Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 4. szám · 2008. április 2.

Továbbképzés az egyetemen

blank
blank
20080405.jpg

Demeter Judit

Tavaly kétféle hematológiai orvostovábbképző tanfolyamot szervezett az egyetem hematológiai szakmai grémiuma. Februárban tartották a háromhetes klinikai hematológia szakvizsga előkészítő tanfolyamot, majd októberben a kötelező hematológia szinten tartó tanfolyamot. Milyen azonosságok és különbségek lelhetők fel e két kurzus tematikájában, illetve szervezésében – kérdezem dr. Demeter Judit egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Hematológiai Szakmai Grémiumának elnökét, a tanfolyamok szervezőjét.

– A hematológus szakorvosképzés belgyógyászatra vagy gyermekgyógyászatra ráépített második szakvizsga, aminek kötelező része az említett 3 hetes klinikai hematológia tanfolyam. Ennek a kurzusnak a hematológia teljes anyagát kell felölelnie, ezen belül a klinikai hematológia, az onkohematológia és a hemostasis teljes anyagát is magába foglalja. A tanfolyam a leendő transzfuziológus szakorvosok számára is kötelező – tájékoztat a professzor asszony. – Érdekes tapasztalatokat gyűjtöttem 2006-ban és 2007-ben, mint szervező végig részt vettem a klinikánk könyvtárában tartott, interaktívan zajló klinikai hematológia tanfolyamon. Megfigyeltem, hogy azok a leendő hematológusok, akik már legalább egy éve klinikai hematológia osztályon dolgoznak, sokkal könnyebben tudják befogadni a tananyagot, mint a leendő transzfuziológusok, akik általában nem sokkal az egyetem elvégzése után, főleg laboratóriumi tapasztalatok birtokában végzik el azt. Igen kedvezőnek bizonyult, hogy a tanfolyamot a Kórélettani Intézet Orvosi Laboratóriumi Tanszéki Csoport vezetőjével, dr. Szabó Antallal történt egyeztetés alapján elérhetővé tettük majdani laboratóriumi szakorvosok számára is. A résztvevők létszámát és a tanfolyam népszerűségét növelte, hogy a képzés első hetét, a haematológia elméleti alapjait, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában PhD kurzusként is meghirdettük. A tanfolyamot követően a résztvevőknek az előadások teljes anyagát cd-n megküldtük.

Kötelező szinten tartó tanfolyam

– A Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ az országban elsőként teremtette meg a lehetőségét annak, hogy kötelező hematológia szinten tartó tanfolyamot tartsunk az egyetemhez regisztrált szakorvosok számára. Ennek 2007 októberében az I. Belklinika adott otthont – folytatja a grémium elnöke. – A hallgatók meghitt, tradicionális környezetben hallgatták a magas színvonalú előadásokat két egymást követő péntek-szombaton, összesen 27 órában. Ennél a tanfolyamformánál a Továbbképzési Központ titkársága vonalkódos rendszer alkalmazásával ellenőrizte, hogy a hallgatók valóban jelen is vannak-e a kurzuson. A tanfolyamot követő hetekben központi szervezési rendszerben, interneten keresztül válaszolhattak a vizsga tesztkérdéseire. A 70 résztvevő hematológus szakorvos közül 69 sikerrel levizsgázott.

– Tavaly tízen tettek szakvizsgát, az előtte lévő négy évben pedig összesen tizenhárman. Ez azt jelenti, hogy enyhülni látszik a szakterületen fennálló szakember hiány?

– Sajnos úgy látom, hogy nem. A tavaly szakvizsgázottak körülbelül harmada ugyanis hematológiai osztályokon már régóta dolgozó tapasztalt szakember, akiknél a vizsga a szakvizsgához kötött receptfelírást teszi lehetővé. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a hematológusok iránti kereslet külföldön, elsősorban Angliában igen jelentős. Már vannak is veszteségeink: tudományosan minősített, tapasztalt kollégáim körében. Ezért javasoltam a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság legutóbbi vezetőségi ülésén, hogy nézzük meg az aktív klinikai hematológusok korfáját. Ez jó alapul szolgálhatna a valós helyzet felméréséhez.

Növekvő betegszám

– Mindeközben a malignus hematológiai betegségek száma növekszik, a non-Hodgkin lymphomák száma különösen. Jó hír, hogy a kezelési lehetőségek folyamatosan bővülnek. Ma már például többfajta célzott monoklonális antitest az OEP finanszírozott járóbeteg ellátásban hozzáférhető. 2008. február 1-je óta a krónikus myeloid leukémiában új korszakot jelentő imatinib is felírható receptre, a korábbi külön keretes mód helyett. Fontos lenne, hogy azok a nagy betegforgalmú és tudományosan minősített vezetővel rendelkező centrumok, amelyek még nem akkreditáltak, azok is kérjék akkreditációjukat, mert így az ott ledolgozott idő vagy annak legalább egy része beszámíthatóvá válik a ráépített szakorvosképzés tartamába. A Doktori Iskola és a Központi Könyvtár honlapján ma már megtalálhatók az oktatók fontos tudományos és tudománymetriai adatai, ami remélhetőleg szintén ösztönzőleg hat a hematológia iránt érdeklődő leendő PhD hallgatókra – zárja mondanivalóját dr. Demeter Judit.

Tolnai Kata

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk