Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Száz éve a gyógyszerellátás szolgálatában

blank
blank
200801031.jpg

Trestyánszky Zoltán, a Debreceni Egyetem Egyetemi Gyógyszertárának vezetője köszönti a testvérintézetet

blank
200801032.jpg

Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja köszönti a centenáriumot

2007. december 14-én ünnepelte az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet alapításának centenáriumát. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen a kar és a szakma képviselői nagy számban jelentek meg – szinte az összes hazai gyógyszerész szervezet vezető tisztségviselője köszöntötte az intézet munkatársait.

Dr. Zelkó Romána intézetvezető asszony, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánhelyettese üdvözölte a vendégeket, majd dr. Tulassay Tivadar rektor úr köszöntőjében hangsúlyozta: nehézségeinken úrrá kell lennünk, életünkhöz nélkülözhetetlenek a víziók és a jól átgondolt tervek. Dr. Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja felszólalásában méltatta a százéves intézet sokévtizedes teljesítményét, amely nélkülözhetetlen a hatékony betegellátáshoz és a gyógyszerészképzés magas szinten tartásához. Dr. Erős István, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke a kutatás és a képzés magas szintű egyesítését emelte ki az Egyetemi Gyógyszertár munkájából, amely a fejlődés fő hajtóerejét adja. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke tolmácsolta Horváth Tamás elnök köszöntőjét. Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke bíztatta az intézet oktatóit, hogy hallgatóikat orientálják a patikák felé, hiszen az alapellátásban – a térítésessé vált orvosi ellátás mellett – egyre nagyobb igény jelentkezik a betegek részéről a gyógyszerészek szaktudása iránt. Dr. Trestyánszky Zoltán, a debreceni Egyetemi Gyógyszertár igazgatója, a Kórházi-Klinikai Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium elnöke a társintézetek köszöntését adta át.

Érdekes epizódok

A gratuláló szavak után Szilágyi Rita és Zsófia, gyógyszerészhallgatók adtak elő Johann Sebastian Bachtól egy fuvola-menüettet. Ez a lágy muzsika és egy míves kivitelű jubileumi oklevél köszöntötte az intézet leghűségesebb munkatársait, akik legalább 25 évig tartoztak a gyógyszertár kötelékébe.

Az intézet múltját dr. Vincze Zoltán korábbi igazgató foglalta össze, kiemelve az érdekes, néhol komikus epizódokat. Megtudhattuk például, hogy az Egyetemi Gyógyszertár megalapítására már 1817-ben felvetődött az igény, de pénzhiányra hivatkozva akkor még nem valósulhatott meg a terv, sőt, csak a negyedszeri felvetésre, 90 évvel később sikerült minden szükséges feltételt megteremteni az induláshoz. Vincze professzor úr elismerő szavaiban hangsúlyozta: Zelkó Romána vezetői munkájával visszatér a nagy elődök, Mozsonyi és Csipke professzorok nyomdokaihoz.
blank
200801033.jpg

Hetényi László, az Egyetemi Gyógyszertár korábbi munkatársa gratulál Zelkó Romána intézetigazgatónak

Dr. Zelkó Romána rövid előadásában összefoglalta az intézet küldetését a gyógyszerellátás, az oktatás és a kutatás terén. A tervekről szólva megemlítette, hogy előkészületek folynak egy közforgalmú gyógyszertár nyitására a Külső Klinikai Tömbben. Dr. Hankó Balázs a gyógyszertár klinikáknak nyújtott szolgáltatásait és a gyógyszerforgalom óriási volumenét szemléltette előadásában. Dr. Balogh Judit, az infúziós laboratórium vezetője egy viszonylag új feladat sikeres megoldásáról számolt be: a teljes parenterális táplálás során felmerülő, a beteg egyéni igényei szerint összeállított zsíremulziós infúziók gyártása ma már rutinfeladatnak számít. Dr. Mészáros Ágnes az egészség-gazdaságtan elméletét és gyakorlati felhasználásának előnyeit ismertette. Dr. Hantos Mónika „Betegközpontú gyógyszerészet” című beszámolójában felhívta a figyelmet a gyógyszerári beteggondozás ma még kiaknázatlan lehetőségeire és értékeire.

Emlékkönyvet kaptak

A szakmai előadások után minden megjelent átvehette a gyógyszertár 100 évét megörökítő, nívós kivitelű Emlékkönyvet, majd az érdeklődők körbejárták az intézet közelmúltban felújított magisztrális gyógyszerkészítő laboratóriumait, Alapanyag és Gyári Készítmény Osztályait, ahol hangulatos állófogadás közben az intézet munkatársaival beszélgetésre is alkalom nyílt.

BMD

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk