiológiai Intézete igazgatójának előadásával (HIV pszeudovírusok az AIDS elleni küzdelemben) zárult az ünnepi összejövetel.


Karácsonyi előzetes

December 12-én délután 13 órakor általános karácsonyi ünnepséget szervezett az Együtt a daganatos Gyermekekért Alapítvány a beteg gyermekeknek a II. számú Gyermekklinika tornatermében. Csonka András, Eszményi Viktória és Heilig Gábor zenés-énekes műsorral kedveskedett a kicsiknek.


Családorvosi továbbképzés

A Családorvosi Tanszék, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumával együttműködve, december 15-re szervezte az idei második tanévfélév utolsó előakkreditált továbbképzését a II. számú Szülészet és Nőgyógyászati Klinika tantermébe. A képzés üléselnökei dr. de Châtel Rudolf és dr. Barna István voltak. Néhány téma: a családorvosok hatékonysága, a gyógyszeres terápiák mellékhatása, a prosztatát érintő megbetegedések és háziorvosi konzekvenciájuk, az urge inkontinencia legújabb aspektusai, a fájdalmas diabetes neuropathia diagnosztikája, a hypertonia kezelése, a korszerű béta blokkolók által nyújtott lehetőségek és kardiovaszkuláris kockázat diabetes mellitusban. A teszttel záruló továbbképzés 22 kreditpontos volt.


Műszer szponzortól

Az Együtt a daganatos gyermekekért Alapítvány közreműködésével 32 csatornás, egyedi EEG műszert szerzett be a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika, amelyet december 20-án ad át a szponzor, a Penny Market Kft. A nagy értékű berendezés segít abban, hogy minél korábban felismerjék a gyermekkori daganatot, agytumort, neurológiai elváltozásokat, illetve tudományos értékű elektrofiziológiai szakvizsgálatot végezzenek, amely gyorsítja a szakorvosok gyógyító munkáját.


Tanfolyami felhívás

Depresszió és öngyilkosság: felismerés, kezelés, megelőzés
Időpont:
2008. január 12.
Időtartam:
10 óra
Helyszín:
Magatartástudományi Intézet Könyvtára (1089 Bp., Nagyvárad tér 4. XX. emelet)
Célcsoport:
orvosok, pszichológusok
Maximális létszám:
30 fő
Tanfolyami besorolás:
kötelezően választható
Kredit:
10
Költség:
10 000 Ft/fő
Jelentkezés, információ:
hajagn@net.sote.hu, telefon: 06-20/8231795
Jelentkezési határidő:
2008. január 5.
Részletes program:


Folytatódó kurzusok

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán a következő esztendőben is folytatódnak a szakmai továbbképzések, amelyekre még részben decemberben, részben pedig januárban kell jelentkezni. Az audiológiai szakterületen 2008. január 21-25-ig 50 kreditpontos, önköltséges kurzust szerveznek a fül-orr-gége szakorvosoknak és szakorvosjelölteknek, illetve az audiológus szakorvosjelölteknek. A jelentkezési határidő december 21-e. Az előadások helyszíne a klinika tanterme lesz. 2008. február 18-22-ig FESS-tanfolyamot (endoszkópos melléküreg sebészet) szerveznek a klinikán fül-orr-gége szakorvosok és szakorvosjelöltek számára. A tanfolyam önköltséges, 50 kreditpont szerezhető. A jelentkezési határidő 2008. január 31-e. A fül-orr-gége és neurológus szakorvosoknak szervezett otoneurológiai tanfolyamra április 2-4. között kerül sor, 40 kreditpont szerezhető.


blank

EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

Moldáv delegáció

November 21-én négyfős moldovai miniszteri delegáció látogatott az egyetemre. A csoportot Borisz Golovin egészségügyi miniszterhelyettes vezette, további tagjai voltak: Tatjana Zatic, a Személyi Orvosi Ellátásért felelős szolgálat helyettes vezetője, Aurelia Vomisescu, a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Főosztály helyettes vezetője és Oleg Babrba, a Közegészségügyi Tudományos Központ helyettes igazgatója. A vendégeket az ETK-tól dr. Mészáros Judit főigazgató professzor és dr. Koller Ákos gazdasági dékánhelyettes fogadta. A delegáció nem titkoltan ismerkedési célzattal érkezett a Semmelweis Egyetemre, mivel a legnevesebb hazai orvosi- és egészségtudományi felsőoktatást folytató intézmény tapasztalatait felhasználva szeretnék fejleszteni az ottani hasonló képzést és rendszert.


Diákköri konferencia

Immáron 30. alkalommal rendezték meg november 22-én az ETK-n a helyi Tudományos Diákköri Konferenciát. Idén különböző témakörökben összesen 20 előadás érkezett be. Közreadjuk a TDK-díjazottak és témavezetőik névsorát.

Szakmai nívódíj:

  • Kléber Anita, dietetikus szak, IV. évfolyam
    Teatípusok összes polifenol tartalmának és antioxidáns aktivitásának összehasonlító mérése
    (Témavezető: Varga Zsuzsa főiskolai adjunktus, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék)

Nívódíj:

  • Ariel Erős Ágnes, gyógytornász szak, IV. évfolyam
    A hippoterápia hatékonyságának vizsgálata cerebral paresises gyerekek járására Ariel Performance Analysis System mozgásanalizáló rendszerrel
    (Témavezető: Németh Klára gyógytornász, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány, Magyar Lovasterápia Szövetség)
  • Dr. Ronkayné Rónaszéki Regina - Lukács Zsuzsanna, gyógytornász szak, IV. évfolyam
    Rezisztencia tréning biztonságosságának mérése alacsony terhelhetőségű ischaemiás eredetű szívelégtelenségben
    (Témavezetők: Peuser Judit gyógytornász, Fizioterápiai Tanszék, dr. Rónaszéki Aladár egyetemi magántanár, osztályvezető főorvos, Péterfy Sándor utcai Kórház Kardiológiai osztály, Budapest)
  • Vraukó Katalin, közegészségügyi-járványügyi felügyelő szak, III. évfolyam
    Köldökzsinórvérben található regeneratív sejtek
    (Témavezető: Suhajda Albertné Urbán Veronika főiskolai tanársegéd, Morfológiai és Fiziológiai Intézet)
  • Marton Csilla, ápoló szak, IV. évfolyam
    Viselkedésbeli különbségek hím és nőstény egerek között a depresszió állatkísérletes modelljeiben
    (Témavezető: dr. Lévay György főiskolai tanár, Morfológiai és Fiziológiai Intézet, Egis Gyógyszergyár Nyrt.)
  • Weismann Annabella, dietetikus szak, IV. évfolyam
    Bogyósgyümölcsök antioxidáns aktivitásának összehasonlítása
    (Témavezető: Gilingerné dr. Pankotai Mária főiskolai adjunktus, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék)

2009. évi OTDK-n való részvétel:

  • Márkus Dóra, gyógytornász szak, IV. évfolyam
    Csecsemők terhelhetőségének objektív vizsgálata
    (Témavezető: Szeredai Márta vezető gyógytornász, Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet)
  • Dr. Ronkayné Rónaszéki Regina - Lukács Zsuzsanna, gyógytornász szak, IV. évfolyam
    Rezisztencia tréning biztonságosságának mérése alacsony terhelhetőségű ischaemiás eredetű szívelégtelenségben
    (Témavezetők: Peuser Judit gyógytornász, Fizioterápiai Tanszék, dr. Rónaszéki Aladár egyetemi magántanár, osztályvezető főorvos, Péterfy Sándor utcai Kórház Kardiológiai osztály, Budapest)
  • Vraukó Katalin, közegészségügyi-járványügyi felügyelő szak, III. évfolyam
    Köldökzsinórvérben található regeneratív sejtek
    (Témavezető: Suhajda Albertné Urbán Veronika főiskolai tanársegéd, Morfológiai és Fiziológiai Intézet)
  • Szilágyi Nóra, dietetikus szak, III. évfolyam
    Galaktózszegény fermentált tejkészítmények előállításához használt élesztőgombák vizsgálata
    (Témavezető: Varga Zsuzsa főiskolai adjunktus, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék)

Magyar Gyógytornászok Társasága különdíja:

  • Márkus Dóra, gyógytornász szak, IV. évfolyam
    Csecsemők terhelhetőségének objektív vizsgálata
    (Témavezető: Szeredai Márta vezető gyógytornász, Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet)

Magyar Védőnők Egyesülete különdíja:

  • Szabó Hajnalka, védőnő szak, IV. évfolyam
    A védőnő, mint a család elsődleges szakmai segítője
    (Témavezető: Soósné Kiss Zsuzsanna főiskolai adjunktus, Népegészségtani Intézet Családgondozási Módszertani Tanszék)
  • Csepregi Mária, védőnő szak, IV. évfolyam
    Sérült gyermekek integrációjának kérdése normál óvodában
    (Témavezetők: Kormos-Tasi Judit főiskolai tanársegéd, Népegészségtani Intézet Családgondozási Módszertani Tanszék, dr. Bakonyi Anna pedagógiai szakértőm Budapesti Korai Fejlesztő Központ)
  • Tomasits Szilvia - Szabó Emese, védőnő szak, IV. évfolyam
    Serdülőt nevelő szülő vagy szülőt nevelő serdülő?
    (Témavezető: Soósné Kiss Zsuzsanna főiskolai adjunktus, Népegészségtani Intézet Családgondozási Módszertani Tanszék)

Magyar Ápolási Egyesület különdíja:

  • Szolcsányi Anikó, ápoló szak, III. évfolyam
    A gyermekhalál feldolgozása az ápolók körében. A nővér ápol, de a nővért ki ápolja?
    (Témavezetők: Arányi Éva főiskolai tanársegéd, Ápolástudományi és Egészségpedagógiai Intézet, Szirmai Hajnalka pszichológus, Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika)
  • Mihály Tekla, dietetikus szak, IV. évfolyam
    Az egészségi állapot megjelenése a munkaerőpiacon
    (Témavezető: Garaj Erika főiskolai tanársegéd, Társadalomtudományi Intézet)

Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének különdíja:

  • Szilágyi Nóra, dietetikus szak, III. évfolyam
    Galaktózszegény fermentált tejkészítmények előállításához használt élesztőgombák vizsgálata
    (Témavezető: Varga Zsuzsa főiskolai adjunktus, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék)

HÖK különdíj:

  • Szabó Anita, dietetikus szak, IV. évfolyam
    Általános iskolai büfék szerepe és lehetőségei a tanulók táplálkozási szokásainak alakításában
    (Témavezető: Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék)

Eredményes tárgyalások

November 22-én az ETK-ra érkeztek a világhírű Sangháji Jiao Tong Egyetem képviselői: dr. Zhao Pei-Qi, az ottani egyetemi pártbizottság alelnöke és az orvosi kar párttitkára, aki egyben a kardiovaszkuláris betegségek doktora, Zhu Xu-ming HR igazgató és az Általános Orvostudományi Kar párttitkára, valamint Hong Gao, a Nemzetközi Iroda megbízott igazgatója. Céljuk az volt, hogy megismerjék az ETK vezetőit és a kar képzési formáit, továbbá megvizsgálják a további együttműködési lehetőségeket. A megbeszélések sikerrel zárultak, várható tehát a kooperáció elmélyülése, szorosabbá válása a kínai és magyar oktatóintézmény között.


Francia küldöttség

November 26-án az ETK-ra látogatott, a Székesfehérvári Kórház közvetítésével, az a négyfős francia delegáció, amelynek tagjai a rueni egyetemen és kórházakban oktatnak és dolgoznak. Az orvos, ápoló és gyógytornász kollégák már régóta kapcsolatban vannak a Fejér megyei kórházzal, amely most azért „közvetítette” őket a karra, mert a francia vendégek szerették volna megismerni a fővárosban folyó képzést, különös tekintettel az ápoló és gyógytornász szakmákra. A delegációt dr. Vingender István, Pop Marcel és Gerencsér Zsuzsa fogadta, látta vendégül.


Atlantis pályázat

November 27-én az ETK-ra látogatott dr. Marie O’Toole és Tuula Ikonen, a Nazareth College és a Laurea University Ápolástudományi Tanszékének vezetője. A látogatás célja a nemrégiben közösen elnyert „Atlantis” pályázat részleteinek és további teendőinek megbeszélése és egyeztetése. A pályázat értelmében az elkövetkező években – cserekapcsolat keretében – a három intézmény közösen képez ápolókat mindhárom országban.


blank

TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR

Példaértékű tevékenység

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára, dr. Manherz Károly november 26-án elismerésben részesítette Horváth Balázs TF-es koordinátort, a fogyatékossággal élő hallgatók körében kifejtett kiemelkedő, példaértékű koordinátori tevékenységéért, az OKM felsőoktatási szakterület Fogyatékosügyi Bizottságában végzett munkájáért. Az oklevelet a minisztérium Báthori utcai székházának földszinti konferenciatermében adta át az államtitkár az érintettnek, aki 2005 óta a TF fogyatékosügyi koordinátora, jelenleg másoddiplomáját szerző testnevelő tanár szakos hallgató. Előtte vívó edző volt, rekreáció szakon végzett nappali tagozaton. Egyébiránt kétgyermekes családapa. Horváth Balázstól lapunk megtudta azt is, hogy 40 fogyatékkal élő hallgató tanul a TF-en, jelentős hányaduk diszlexiás és diszgráfiás. A koordinátor megjegyezte: érdemes lenne az egyetem összes karán felmérni a fogyatékkal élő diákok számát.


Sportszakemberek képzése

November 30-án az MTA Képes termében, a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógia Bizottságának Nevelési Albizottsága, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság és a TF közös rendezésében, a „Magyarországi sportszakember-képzés helyzete, feladatai 2007-ben” címmel konferenciát tartottak. A program üléselnöke Mátrai Zsuzsa, az MTA Pedagógia Bizottságának elnöke és Gombocz János, a TF tanszékvezető egyetemi tanára volt. Kovács Etele egyetemi docens, a TF oktatója „A sporttudomány képzési területén működő alapképzési szakok kapcsolódási lehetősége a mesterszakokhoz, különös tekintettel a két tanári szakképzettség párhuzamos megszerzésére„ címmel tartott előadást. Szóba került még a sportkulturális képzés a többciklusú szakember-képzésben, a testkulturális szakemberképzés időszerű problémái, valamint a „Tapasztalatok a kondicionális képességfejlesztés és az atlétika tantárgy oktatásában a BSc képzésben”, melyről Szalma László egyetemi docens, a TF Atlétika Tanszékének vezetője beszélt.


Magyar sors

Ezzel a címmel zenés irodalmi estet rendeztek a TF Dísztermében december 5-én a határon túli magyar költők verseiből. Az előadást a TF műhely és annak baráti köre adta elő. Az eseményt Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, a TF-műhely tanárelnöke szervezte.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk