Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VI. évfolyam 3. szám · 2005. március 11.

Dietetikus szerepe a prevencióban

blank
blank
20050322.jpg
Szabó Eszter

A vesebetegek gyógykezelésében és gondozásában a legszélesebb körben értelmezett gyógyító közösségnek, így a dietetikusnak is részt kell vennie. Ezt szerette volna bizonyítani Szabó Eszter negyedéves dietetikus szakos hallgató, aki „A diétás kezelés indoka és eredményei nephrosis syndromában” című előadásával az EFK TDK konferenciáján a HÖK különdíját kapta.

A szóban forgó téma azért is időszerű, mert a krónikus vesebetegség terjedése világszerte egészségügyi és társadalmi problémát jelent. A végstádiumú veseelégtelenség esetek növekedése csak úgy fékezhető meg, ha ezeket a progresszióért felelős állapotokat hatásos konzervatív kezeléssel egyensúlyban tartják, a betegeket gondozzák. A vesebetegségben szenvedők életkilátásait kizárólag olyan komplex kezelés javíthatja, amely magában foglalja, a gyógyszeres kezelés mellett, az optimális diétás vezetést is.

Eszter vizsgálódásának az volt a célja, hogy informálódjon a diagnosztizált nephrosis syndroma formájáról, lehetséges okairól és az alkalmazott terápiáról. Kutatásait a Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászati Osztályának Nephrológiai Ambulanciáján végezte 2003 szeptemberétől 2004 februárjáig. Témavezetője, dr. Domán József főorvos segített azt az 52 betegeket kiválasztani, akik az említett kórkép miatt már gondozás alatt álltak, illetve olyan betegségük volt, amelyből nephrosis syndroma alakulhat ki. A dietetikus hallgató felmérte az érintettek általános és tápláltsági állapotát, nyomon követte laborértékeik alakulását és kikérdezte őket táplálkozási szokásaikról is. Kiderült: a megkérdezettek többsége nem tartotta be az állapotának megfelelő diétát, bár ezt laborértékeik indokolták volna. Ezáltal pedig vesebetegségük súlyosbodhat.

Szabó Eszter úgy gondolja, hogy a jövőben érdemes lenne szorosabban kutatni a táplálkozás, az anyagcsere és a vesebetegségek kialakulása közötti összefüggéseket. A diplomázás után terápiás dietetikusként szeretne dolgozni.

I. M.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk