Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
E-mail címek élethosszig

 
Horváth Tamás

A Hallgatói Levelező Rendszer március első hetétől szerves részét képezi az egyetemi elektronikus kommunikációs rendszernek. Nem része a Neptun-programnak, de mégis kapcsolatban van vele. Horváth Tamással, az ÁOK HÖK tagjával e kapcsolódás mibenlétéről beszélgettem.

- Pontosan miről van szó és miért lesz hasznos a Hallgatói Levelező Rendszer bevezetése a hallgatók számára?

- Az egyetem vezetésének egyik stratégiai célja, hogy elektronikus egyetemmé váljunk. Ennek legfontosabb eleme, hogy mindenki tudjon egymással elektronikusan kommunikálni, modernizáljuk a hallgatói életet és takarékoskodjunk a papírmunkával. A hardvert az egyetem vásárolta meg, a szoftver pedig az Oracle cég Collaboration Suite (OCS) nevű programja.

Ez a rendszer - hasonlóan a Neptun-programhoz - moduláris felépítésű. Jelenleg három modult használ az egyetem: az e-mail, a naptár és a fájlkezelő modult. Az eredeti fejlesztésben mintegy 8 modul kapott helyet. A legfontosabb az e-mail modul, amelyben a felhasználók számára egy élethosszig tartó e-mail címet biztosít az egyetem. A standard e-mail cím a következő elemekből tevődik össze: vezetéknév.keresztnév.sorszám@kezdő év.kar.usn.hu.

Az azonos nevű hallgatókat sorszám alapján különbözteti meg a rendszer. A kezdő év a hallgató egyetemi beiratkozásának éve. Az usn.hu egyetemünk új domainneve. A rövidítés az egyetem latin nevéből (Universitas de Semmelweis Nominata) adódik.

Amíg valaki aktív hallgató, addig a levelesláda 20 MB tárhellyel jár, ha valaki megszünteti a tanulmányait, a 20 MB tárhely megszűnik, de maga a cím megmarad. Az évekkel később ideérkező leveleket automatikusan át lehet irányítani az új, munkahelyi elektronikus postafiókra. Ez főként az öregdiák-találkozók alkalmával jelent nagyon sokat, mivel így könnyebb megszervezni az összejöveteleket, illetve a kapcsolatteremtés is követhetővé válik. Lényeges, hogy ez a rendszer egy orvos-adatbázis alapját képezheti a jövőben.

- Mire jó a kalendármodul?

- Ez több, mint egyszerű naptár, a csoportmunka alapjait teremti meg azzal, hogy az általa előre definiált csoportok megoszthatják egymással a naptáraikat, így a közös programok szervezése egy kattintással megoldható.

- Mit tud a files kezelőrendszer?

- Az interneten már régóta vannak szabadon felhasználható tárhelyek. Ezek mintájára készült a fájlkezelő (angolul Files OnLine-FOL) modul.

Az adott dokumentum egy példányban elérhető, amit mindenki otthon a saját számítógépén kinyomtathat, vagy a monitoron elolvashat, ezzel időt, papírt és pénzt takaríthatunk meg.

Hallgatói regisztráció

- Mindez független lesz a Neptuntól?

- Részben független, részben kapcsolódik hozzá. Ám nem kifejezetten a tanulmányi rendszert segíti, hanem az egyetemisták általános kommunikációját. A Hallgatói Levelező Rendszer a Neptun-adatbázisból veszi át a hallgatók adatait. Márciusban már élesben működik. A rendszer kezelése rendkívül egyszerű. Azok a hallgatók, akik a későbbi üzemeltetésben és bevezetésben segítik a társaikat, már részt is vettek egy néhány órás tanfolyamon. A bevezetés első lépcsőjét jelenti a rendszer márciusi bemutatása az ötöd-hatodéves magyar hallgatóknak. Ez megközelítőleg nyolcszáz egyetemistát érint. Ezután következik az ötöd-hatodéves külföldi hallgatók regisztrációja, amely megközelítően 260 emberre vonatkozik. A menetrend szerint március végén indulna az első éves magyar hallgatók regisztrációja. A projekt lezárását májusra tervezzük a negyedéves magyar és külföldi hallgatók regisztrációjával.

Hallgató-egyetem irányú kommunikáció

- A HÖK konkrétan milyen igényeket fogalmazott meg a rendszerrel kapcsolatban?

- Igény volt a csoportmunka alapjainak megteremtése, a könnyű kezelhetőség, a több nyelvű felhasználói felület, az érdemi együttműködés az egyetem vezetésével. A HÖK kitörő lelkesedéssel fogadta dr. Tulassay Tivadar rektor úr által felajánlott lehetőséget. A bevezetéssel kapcsolatos hallgatói aktivitás, eltérően a korábbi időktől, határozottan élénkebb volt. Végre mi is úgy éreztük, hogy a hallgató-egyetem irányú kommunikáció nem csak formalitás, hanem valóság, mivel ténylegesen figyeltek ránk, a javaslatainkat felhasználták és beépítették a rendszerbe. Közösen valóban sokkal jobb és hatékonyabb a munka.

- Kik vettek részt a bevezetést előkészítő munkákban? Milyen hosszú távú haszon származik a rendszer bevezetéséből?

- A tárgyaló munkacsoportban részt vettek a Stratégiai és Működésfejlesztési Főigazgatóság munkatársai, az Informatikai Központból Madács László és Madács Lászlóné, a HÖK részéről Fang Simon (GYOK) és jómagam az ÁOK-ról. A legfontosabb cél az, hogy a hallgatókat támogassuk a korszerű informatikai ismeretek és készségek elsajátításában. Másodsorban a takarékosságot emelem ki, amely a jövőben nagyon fontos az egyetem és a hallgatók számára. A rendszert a világ bármely részéből lehet használni, mivel automatikusan konvertálja az időzónákat. A studmail.usn.hu egyetemi honlapon található egy link, amely tájékoztató az új rendszerről német, angol, kínai és japán nyelven. Tehát az egyetem idegen nyelven tanuló hallgatói is pontosan tájékozódhatnak, hogy miről van szó, illetve anyanyelvükön használhatják a rendszert.

Ilonka Mária

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk