Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Életmentő hibernálás egyetemünkön

Új terápiás lehetőség az oxigénhiányt átélt újszülötteknek!

blank
blank
200801051.jpg

Mártha Imre és Tulassay Tivadar

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen alkalmazzák azt a nemzetközi sikereket elért módszert, amellyel jó eséllyel kivédhető a születéskor elszenvedett oxigénhiány következményeként létrejövő idegrendszeri károsodás. Az újszülöttek hűtése egy új, a klinikai teszt időszakában lévő terápiás eljárás, ami növeli a beteg csecsemők teljes gyógyulásának kilátásait.

Az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő Perinatális Intenzív Centrum (PIC) évente 600-700, intenzív ellátást igénylő újszülöttet és koraszülöttet lát el, akik Budapesten és vonzáskörzetében születtek. Az itt folyó betegellátást és kutatást betegőrző monitorokkal támogatta az MVM Trade Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. (MVM Trade Zrt.). Az ebből az alkalomból január 16-án tartott sajtótájékoztatón ismertették a média képviselőivel az új módszer jelentőségét, és prof. dr. Tulassay Tivadar klinikaigazgató, dr. Szabó Miklós, a PIC osztályvezető főorvosa, egyetemi adjunktus, valamint Mártha Imre, az MVM Trade Zrt. vezérigazgatója válaszolt az újságírók kérdéseire.

Jellemző jelenségek
blank
200801052.jpg

Szabó Miklós a készülékkel

Az újszülöttek állapota a születést követő napokban szoros megfigyelést igényel. Különösen igaz ez a súlyos állapotú, sok esetben gépi lélegeztetést vagy különleges beavatkozásokat igénylő koraszülöttekre, beteg újszülöttekre, kiknek állapota akár percről-percre változhat. Ebben segítenek a betegmegfigyelő monitorok, melyekkel a különféle értékeket követhetik. A szívműködés ellenőrzésekor a pulzusszám ismerete alapvető. A vérnyomás értékeinek pontos ismerete, hasonlóan a felnőtt betegeknél tapasztaltakhoz, értékes segítséget jelent a kezelés megtervezésében. Az intenzív osztályon használt őrző-megfigyelő készülékek folyamatosan tájékoztatnak a vér oxigén telítettségének pillanatnyi állapotáról és a percenkénti légzésszámról.

A szülészet „népbetegségei” között az első helyet a koraszülések és a kis súlyú újszülöttek csoportja foglalja el, mind a gyakoriság, mind a következmények súlyossága tekintetében. Magyarországon a kis súlyú újszülöttek aránya az elmúlt 50 évben jelentősen meghaladta az európai átlagot, és a környező országok többségének értékeit is. A szülés körüli halálozás eseteinek, valamint a születés utáni megbetegedések 80%-a ebből a csoportból kerül ki. A legújabb vizsgálatok szerint pedig több felnőttkorban jelentkező betegség, a magas vérnyomás, a szívinfarktus már a méhen belül „programozódik” ezeknél a gyermekeknél. A népbetegségek megítélésében értékmérőként számított „elveszett évek” száma ezen eseteknél a legnagyobb, míg az „egészségben eltöltött évek” száma a legkisebb.

Bár a koraszülött halálozás értékei, hála a szakirányú ellátás fejlődésének, folyamatosan javulnak, a tartósan károsodott gyermekek aránya a túlélők között növekedni látszik. A társadalmat sújtó reprodukciós hiány, az egyéneket, családokat terhelő egészségkárosodás és tragédiák mellett hatalmas költségek is keletkeznek ezen újszülöttek ellátása során. Egy igen kis súlyú újszülött közvetlen (a megszületéstől a hazabocsátásig) ellátási költsége 2-3 millió forintba kerül. Összességében az évenkénti közvetlen költség így 9-10 milliárd forintra tehető. A károsodott gyermekek tartós ellátásának költsége egy nagyságrenddel nagyobb.

Eredményes eljárás

Nem mindig tudják megállapítani, hogy mi okozta a perinatális asphyxiát, vagyis a születéskor létrejövő oxigénhiányos állapotot, de az ismert, hogy az újszülött által elszenvedett oxigénhiány agykárosodáshoz vezethet. Ez a károsodás lehet súlyos fokú, néhány esetben halálos is. Ha az újszülött túléli az oxigénhiányos károsodást, a későbbiekben fogyatékossá válhat.

Mindeddig az intenzív terápiás ellátás volt az egyetlen lehetőség, amivel kezelni tudták ezeket az újszülötteket és a felmerülő egyéb (légzési, keringési, idegrendszeri) problémákat. Az újszülöttek hűtése egy új, a klinikai teszt időszakában lévő terápiás eljárás, mely növeli annak az esélyét, hogy az érintett csecsemők teljesen meggyógyulhassanak. Az esetek 30-40 százalékában ez sikerül is, de a fennmaradó hányadnál is jelentősen lehet csökkenteni a későbbi károsodást. Lényeges, hogy a rászoruló csecsemők a születést követő legfeljebb hat órán belül a klinikára kerüljenek.

A módszer lényege, hogy lelassítja a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat, így annak kevesebb oxigénre van szüksége. A vizsgálatokat állatokon, felnőtteken és oxigénhiányt elszenvedett érett újszülötteken végzik számos országban. Magyarországon 2003 óta kizárólag a Semmelweis Egyetemen alkalmazzák ezt a nemzetközi sikereket elért módszert. A hűtéssel kapcsolatba hozható mellékhatás nem jelentkezett a hazánkban kezelt újszülötteknél.

Adományozott monitorok

Magyarországon az összes élve születés 8-9%-ában fordul elő koraszülés, a betöltött 37. hét előtti születés. A koraszülött, vagy kis súlyú újszülött annál sérülékenyebb és annál nehezebben alkalmazkodik a méhen kívüli élethez, minél távolabb van a szülés a számított időponttól. Minél kisebb súllyal és minél rövidebb terhesség után születik meg a baba, annál nagyobb veszélynek van kitéve. Tény, hogy bizonyos hátrányos helyzetű társadalmi rétegekhez tartozók újszülöttjei fokozottan veszélyeztetettek ebből a szempontból, a tapasztalatok szerint. Érdemes hathatós stratégiát alkalmazni a koraszülés eseteinek megelőzésére, annak életre, egészségre való veszélyessége és későbbi súlyos károsodást okozó következményei miatt is. A kis súlyú újszülöttek számának már 20%-os csökkentése is évente 2 milliárd közvetlen, 8-10 milliárd forint tartós egészségügyi költség-megtakarítást eredményezhetne. A hibernálás módszerével a visszamaradó károsodások egy része kiküszöbölhető, azonban közös cél a koraszülések megelőzése. A szakma, a szülészek, családorvosok, védőnők bevonásával és széles körű társadalmi összefogással, intenzív figyelemfelhívó és felvilágosító mozgalommal, a megelőzés és szűrés kiterjesztett alkalmazásával jelentős javulást lehetne elérni ezen a területen is.

Az új terápiás eljárás alatti és utáni betegmegfigyelésben nyújt segítséget az MVM Trade Zrt. legújabb adománya, az IntelliVue MP2 hordozható betegőrző monitor, mely rendkívül könnyű, ütésálló és akkumulátorról is üzemel. A cég 6 ilyen, összességében több mint 10 millió forint értékű készülékkel támogatta a PIC-ben folyó kutatást.

(urbán)

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk