Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
Az egyetem környezetvédői

 

Környezetünk - tehát az a világ ahol élünk - védelme mindannyiunk érdeke és kötelessége, a Biztonságvédelmi Iroda Környezetvédelmi Csoportjának pedig hivatali feladata.

Kornis György, a Biztonságvédelmi Iroda vezetője: "Talán unalmas mindig az Európai Unióra hivatkozni, viszont ismert tény, hogy a csatlakozás bizonyos jogharmonizációval is jár. Ez a környezetvédelem területén állami szinten megtörtént, s meg kell mondani, nőttek a velünk szemben támasztott követelmények és elvárások. Ez okból folyamatban van az egyetem környezetvédelmi szabályzatának átdolgozása úgy, hogy átfogóan is, lebontva is, egységes rendszert képezzen. De! Szeretném hangsúlyozni, a szabályzat nem csodaszer. A saját, jól felfogott érdekünkben mindenkire kiterjedő szemléletváltásra van szükség."

Czáka Ágnes környezetvédelmi csoportvezető: "Feladataink fontosságát az is jelzi, hogy nemrégen új munkatárssal, Lakics Andrea környezetvédelmi mérnökkel bővült csoportunk.

Tevékenységünknek sajnos különböző gátjai vannak. Ezek közül legjelentősebbek a személyi problémák. A jelenlegi rend szerint az egyes intézmények vezetői a saját munkatársaik közül nevezik ki a környezetvédelmi megbízottat és újabban a hulladékgazdálkodási felelőst. (A kettő lehet ugyanaz a személy.) Ez a rendszer viszont nem működik elég jól, akadozik. A megbízottak nagy része a megbízást púpnak érzi a hátán, mely akadályozza őt a szakmai feladatok, a napi munka ellátásában. Arról nem is szólva, hogy a külön feladatért nem jár külön javadalmazás.

Mintegy 70 szervezeti egységünknél kell hulladékgazdálkodási tervet készíteni, ezt jogszabály írja elő. A különböző feladatokra a csoportnak ötéves terveket kell készítenie. Ehhez viszont az egyes intézmények konkrét segítsége, közreműködése szükséges, mert a helyi viszonyok ismerete és adatai nélkül e terv elkészítése illúzió."

K. E.

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk