Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Klinikopatológia „telt házzal” – a klinikopatológiáról

blank
blank
20071419.jpg

Teltházas előadás

Az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben „telt házzal” zajlott a két patológiai intézet, valamint az I. sz. és a II. sz. Belgyógyászati Klinika közös klinikopatológiai konferenciája. A kiemelkedő aktivitás és élénk viták visszaigazolják a klinikopatológiai együttgondolkodás fórumának semmivel nem pótolható jelentőségét.

Napjainkat az elfoglaltság, az időhiány, a szétaprózódás és a feladatainknak sokaságából eredő frusztráció árnyékolja be. A különböző nemzeti és nemzetközi kongresszusok, szakmai fórumok, valamint a gyógyszergyárak által szervezett előadások az egyetemi életet darabjaira szabdalják, s saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az egyetemen belüli szakmai kommunikáció a minimálisan szükséges szintre szorult. Ebben a helyzetben az „összegyetemi együtt gondolkodás” egyik kiemelkedő fórumát a klinikopatológiai konferenciák biztosíthatják.

Bilaterális klinikopatológia – a szükséges minimális megoldás

Sajnálatos módon a nagy plénumok előtti klinikopatológiai konferenciáknak valamelyest gátat szabott az a félelem, hogy a tárgyalt esetek alapján esetlegesen orvosperek indulhatnak. Ezért gyakran látható, hogy a hagyományokkal ellentétben, ún. bilaterális klinikopatológiai konferenciák zajlanak, ahol az adott esetben érdekelt klinika és patológia munkatársai beszélik meg az eseteket az egyetemi és szélesebb körű hallgatóság kizárásával. Természetesen a patológus és a klinikus párbeszéde nélkülözhetetlen a mindennapi gyakorlatban, ugyanakkor ez a bilaterális forma nem tudja minden tekintetben pótolni a szélesebb körű „összegyetemi klinikopatológiákat”. Számos esetben látható, hogy a bilaterális konferencia nem hoz újat az előzőekben (optimális esetben) a boncasztal mellett megbeszéltekhez. Ahhoz, hogy új gondolat, új megközelítés és elmélet szülessen másokat és más iskolák képviselőit is be kell vonni a megbeszélésbe, ez jelenti valóban az „egyetemi együttgondolkodást”.

Több intézetet átölelő klinikopatológia – a hagyományok újraélesztése

Valamelyest a régi hagyományokat felelevenítve próbáltunk újra több intézetet átölelő klinikopatológiai konferenciát szervezni november 28-án. A várt eredménynél lényegesen többet kaptunk. A „telt házzal”, mintegy 140 fős hallgatósággal 2,5 órán át tartó viták igazolták, hogy a közös gondolkodásnak milyen inspiráló ereje van. Igazolódott, hogy az azonos területen dolgozó, azonban más iskolát járó szakemberek milyen mértékben egészítik ki egymást, és tudják formálni egymás és a hallgatóság gondolatait. Jó volt látni, hogy az igencsak elhúzódó megbeszélésen hányan szögeződnek oda a székekhez, hogy milyen csend és odafigyelés kíséri egy-egy tapasztalt professzor gondolatmenetét. Azt gondolom, hogy ha a Semmelweis Egyetem szellemiségéről beszélhetünk, akkor ez ott tetten érhető volt.

Klinikopatológia az oktatásban – az oktatási erő a „valódi” klinikopatológiában van

A klinikopatológiai elemzéseknek fontossága az orvosképzésben nem kérdéses. Talán visszaigazolást jelent erre, hogy az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben évek óta zajló klinikopatológiai kurzust évente 100-140 hallgató veszi fel. Ezen klinikusok és patológusok idéznek fel és modelleznek klinikopatológiai esetmegbeszéléseket. Az esetek hallatlan érdekesek és izgalmasak, de ez csak modellezés, ami nem pótolhatja a „valódi” klinikopatológiai konferenciák hangulatát. Nem tudom elképzelni, hogy lehet-e megfelelőbb fórum vagy oktatási forma, ahol az orvostanhallgatók elsajátíthatják az orvosi kommunikáció és orvosi gondolkodás mintázatait, mint egy valódi klinikopatológiai konferencia. Nem szabad tőlük elvenni ezt az élményt.

Matolcsy András

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk