Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Gyermeksebészeti műszer alapítványi támogatásból

blank
blank
20080706.jpg

A sajtótájékoztatón

A Béres Alapítvány támogatásának köszönhetően modern sebészeti eszközzel gyarapodik az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika. A csaknem hétmillió forintos nagyfrekvenciás elektrosebészeti készüléket a gyermeksebészetek közül az országban elsőként egyetemünkön használják majd.

Jótékonysági estet szervez a Béres Alapítvány a daganatos betegekért, s ennek teljes bevételét az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikának adja át – derült ki az alapítvány és a klinika közös sajtótájékoztatóján, amelyet április 4-én tartottak a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtárban. Az adomány révén – mint prof. dr. Verebély Tibor osztályvezető főorvos elmondta – az egyetem két gyermekklinikájának közös sebészeti osztálya olyan modern sebészeti eszközt kap, amelynek alkalmazásával különösen a daganatos gyermekek sebészeti ellátását tudják javítani.

Egyszerűsíthető technika

A speciális kés jelentős fejlődést biztosít a gyermeksebészetben, a műtétek szinte teljes vérveszteség nélkül végezhetők el. A műszer képes vágni, szétválasztani, koagulálni, azaz vérzést csillapítani, tájékoztatta lapunkat Verebély professzor. Az osztályon 1600 műtétet végeznek évente, ezek jellemzően nagy beavatkozások, beleértve a daganatos gyermekek operációját is. Az eseteknek legalább a felénél jelentősen egyszerűsíthető a műtéti technika a modern műszerrel, sőt, az addig eltávolíthatatlan – például az érszövetbe ágyadózott – daganatok ezzel operálhatóvá válnak. A nagy és nehéz műtéteknél a technikai segédlet nagyon fontos, így például ez a nagyfrekvenciás elektromos vágószerkezet optimálisan össze tudja tapasztani az erek falát: a szervekhez vagy éppen a daganathoz futó ereket nem kell lekötni, hanem a másodperc tört része alatt összecsíptetéssel el lehet zárni. Az új technika jelentősen meggyorsítja a műtéteket, megelőzi a vérzéses szövődményeket.

Magyarországon a gyermeksebészeti osztályok közül elsőként a klinikán fogják használni a tartozékaival együtt 6,7 millió forintot érő nagyfrekvenciás elektrosebészeti készüléket, ezzel a speciális eszközzel ugyanis csupán néhány felnőttsebészet rendelkezik hazánkban.

Példaértékű mecenatúra

Az egész orvoslás, különösen a sebészet rendkívül függ a technikai lehetőségektől, folytatta gondolatmenetét a professzor, hozzátéve, hogy a végeredményt alapvetően befolyásolja, milyen eszközök állnak rendelkezésre. A modern berendezések ma már annyira drágák, hogy nálunk jóval gazdagabb országok is csak korlátozottan tudják az összes igénylőnek biztosítani a tetemes kiadással járó műszereket. Éppen ezért fontos a mecenatúra, amelynek nyugaton fejlett a kultúrája, de szerencsére már hazánkban is megtörténtek az első lépések. Ebben a folyamatban példaértékűnek nevezte a Béres Alapítvány létrehozását, tevékenységét, mert megmutatja a társadalomnak, hogy az egészségügyben is fontos a mecenatúra. Az osztály már többször próbálkozott forrást előteremteni a speciális késre, pályázott sokfelé, eredménytelenül. A kész pályázati anyag birtokában azonnal tudtak reagálni a Béres Alapítvány felhívására, és itt végre fogadókészségre találtak.

Az alapítvány – mely 6 éve indította a Béres a daganatos betegekért programját – mindig körültekintően dönt a támogatások odaítéléséről, az együttműködés érdekében több mint kétezer szervezettel és háromezer orvossal állnak kapcsolatban – tájékoztatta a rendezvényen jelenlévőket Béres Klára alapítványi elnök. „Ez alkalommal is egy nagyszerű orvoscsapat munkáját kívánjuk támogatni” – tette hozzá azzal, hogy az est teljes bevételét a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adják a speciális műszer megvásárlására, amely a gyermekek operációjánál forradalmi változást hoz.

Tábornövelő céllal

A sajtótájékoztatón beharangozott jótékonysági estet – mely egyben a 15 éves alapítvány ünnepe is volt – április 26-án rendezte a karitatív szervezet a Kongresszusi Központban. A résztvevők közül remélhetően sokan gondolták azt, amit a április 4-i sajtótájékoztatón Mádl Dalma örökös fővédnök mondott, hogy adni jó, különösen a gyermekeknek…

Sándor Judit

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk