Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Felújítás és hozzáépítés

blank
blank
20080805.jpg

Németh János

„Nagy öröm számunkra, hogy megkezdődött a Mária utcai Szemklinika külső és belső teljes felújítása, hisz az épület éppen az idén lesz 100 éves.” – mondta lapunknak dr. Németh János klinikaigazgató professzor. – „Több, mint két évszázada van Szemészeti Klinika Budapesten, amely 1804-es alapításával a második legrégebbi a világon. A jelenlegi Mária utcai épületet egy év alatt húzták fel 1908-ban, s reményeink szerint a mostani átalakítás is megtörténik jövő tavaszra.”

Németh professzor úr kiemelte az első ütemben, őszre elkészülő teljesen új hat műtőt, amelyből kettő az egynapos sebészetet szolgálja majd. A műtőkapacitás biztosítja a klinika progresszív betegellátási csúcsfeladatainak teljesíthetőségét: súlyos szemsérültek és sürgősségi esetek ellátását, viteoretinális sebészetet, szaruhártya átültetést, gyermekszemészeti és onkológiai-plasztikai műtéteket.

Átformálódó betegellátás

Megújul a fekvőbeteg rész is, és a 4-12 ágyas kórtermeket korszerű 1, 2 és 3 ágyas, vizesblokkal rendelkező betegszobák váltják fel. A fekvőbetegrész összesen 78 ágyat foglal magában. Viszonylag elkülönülten alakítják ki a 8 ágyas gyermekszemészeti osztályt és az egynapos sebészeti részleget, amely utóbbi a jövő útját képviseli – jegyezte meg a klinikaigazgató, majd így folytatta:

- A járóbeteg-rendelés nagy termei korszerű vizsgálóknak adnak helyet, ahol a beteg-orvos-asszisztens megfelelő környezetben tud találkozni. Kiépítjük a szakambulanciákat: lesz retina (látóhártya) rendelés, és ezen belül cukorbeteg-gondozás, zöldhályog szakambulancia, cornea (szaruhártya) és refraktív sebészeti egység, gyermekszemészeti rendelés, plasztikai sebészeti, valamint onkológiai szakrendelés. Új helyet kapnak a diagnosztikus egységek is: ultrahangdiagnosztika, elektrofiziológia, látótérvizsgálat. Az oktatást a megújuló tanterem és oktatóhelyiség, valamint az átalakított kezelők-vizsgálók szolgálják.

Értékmegőrző gyarapodás

– A terveket Schrammel Zoltán építész készítette szoros együttműködésben a klinika szakembereivel. Ebben a munkában a Szemklinika munkacsoportjait vezető orvosok, gazdasági vezetők, főnővérek vettek részt, és külön kiemelendő dr. Nagy Zoltán Zsolt docens úr sokrétű munkája. Az építész terve megőrzi a klinika eredeti értékeit; a modern bővítések – melyek a korszerű műtő gépészetének, a betegváróknak, -pihenőknek és az ebédlőnek adnak helyet – nem fogják megbontani az épület egységét, ugyanakkor jelentősen javítják a funkcionalitást, és némileg növelik az alapterületet. Az újjáformálódó épületben elsősorban a klinika betegellátó tevékenységét tudjuk elhelyezni. Ezért az európai és világviszonylatban is kiemelkedő kutatási tevékenységek, a multicentrikus vizsgálatok, s a Látáskutató Laboratórium egy hozzáépítendő épületben kap majd helyet. Ebbe a szemészeti intézetbe kerül még a posztgraduális, rezidens- és szakorvosképzés (gyakorló műtő, kisebb oktatási helyiség), a cornea bank, a genetika, a szemészeti kliniko-patológiai laboratórium, a diabeteszes nemzeti szűrőprogram központja, továbbá a hazai és nemzetközi szemészeti szervezetek irodái (Országos Szemész Szakfelügyelet, Magyar Szemorvostársaság, SHIOL, HARVO). Ugyancsak itt lesz helyük az olyan lakossági szolgáltatásoknak, mint a Tanácsadó Szolgálat a Látássérültekért, az optikai látás rehabilitáció, a szemészeti alkalmassági és szűrővizsgálatok, a kontaktlencse-rendelés, az optika, valamint a régi épületben megoldhatatlan raktározás. Fő törekvésünk, hogy az új központ az oktatás, a kutatás és a gyógyítás magas szintű egységét teremtse meg – fejezte be a Szemklinika jövőjének vázolását dr. Németh János.

-rea-

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk