Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/2. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 2. szám · 2008. március 3.

Világhírű szabadgyök kutató egyetemünkön

blank

Február 7-9. között egyetemünk vendégeként az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetbe látogatott Barry Halliwell professzor, a világ 20 legjobb egyeteme között számon tartott, évente 250 orvost képző National University of Singapore kutatási és technológiai rektorhelyettese, a Biokémiai Intézet vezetője. Látogatása az egyetemeink közötti kapcsolatépítés újabb fontos állomása; az elmúlt két évben rektorunk kormány- és egyetemi szintű utazáson kétszer járt a távol-keleti országban. Halliwell professzor Mandl József professzor meghívására érkezett Budapestre, a két munkacsoport közötti szakmai kooperáció előkészítésére, s találkozott prof. Tulassay Tivadar rektorral és prof. Ádám Veronika tudományos rektorhelyettessel is.

Barry Halliwell a szabadgyökök és antioxidánsok kutatásának világszerte elismert képviselője, a sejten belüli redox homeosztázis Foyer-Halliwell-Asada ciklusának egyik leírója. Jelenlegi kutatási területe az oxidatív stressz szerepe a neurodegeneratív betegségekben. Pályafutásának korábbi állomása Oxford, a londoni King’s College és a kaliforniai Berkeley Egyetem volt. 2000 óta él Szingapúrban. A professzor az élettudományok egyik legtöbbet idézett kutatója; közel 500 tudományos közleményére több mint 55 ezer hivatkozást kapott; Hirsch-indexe 121.

„The wanderings of a free radical” címmel tartott színvonalas előadást egyetemünk és más intézmények kutatói előtt. Az előadó izgalmas áttekintést adott tudományos életpályájáról, a növényi antioxidánsok kutatásával kapcsolatos kezdetektől, a vas- és cinkionok érelmeszesedésre kifejtett ellentétes hatásainak tanulmányozásán át az agyi neurodegeneratív betegségek szabadgyök-elméletéig. Előadásának fő üzenete az az utóbbi években bekövetkezett paradigmaváltás volt, mely szerint az antioxidánsok nem minden körülmények között jelentenek abszolút előnyt az oxidatív stressz elleni küzdelemben, vagyis a hagyományos barát-ellenség koncepció jóval árnyaltabbá vált. Egy további érdekesség, hogy nagy klinikai felmérések alapján a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jóval hatékonyabb és komplex antioxidáns védelmet jelent, mint a belőlük kivonható tiszta antioxidánsok nagy mennyiségben történő bevitele.

Halliwell professzor programja az Orvosi Vegytani Intézetben tett látogatással, kötetlen szakmai munkacsoport-megbeszéléssel zárult.

Keszler Gergely

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/2. szám | Előző cikk | Következő cikk