Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

A biztonság felértékelődött

blank
blank
20080812.jpg

Dr. Szombath Dezső, a NET Igazgató Tanács titkára, Kapelnerné Szőnyey Éva beruházási és vagyongazdálkodási igazgató, dr. Ivády Vilmos gazdasági főigazgató, dr. Major László biztonságtechnikai igazgató, Mátyás Iván, a PENTOLT Kft. ügyvezető igazgatója, Rajna Imre, a NET GI biztonságtechnikai és tűzvédelmi vezetője és Kis Róbert, a NET mb. gazdasági és üzemeltetési igazgatója

Ünnepség keretében adtuk át június 4-én a Nagyvárad téri Elméleti Tömb fejújításával összefüggésben megvalósult biztonságtechnikai beruházás-sorozat első ütemét. Ez a munka nem olyan látványos, nincs annyira szem előtt, mint például volt a NET bővítése, összege sem túl nagy, viszont annál nagyobb az érték, amit teremtett: az épületet használó hallgatók és dolgozók biztonságának védelmét szolgálja. Emiatt fontos, hogy a nyilvánosság elé tárjuk az e téren elért eredményeket. Nem lehet olyan szűkös az egyetem költségvetése, hogy ne áldozzunk a biztonság növelésére, ezért folytatni kívánjuk a most megkezdett beruházást.

Az újság korábbi lapszámaiban már beszámoltunk a Nagyvárad téri Elméleti Tömb rekonstrukciójának ütemezéséről, a már megvalósult eredményekről. Most az épületben tartózkodó személyek biztonságának növelése érdekében az első és legfontosabb lépés egy esetleges tűz korai jelzése, és a jelzést azonnal követő automatizált oltás indulása. Ezt a tűzvédelmi projektet valósította meg a Biztonságtechnikai Igazgatóság az illetékes tűzoltósággal egyeztetve.

Mi történt eddig?

Az elmúlt év őszén kezdődött és mostanra valósult meg a négy legfontosabb tűzvédelmi beruházás. A most zárult első ütemben a dolgozók, hallgatók élet- és vagyonvédelme, valamint az épület tűzvédelmi szempontjából a négy legfontosabb területként meghatározott feladatot végezték el a biztonságtechnikai szakemberek: az automatikus tűzjelző rendszer kiépítését, az épület tűzszakaszolását, hogy megállítható legyen az esetleges tűz továbbterjedése az épületben. Szintén a legfontosabb teendők közé sorolták az épület acéltartóinak lángmentesítését, hogy egy esetleges tűz során ezek a tartóelemek ne roskadjanak össze, amíg az emberek el nem hagyják az épületet. Negyedik legfontosabb elem a tűzvédelmi teendők között az épület gázellátását megszüntető gyorsszelep kialakítása és automatikus vezérlésének kialakítása.

Legkorszerűbb tűzjelzés

A tűzjelző rendszer kivitelezési munkáira a Pentolt Kft. kapott megbízást közbeszerzési eljárás során. A cég 2006-ban HEFOP pályázat keretében a Diákcentrumba és az I. emeleti zsibongóba már telepített hasonló rendszert. A mostani beruházás első ütemében a folyosók, a menekülő- és közlekedő útvonalak védelme történt meg, valamint telepítésre került a kibővített, új tűzjelző központ a portán. A közbeszerzési kiírásban szempont volt, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb eszközöket használják a kivitelezés során. Így a pontszerű érzékelők és kézi jelzésadók mellett aspirációs érzékelőt is beépítettek a jelzőrendszerbe. Az aspirációs érzékelő a jelenleg ismert legmodernebb, mintavételezés elvén működő tűzjelző eszköz. Ezenfelül, a kivitelező hangosító rendszert is telepített a toronyépületbe, amely veszély esetén magyar, angol és német nyelven tesz lehetővé tájékoztatást, ugyanakkor a napi üzemmenetet is segíti.

Lángmentesítési feladatok

A toronyépület tűzszakaszolását, valamint az acél-tartószerkezetek lángmentesítését a Dunamenti Tűzvédelem Zrt. végezte. A toronyépület meghatározott emeletén korszerű műszaki megoldásokkal újabb tűzszakasz-határt alakítottak ki, ami az épületkomplexumot egymástól hermetikusan elzárt részekre bontja, így akadályozva meg az esetleges tűz tovaterjedését.

A pincében található acél-tartószerkezeteket Polypack tűzvédő festékbevonattal látták el, aminek következtében a teherhordó acélszerkezetek tűzállósági határértékét növelték. A vezetékes gáz fogadó- és mérő helyiségébe pedig vezérelt gázszelep került beépítésre. Így esetleges tűz alkalmával a tűzjelző központ automatikusan elzárja a gázcsapot, és a vezetékes gázszolgáltatás automatikusan leáll, megszüntetve a robbanásveszélyt.

Tűzvédelmi tudnivalók

A NET tűzvédelmi projekt első periódusának megvalósulásával az immár megújult tűzvédelmi tudnivalókat, a tűzriasztás megváltozott körülményeit valamennyi munkatárssal ismertetjük tűzvédelmi oktatáson, és tűzriadó gyakorlat alkalmával.

A biztonság napjainkban világszerte felértékelődött. Az egyetem vezetőinek is eltökélt szándéka, hogy – a szűkös anyagi viszonyok ellenére is – mindig áldozni fog a hallgatók, a betegek és a dolgozók védelme érdekében, biztosítva számukra a ma elérhető legkorszerűbb biztonságtechnikát.

A NET biztonságtechnikai projektjének később megvalósuló elemeiről, az eddigiekhez hasonlóan, tájékoztatni fogjuk az egyetem polgárait.

Dr. Ivády Vilmos

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk