Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 4. szám · 2008. április 2.

Egerektől az Emberekig

blank
blank
20080406.jpg

1. 300 g-os patkányról készült egésztest CT felvétel (Volume Rendering)

2. 300 g-os patkányról készült in-vivo SPECT felvétel (99mTc-MDP)

3. 30 g-os egérről készült in-vivo SPECT/CT egésztest felvétel (99mTc-Iomazenil)

4. Egérszív egymásra vetített SPECT-CT képe (MIBI)

A molekuláris képalkotás és az egyénre szabott terápia egyre nagyobb teret hódít a klinikai gyakorlatban is. A biológiai folyamatok és gyógyszerek hatásának kutatásához pótolhatatlan segítséget nyújt a molekuláris képalkotás, amellyel lehetővé válik életfolyamatok nyomon követése és receptor-ligand köcsönhatások valós idejű, in vivo láthatóvá és mérhetővé tétele. Egyetemünk és a Mediso Kft. együttműködésével a közeljövőben egy kísérleti állatok (egér, patkány) in vivo képalkotó vizsgálataira alkalmas nagyfelbontású kisállat NanoSPECT/CT készülék kezdi meg működését közös használatú eszköz („core facility”) formájában a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán.

A készülék gyártója, a Mediso Orvosi Berendezés és Szerviz Kft. két munkatársa dr. Máthé Domokos és dr. Németh Gábor (aki egyetemünk PhD hallgatója is) február 13-án, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet könyvtárában részletes és látványos bemutató előadásban ismertette a berendezést, és a megjelent publikációkból származó példákkal illusztrálta az elvégezhető vizsgálatok sokrétűségét. Ezt követően szándéknyilatkozat formájában fel is mérték az egyes kutatócsoportok konkrét igényeit a készülék használatára (zoltan.benyo@pharma.uni-heidelberg.de). Az előadást a 36 fős hallgatóságban megtisztelte jelenlétével dr. Tulassay Tivadar, egyetemünk rektora is. Az előadás végeztével a jelenlévők és a Mediso Kft. előadói között élénk tudományos eszmecsere bontakozott ki.

A Mediso-Bioscan NanoSPECT-CT készüléke egyesíti a laborállat-CT anatómiai képalkotását és az izotópos SPECT (single photon emission computed tomography) módszer funkcionális információit. A készülék SPECT feloldóképessége 0,35 mm. Ez jelenleg a világpiacon hozzáférhető legjobb in vivo felbontás. Egyedülálló előnye még a készüléknek a SPECT vizsgálatok kvantitatív elemzése. Ezzel egy szerv funkcióváltozása vagy receptorok sűrűsége in vivo számszerűen jellemezhető. A CT-vel kapott képek fúziójával pedig biomarkerek vagy fenotípusok jellemzésére nyílik lehetőség. A készülék pótolhatatlan adatok forrása például az onkológiában, az agykutatásban, a kórélettan, az élettan és a gyógyszerhatástan területén. A magyar fejlesztésű és gyártású NanoSPECT/CT-ből jelenleg 25 berendezés működik a világ jelentős kutatóközpontjaiban és gyógyszergyáraiban: az Egyesült Királyságban például az Oxfordi Egyetemen és az Astra Zeneca charwoodi molekuláris képalkotó központjában, a kontinensen a Rotterdami Erasmus Medical Centre-ben, az Egyesült Államokban a Vanderbilt Egyetemen és az Abbott Labs molekuláris képalkotó központjában, illetve a japán National Cancer Institute-ban és a Singapore Bioimaging Consortium területén. A készülékről további információ kapható a Mediso Kft.-től a domokos.mathe@mediso.hu címen, illetve a www.spect-ct.com honlapon.

A NanoSPECT/CT készülék az első műszere annak a klinikai-ipari kutatóbázisnak, melyet a Semmelweis Egyetem és a Mediso Kft. közösen szándékozik működtetni az „Egerektől az Emberekig” a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán. Következő lépésként egy humán SPECT/CT készüléket helyeznek el a klinika Nuclearis Medicina osztályán, majd a fejlesztéseknek megfelelően további készülék-hybridizációk (SPECT-, PET-, CT-, MR-) megvalósítása várható előbb állatkísérleti szinten, majd humán vizsgáló műszerek formájában. (karlking@radi.sote.hu).

Dr. Karlinger Kinga

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk