Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
Az emlékezetes két év

 
Dr. Fekete Bertalan Csaba

A Neptun-programmal, illetve annak hatékonyságával már több írásunkban is foglalkoztunk. Az egyetemi kollégiumokban szükség van a Neptun-rendszer elérésére. A Tömő utcai Balassa Kollégium élen járt az internet kiépítésében, így a Neptun-rendszerhez való kapcsolódás nem okoz nehézséget az ott élőknek.

Dr. Fekete Bertalan Csabával, a kollégium korábbi diák-önkormányzatának titkárával arról beszélgettem, hogy a beruházást megelőző előkészítő szakaszban, vagyis 1999 és 2001 között milyen szervezési feladatokat kellett megoldaniuk. Fekete doktor két évig kutatóorvosként dolgozott az I. sz. Belgyógyászati Klinikán, jelenleg belgyógyász rezidens. Társadalmi munkában támogatja a kollégium Számítástechnikai Öntevékeny Csoportjának munkáját. Minden egykori diákvezetőnek emlékezetes marad a szervezéssel töltött két esztendő, amikor időt, energiát nem kímélve, szinte éjt nappallá téve tárgyaltak a kollégium gazdasági vezetőivel arról, hogy mikor kezdjék el a fejlesztéseket - mondja Fekete doktor.

Önszerveződés

A diákszervezet elsőrendű célja az volt, hogy valamennyi kollégistának lehetősége legyen megtanulni a számítógép, illetve az internet használatát. Az igény egyre nagyobb volt az iránt, hogy a szobájukból is tudjanak a diákok internetezni. A kollégium a másfél évi bevételeit, erőforrásait felhasználva megteremtette a beruházás elindításához szükséges 10 millió forintot. Ebből a pénzből a korábbi egyetemi Információs és Dokumentációs Központ (IDK) aktív közreműködésével kiépítették a kollégiumban az internet- és telefonhálózatot, amelyről minden klinika elérhető, már a négyjegyű belső számokon lehet telefonálni. Az internet pedig egyértelműen a kommunikáció költségkímélő módszerévé vált. Nem kell különösebben ecsetelnünk, hogy milyen előnnyel jár, ha valaki a tanulmányaihoz, a forráskutatáshoz gyorsan el tudja érni az adatbázist, be tud pillantani az elektronikus könyvtárakba. A Fekete doktorhoz érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy mindezekkel a lehetőségekkel élnek is a hallgatók. Főként Pentium típusú gépeken bonyolódik az adatforgalom, vannak akik a Windows operációs rendszert használják, akadnak olyanok is, akik a Linux-szal dolgoznak.

Szép számmal vannak, akik a saját laptopjukon interneteznek, egyes szobákban láthatók asztali gépek is, ezek magántulajdonban vannak és olykor osztoznak rajtuk az ott lakók. A diákok a szobák több mint felét feltöltötték saját géppel. A kollégium rendelkezik két számítógépteremmel is. A Balassa János Kollégium az Informatikai Központtól 10 számítógépet kapott, éppen a Neptun-rendszer bevezetése kapcsán, hogy a hallgatók zavartalanul intézhessék tanulmányi ügyeiket. A lehetőség megteremtését ezúton is köszönik a diákok. Az intézmény optikai kábelen keresztül kapcsolódik az egyetemi gerinchez, amely nagy sávszélességet biztosít.

Teljes kapacitással

Fekete doktor a korábbi kollégiumi társadalmi tevékenysége folytán örökölte azt a munkát, amit jelenleg is végez: inkább koordinátori szerepkör a rendszergazda és a hallgatók között. Megismerte a diákok igényeit, informatikai felkészültségét. A mérések alapján úgy tűnik, hogy teljes kapacitással kihasználják a hallgatók az internetelérést.

Dr. Fekete Bertalan Csaba véleménye szerint a Neptun-rendszernek pont az az előnye, hogy esélyt ad a hallgatóknak arra, hogy megbarátkozzanak a számítógéppel és az internettel, amelyre később nagy szükségük lesz. A kollégiumi hálózatot még fejleszteni fogják, elsősorban az eszközállomány számát bővítik. A keretek szűkösek, a külső pályázati lehetőségeket nehéz kiaknázni, de a diák-önkormányzat folyamatosan figyeli a kiírásokat.

I. M.

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk