Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
Szülészeti szepszis a XXI. században

 
Bogár Tibor professzor előadását tartja

A szepszisre vonatkozó első utalások már Galenos munkáiban megjelennek. Fracastoro a XV. században a pestis járvány kapcsán láthatatlan kis testecskékről, mint kórokozókról beszél, melyek ellen arcmaszk viselését vezeti be. Sajnálatosan ennek alkalmazásáról azután három évszázadon keresztül elfelejtkeznek.

Pringle az, aki a XVIII. században a szepszis ellen antiszeptikus anyagokat keres, majd Jenner aktív immunizációs eljárásával elsőként sikeresen veszi fel a harcot a himlővel szemben.

Semmelweis a szepszis elleni küzdelemben a legnagyobb név, akinek antiszeptikus eljárása nyomán a gyermekágyi láz halandósága 13,5 %-ról 1,5 %-ra csökken. Húsz évvel később jut diadalra a karbolsav használata (Pasteur, Koch, Lister), majd ezt követi ismételten az arcmaszk, a kesztyű, a köpeny használatának bevezetése (Mikulicz-Radecki 1891) és a szepszis történetének jelen záróköve: az antibiotikum éra kezdete (Flemming 1928), melynek első terápiás sikerei csak 1941-ben mutatkoznak.

Ettől kezdve úgy tűnik, hogy az antibiotikumok eredményesen képesek helyreállítani az infekciózus szeptikus sokkban megbomlott egyensúlyi állapotot gyulladásgátlás, véralvadásgátlás és gátolt fibrinolízis útján - hangzott el az 51. Baross utcai Szülészeti Esték keretében Bogár Lajos pécsi professzortól, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatójától.

Mindezek ellenére a szepszis ma is a legfenyegetőbb szövődmény. Az USA-ban évente 500 ezer embert érint, az esetek felében szeptikus shokk fejlődik ki, akik közül 125 ezer fő hal meg (D.W. Landry és J.A. Oliver 2004).

Kristóf Katalin tanársegéd Rozgonyi professzorral készített közös előadásában a szepszis mikrobiológiai hátteréről beszélt. Hangsúlyozta a Gram pozitív és Gram negatív kórokozókon túl, a gazdaszervezet részéről fennálló prediszponáló tényezők jelentőségét, a nozokomiális fertőzések nagy számát. A diagnosztikában döntő a hemokultúra vizsgálata, a jövőt pedig a molekulárbiológiai eszközök bevezetése jelenti.

Ludwig Endre főorvos, a Szent László Kórház belgyógyásza a gyakorlat oldaláról közelítette meg a kérdést.

"Infektológiai szempontok és az antimikróbás kezelés" című előadásában kiemelte, jóllehet a bakteriaemia gyakorisága és értékei szepszisben jelentősen magasabbak, a korai szepszis diagnózisát annak apró jeleinek összerakásából kell felállítani. A percről percre romló állapotért a Streptococcus pyogenes toxinja a felelős. Teendő: a góc feltárása és eltávolítása, célzott antibiotikum kezelés és immunglobulin adás.
Pénzes István professzor előadását tartja, balján Rozgonyi Ferenc professzor, mögötte Donáth Tibor professzor

Pénzes István professzor egyetemünk Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Klinikája igazgatójának lendületes, kitűnő előadása: "A szepszisben szenvedő beteg intenzív ellátása" címmel számos amerikai példával illusztrált epidemiológiai kérdéssel, továbbá a gazdasági háttér szerepével foglalkozott. A terápiában legfontosabb a góc szanálása és a szupportív kezelés, az alvadási- és inflammációs rendszer modulálása.

Ezután még négy, kizárólagosan a szülészeti szepszissel foglalkozó előadás következett, melyeket döntően az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársai tartottak. Közülük egyet kívánnék kiemelni, mely negatív demográfiai mutatókkal küzdő hazánkban, témáját tekintve igen jelentős. Ugyanis az újszülöttkori szepszis gyakorisága magas (1-5/1000 élveszülés), a halálozás pedig az összes neonatális mortalitási eset 4 %-a. Egy olyan országban, ahol a születésszám évek óta 100.000 alatt van, minden kora- és újszülött megmentéséért küzdeni kell.

Görbe Éva docens "Szepszis újszülöttkorban" című előadásában veleszületett és szerzett szepszisről beszél. Hangsúlyozza a koraszülöttek fokozott rizikóját. A fő kórokozó a B-csoportú streptococcus. A prevencióban szülés előtti és szülés utáni szakaszt különböztet meg. A háttér az esetek jelentős részében chorioamnionitis. A terápia komplex: hemokultúra alapján célzott antimikróbás kezelés és olyan kiegészítő eljárások alkalmazása, melyek a toxin hatást kivédeni képesek; így többek között a keringés, a légzés javítása, az agyödéma kivédése, a teljes parenterális táplálás. Mindezek bíztató jelek arra, hogy az újszülöttkori halálos kimenetű szepszis-esetek száma jelentősen csökkenni fog.

A közbeiktatott zenei program ezúttal nemcsak auditív, hanem vizuális élményt is jelentett. A szakmai szövegek után igazi táncbeszéd tanúi lehettünk. A flamenco, ez az improvizatív tánc sajátos mozgáselemeivel szerelmet fejez ki a táncos és a kísérő gitáros között. A tanterembe, a hol forró és pattogó, hol lágy andalúziai hangulatot Barsy Laura flamenco táncművész és Kerekes Tamás gitárművész varázsolta.

Ugyancsak élményadó volt Basilides Bálint Géza és Marcelle Vallon festőművészek kiállított anyaga.

Dr. Donáth Tibor

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk