Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Betegellátás egy libanoni menekülttáborban

blank
blank
200714181.jpg

Friedrich Orsolya munka közben

200714182.jpg

Szabó Beatrix jobbról a második az álló sorban

Dr. Friedrich Orsolya klinikai orvos és Szabó Beatrix műtősasszisztens (Ér- és Szívsebészeti Klinika) egymást váltva 10-10 napot töltött egy humanitárius akció keretében a libanoni nagyvároshoz, Tripolihoz tartozó, 18 ezer főt befogadó Al Badewi menekülttáborban. Beát telefonon kérdezte meg a szervező: „Vállalnád az utazást? Igen? Akkor pakolj, mert négy órán belül indul a géped.” Amikor már hazafelé tartott, Tripoli repülőterén, az üvegfal másik oldalán pillantotta meg az éppen megérkező Orsolyát – lelkesen integettek egymásnak –, kinek útját már jobban előkészítették. Villámkérdéseinkre már itthon és együtt válaszoltak.

– Mit csináltak a helyszínen? Mi volt a feladatuk?

– Egy nemzetközi szervezésű segélyakció keretében létesített, jól ellátott rendelőben dolgoztunk, 9 és 17 óra között. A tábor lakói elfogadták a külföldi egészségügyiseket és bizalommal fordultak hozzájuk bajaikkal, panaszaikkal. Igaz, mi is igyekeztünk a helyi szokások szerint eljárni, a nőbetegeket orvosnő, a férfiakat pedig férfi orvos vizsgálta meg és látta el. Kicsit furcsa volt nekünk, hogy a betegeket népes család kísérte el, de hát ott ez a természetes. Egy ottani szájsebész otthonában laktunk, aki itt végzett a mi egyetemünkön, s kitűnően beszél magyarul.

– Milyennek képzeljünk el egy ilyen menekülttábort?

– Ne gondoljanak sátortáborra. Betonból épült, többemeletes lakóépületek vannak, tiszta lakásokkal, és hihetetlenül szűk utcák.

– Elfogadható volt a koszt?

– Egyértelműen jónak találtuk. Európai gyomornak minden szempontból megfelelő. Ízlett.

– Hogyan bírták a klímát?

– Aránylag jól. Nem volt szélsőséges az időjárás.

– Libanon sem éppen a béke szigete. Lehetett ezt érezni?

– Tulajdonképpen nem. Az emberek nyugodtak, türelmesek egymáshoz, tartozzanak bár más nemzetséghez vagy vallásfelekezethez. Ha hívnak, megint elmennénk. Nagy élmény volt a számunkra ez az út, azon a jóérzésen felül, hogy segíteni tudtunk a panasszal hozzánk fordulóknak.

-kondor-

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk