Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Még több esély a koraszülötteknek

Új betegmegfigyelő gépekkel bővült az I. sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika eszközparkja

blank
blank
20080104.jpg

Inkubátor betegmegfigyelővel

A klinikán működő Neonatális Intenzív Centrum (NIC) betegforgalmát és ágyszámát tekintve hazánk legnagyobb olyan intézménye, ahol az újszülötteket első napjaikban a lehető legszakszerűbben látják el az orvosok és az ápolók. A klinika országos hírnevének, kiemelkedő gyógyító tevékenységének köszönheti, hogy a Philips 2007 végén – mintegy karácsonyi ajándékként – ide szánta több mint 10 millió forint értékű betegmegfigyelő rendszerét. Az átadási ünnepségen dr. Rigó János klinikigazgató röviden felvázolta a koraszülött-ellátás hazai és itteni történetét.

Fejlesztések eredménye

A közel kétszázéves klinika kezdettől nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy lehetőségeihez mérten lépést tartson a tudomány és a technika fejlődésével. Az intézmény által képviselt szakterület egyik legnagyobb kihívása az újszülött halálozás volt: 1960-ban az 1000 gramm súllyal világra jött újszülöttek 95%-át veszítették el szüleik. A magas születés körüli halálozás miatt 1976-ban az Egészségügyi Minisztérium létrehozta a Perinatális Intenzív Centrumokat (PIC), melyek között az első a klinika újszülött intenzív osztálya lett.

A PIC-ekben a szakképzett humánerőforrás alkalmazása mellett a korszerű technikai berendezésekre is áldoztak, hiszen a koraszülöttek túléléséhez elengedhetetlen a kíméletes lélegeztetés, éppúgy mint az életfunkciók folyamatos megfigyelése. A centrumok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – az újszülöttek születés körüli halálozása 10 ezrelék alá csökkent Magyarországon –, mellettük később, az optimálisnál korábban érkezett gyermekek első napjainak túlélése érdekében, létrejöttek a NIC-ek. A fejlesztéseknek köszönhetően 2005-re az 500-700 grammos születési súlyú koraszülöttek túlélése 59% lett, míg a 750 és 1000 gramm közötti súllyal születők esetében 95%. Ez a neonatális mortalitás-csökkenés nemzetközileg is kiemelkedőnek számít.

A koraszülések száma Magyarországon a 4-6%-os Európai Uniós átlaghoz képest magas, országosan 8% körüli, és az 1500 g alatti, tehát az igen kis súlyú újszülöttek jellemző száma (1,3-1,5%) sem változott érdemben az elmúlt 30 évben. Az ország legnagyobb Neonatális Intenzív Centruma havonta csaknem 70 koraszülött ellátását végzi 38 inkubátor és 18 respirációs berendezés segítségével.

Ellenőrzés, regisztrálás

Az ünnepségen felszólaló dr. Harmath Ágnes egyetemi adjunktus felidézte, hogy Kiszel János professzor még saját fejlesztésű számítógépes rendszer alkalmazásával próbálta megoldani azokat az orvosi feladatokat, melyeket ma a kornak megfelelő színvonalon például a Philips gépek segítségével lehet végrehajtani. Az intenzív ellátásra szoruló, súlyos állapotú, sok esetben légzéstámogatást, gépi lélegeztetést, különleges beavatkozást igénylő koraszülöttek és beteg újszülöttek a születést követő napokban szoros megfigyelést igényelnek. Sokszor váratlanul, egy percen belül van szükségük ellátásra, ezért a vérkeringés és a légzés értékeinek pontos, állandó monitorozása elengedhetetlen feladat.

Az új készülékekkel, a megfigyelés mellett, egy központi számítógépes egység segítségével ellenőrző, regisztráló rendszer működhet, mely egyszerre több beteg adatait képes kezelni és jelzi a géphez csatolt babák állapotában bekövetkező esetleges változásokat. Az intenzív osztályon használt őrző-megfigyelő készülékek folyamatosan tájékoztatnak a kezelésre szoruló újszülöttek pulzusszámáról, vérnyomásáról és a vérük oxigén telítettségének pillanatnyi állapotáról.

Felvilágosító kampány

Az összesen hat gépet adományozó Philips közép-európai vezérigazgatója, Benedikt Laux az ünnepségen elmondta: a cég fenntarthatóságához elválaszthatatlanul hozzátartozik a társadalmi szerepvállalás, s nem volt kérdéses, hogy a 2007-es évben a számos problémával küzdő egészségügynek nyújtanak segítséget, a Semmelweis Egyetemmel ápolt régi jó kapcsolat következtében pedig azon sem gondolkodtak sokat, hogy melyik intézményt támogassák. Vezetőik tisztában vannak azzal, hogy a hazai koraszülés kétszerese az EU-s átlagnak, ezért a technikai eszközökön túl a Philips részt vesz az egyetem 2008-as felvilágosító kommunikációs kampányában is, mely a koraszülések számának csökkentése érdekében, a megelőzést tűzte ki célul.

Radnai Anna

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk