Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

BPH vagy BPH? (18. FUN)

blank
blank
20071407.jpg

Jovan Hadzi-Djokic és Romics Imre

A kérdésfelvetés kissé hasonlatos a homousion és a homoiusion problémakörhöz. Esetünkben azonban nagyon is döntő, hogy az alsó húgyúti elfolyás elégtelenségének egyik fő okozójaként tartott jóindulatú prosztata megnagyobbodást vajon a szerv izomelemeinek megvastagodása, hipertrófiája, vagy a sejtes elemek (stróma, epitélium) fokozott újraképződése, hiperpláziája hozza-e létre.

Mindkét esetben a kórkép rövidítése: BPH, benignus prosztata hipertrófia illetve hiperplázia. Amíg azonban ezen, idősödő korban nagyon gyakori betegség kóroktana és patomechanizmusa körül komoly viták vannak a szakirodalomban, érthető, hogy mind a konzervatív, mind a műtéti kezelés számos kétséget hordoz magában.

Ezért volt kitűnő választása a FUN (Füvészkerti Urológus Napok) megteremtőjének és irányítójának, Romics Imre professzornak, hogy a 18. FUN tudományos témájául a jóindulatú prosztata megnagyobbodás problematikáját tűzte ki.

A kitűnő hazai előadók a témával kapcsolatos terminológiai értelmezést (Böszörményi-Nagy Géza), differenciáldiagnosztikát (Mavrogenis Stelios), gyógyszeres kezelést (Nyirády Péter), a BPH nyílt (Keszthelyi Attila) laparaszkópos, (Flaskó Tibor), transzuretrális kezelést (Romics Imre), valamint a tesztoszteron-pótlás indikációját (Rusz András) tárgyalták az urológiában. A külföldi előadó prof. Jovan Hadzi-Djokic, a belgrádi Urológiai Klinika igazgatója, a téma nemzetközi mestere, nagyszerű videofilmen mutatta be a hólyagdaganat miatt végzett hólyagkiirtást követő szigma-végbél hólyagképzést, az uréter-neoinplantációját és a húgycső-kivezetés műtétét 235 saját operáció tapasztalata alapján.

A 20-20 perces up-to-date előadások nemcsak az urológusoknak, de a számos háziorvos résztvevőnek is magas szintű továbbképzést nyújtottak.

Dr. D.T.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk