Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
A TF Társadalmi Tanácsa

 

Világszerte sok egyetemnek, egyetemi karnak van társadalmi tanácsa, így a Testnevelési és Sporttudományi Karnak (TF) is. Bemutatásához dr. Istvánfi Csaba egyetemi tanár segítségét kértük.

Kik a tagjai?

Egy ilyen szervezetnek, mely tanácsadó és támogató tevékenységet folytat, általában azok a tagjai, akik azon az Universitáson végeztek, vagy ahhoz valamilyen oknál fogva kötődnek. Olyan személyekről van szó, akik nem csak akarnak, de helyzetükből adódóan érdemben is eleget tudnak tenni megtisztelő kötelezettségüknek.

A tanács tagjaira (az alakulásakor 64-en, jelenleg 72-en vannak) a TF valamelyik státuszban lévő dolgozója vagy valamelyik tanácstag tehet megindokolt javaslatot, melyet az Elnökség elfogad. TF dolgozó nem lehet tagja.

A szervezet 2002. május 31-e óta saját ügyrendje alapján működik, melyet a Kari Tanács is elfogadott. Tiszteletbeli elnöke a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium mindenkori első embere, jelenleg Gyurcsány Ferenc miniszter. Elnöke dr. Schmitt Pál, társelnöke dr. Aján Tamás, valamint dr. Istvánfi Csaba, a kar egyetemi tanára.

A tanácstagok négy szekcióban (gazdasági és jogi, tudományos, kulturális és komunikációs, valamint sportszakember-képző) fejtik ki aktivitásukat. Az egyes szekciók ad hoc bizottságokat is létrehozhatnak.

A december 18-i évértékelő ülésen dr. Nyerges Mihály kari dékán pozitívan értékelte azt a gazdag szellemi és tárgyiasult támogatást, amelyben a tanács tagjai a tárgyévben részesítették a kart. Elsődlegesen a GYISM szerepét kell megemlíteni, mely a kart (a TF-et) tartja a sportszakember-képzés és továbbképzés kiemelt fontosságú helyszínének, s ez a vélemény abban is kifejeződött, hogy az eddigi sportminiszterek mindegyike előzékenyen vállalta "hivatalból" a tanács tiszteletbeli elnöki tisztét.

A Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) ápolt kapcsolat szervezeti, szakmai, erkölcsi és emberi értelemben a lehető legjobb. Ez talán természetesnek is mondható annak ismeretében, hogy számos eredményes sportvezető, edző és versenyző a TF-en szerezte meg a diplomáját, s jelenleg is számos jó nevű sportoló itt folytatja a tanulmányait. Az együttműködés ellenkező irányban is igaz, a MOB élvonalbeli vezetői közül többen a kar meghívott előadói.

A kar épületei a XII. kerületben találhatók, örömmel állapítható meg, hogy annak önkormányzatával a kapcsolat szívélyes, kétoldalúan sikeres és gyümölcsöző. Ez nemcsak közös ünnepségek megtartásában, hagyományápolásban mutatkozik meg, hanem a testnevelés és az iskolai sport területén, több kerületi iskolával való együttműködésben is.

Tervek

Az értekezleten természetesen a jövőről is szó esett, nevezetesen a kar szerepéről a mindennapi testnevelés bevezetésében, az egészségfejlesztési tantárgy oktatásában, illetve a labdarúgó-edzőképzésben való részvételéről. A Kari Tanács előterjesztésére a Társadalmi Tanács létrehozta az Integrációs Stratégiai Bizottságot, feladatául szabva az integráció hatékonyságának vizsgálatát.

Kondor Endre

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk