Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Vendégtanárként kutatás Malajziában

blank
blank
20071417.jpg

Álló sorban balról a hatodik Uvacsek Martina kollégák és hallgatók között egy kiránduláson

Három hónapot töltött vendégtanárként a malajziai University of Malaya Sporttudományi Karán dr. Uvacsek Martina, a TF egyetemi tanársegédje. Az augusztustól október végéig átélt eseményeket, élményeket a következő beszámolóban foglalja össze.

A University of Malaya-n a sporttudomány az egyik legfiatalabb tudományterület, mindössze három szakteruletre – terhelésélettan, sportpszichológia és sport menedzsment – összpontosul. A képzés többnyire csak BSc szinten történik, elenyésző a MSC hallgatók száma. Kintlétem alatt igyekeztem megismerni az egyetemet, a Sporttudományi Kart és annak működését, a maláj kultúrát, környezetet. A feladatom az volt, hogy tartsak néhány előadást a terhelésélettan szakos diákoknak, s körükben végezzek – egy Master hallgató segítségével – vizsgálatot. Segítőm, Stephanie Chok triatlon versenyző Malajziában, napi rendszeres edzései mellett tutorként dolgozik az egyetemen. Mivel az én szakterületem az antropometria és a sport vagy fizikai aktivitás kapcsolata, ennek megfelelő vizsgálatot képzeltünk el.

Antropometriai vizsgálat

Az első héten megterveztem a vizsgálatot és a hozzá tartozó adatlapot, majd kerestem egy olyan kérdőívet, mely a felnőttek fizikai aktivitást méri fel. Találkoztam több ausztrál kollégával, akik a Maláj Nemzeti Sport Központban dolgoznak, ott ismertem meg Noela Wilsont is. Ő ajánlotta az IPAQ-t (international physical activity questionnaire), mely egy internetről letölthető és – szerencsémre – maláj nyelvű validált kérdőív. Kétféle, rövid és hosszú változata van, mi az előbbit választottuk, amely 7 kérdést tartalmaz. Ezek az intenzív, a mérsékelt és az alacsony intenzitásra kérdeznek rá, pontosan kiszámítható a vizsgáltak heti aktivitása (MET/hét) és besorolható valamelyik kategóriába. Ezen kívül a napi ülve töltött időre is rákérdez. Az antropometriai vizsgálatok általában minimális ruházatban történnek, tehát a vizsgáltaknak le kell vetkőzniük. A Malajziában élő három népcsoport – malájok, kínaiak és indiaiak – háromféle vallást gyakorol. Ez azért fontos, mert az egyetemi hallgatók többsége maláj és muszlim. A muzulmán vallás nagyon meghatározza az emberek életét, ezért például az a tény, hogy a vizsgálathoz le kell vetkőzni komoly akadályt jelentett.

Az antropometriai vizsgálat lényege a testméretek, vagyis a testtömeg, a magasság, a bőrredők vastagságának, a derék- és csípőkerületnek, stb. a felmérése. Ezekből az adatokból megállapítható a vizsgált tápláltsági állapota, relatív testzsírtartalma és az esetleges rizikófaktor.

Malajziában jelentős szociális és gazdasági változások következtek be az elmúlt 15 évben, a kőolaj feltárása anyagi biztonságot és javulást hozott, ezzel együtt megjelentek a jóléti államok egészségügyi problémái is. Azon országok közé tartozik, ahol az alultápláltság és a túltápláltság problémája egyszerre van jelen. A prevencióra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, ezért az egészégi állapot, a tápláltság és a fizikai aktivitás vizsgálata előtérbe került.

A vizsgálatba összesen 282 felnőtt hallgatót (109 nőt és 173 férfit) sikerült bevonni, összehasonlítottuk és elemeztük a vizsgáltak antropometriai adatait, fizikai aktivitását, valamint összefüggéseket kerestünk a különböző antropometriai változók és a fizikai aktivitás (pl. aktív napok száma, MET/hét) között, továbbá meghatároztuk az alultápláltak és az elhízottak gyakoriságát. Sajnos, etnikum szerinti összehasonlításra nem volt módunk, mert az elemszámok az egyes csoportokban nagyon kicsik voltak, a hallgatók több mint 80%-a maláj volt. Az eredményeket október végén megosztottam kollégáimmal, Stephanie Chok szakdolgozatának alapját képezi, ezen kívül az ISCA (International Sport and Culture Assosiation) Kuala Lumpurban rendezett konferenciáján adtam elő.

Őserdei kalandozás

Az egyetemen végzett munkámon kívül sikerült alaposan megismernem KL-t, vagyis Kuala Lumpurt és felfedeznem egy kicsit Malajziát. Voltam a jelentős kikötővárosban, Melakában, az egyetem szervezésében eljutottam a Taman Negara Nemzeti Parkba, az őserdőbe, ahol barlangászó, hegymászó és vízi programon vettem részt, valamint egy szigetre (Pulau Redang), ahol a tenger vize csodálatosan tiszta és élővilága szabad szemmel is felfedezhető.

Dr. Uvacsek Martina

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk