Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Alkoss!

Egyetemi Kulturális Napok 2008

blank

„A címben megfogalmazott felszólítás, hogy »Alkoss!«, nagy becsapást hordoz magában. Azt hihetnénk, hogy ez olyan egyszerű kis dolog. Felkelünk, fogat mosunk, reggelizünk, és elkezdünk alkotni. Na nem! Ez nem megy mindig így. Alkotni nagyon gyakran gyötrelmes kínlódás, és ahogy egyre több a megírt vers, a kiizzadt novella, a lerajzolt kép, egyre nagyobb a belső dilemmánk, hogy jó-e az, amit alkottunk, és vajon érdekel-e valakit. A kínlódásos gyötrelem természetesen örömet is tartogat... De mit ér a csoda, csodálat nélkül? Az alkotás is akkor indul el útjára, amikor befogadóra talál.”- írja Táncos László, a Semmelweis Kiadó igazgatója az alkalomra megjelent kiadvány bevezetőjében, és minden szava súlyosan igaz.

Egyetemünk három hallgatói szervezete – a Hallgatói Önkormányzat, az Instruktor Öntevékeny Csoport és a Korányi Frigyes Szakkollégium – idén is megrendezte a Semmelweis Egyetemi Kulturális Napokat. A rendezvény fővédnökségét a tradícióhoz híven most is dr. Tulassay Tivadar rektor vállalta. Az immár hagyományosnak számító művészeti programsorozat, amelyben tehetséges egyetemi polgárok produkcióit ismerhette meg a közönség, ebben az évben is nagy sikert aratott. A vetélkedések és a Gála ideje alatt pedig most is gyűltek az adományok, amit 2008-ban a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika javára ajánlottak fel a szervezők.

Rendkívüli összefogás

Az idei Kulturális Napok újdonságaként egyetemünk táncosai is bemutatkozhattak a „Művész-mozgás” – egyéni és csoportos Táncversenyen április 17-én, a Rezső téri Markusovszky Lajos Kollégiumban. A versenyzőket többtagú zsűri értékelte most is, két szaktekintély, Kulik Johanna tánctanár és Imecz Judit kétszeres hip hop világbajnok, s egy egyetemi műkedvelő, Végvári Tamás EHÖK elnök, aki természetesen jártas a művészetekben. A zsűri értékelése szerinti legjobbak nem csak jutalomban részesültek, de szerepelhettek a Gálaesten. A NET aulájában ezenközben képzőművészeti kiállítást csodálhatott a közönség az ALKOSS 2008 pályázatra készült művekből, és színvonalas kiadványban olvashatta az érdeklődő az irodalmi pályázat műveit.

A Kulturális Napok díjazottjai

Virtuózok Viadala – kiemelt díjak:

Baranyai Zsombor – gitár
Mészáros Zsolt – zongora
Magyar Melinda – ének
Cseh Domonkos-Tóth Bence – ritmusjáték

Díjazottak

Varga Csaba – tangóharmonika
Vígh Réka – ének
Jászay Emese – ének
Rónai Katalin – ének
Soós Gergely és kamarapartnerei – cselló
Branstetter Gabriella – hegedű
Lázár Nikolett Lídia – fuvola

Vers- és Prózamondó Verseny:

I. helyezett: Becze Ádám
II. helyezett: Hervay Judit
III. helyezett: Erős Fanni és Varga Zsófia

Táncverseny

Vadrózsák Táncegyüttes – Miklós Júlia
Adorján István és partnere
Kontakt Táncegyüttes
Celtics Sunrise – Adonyi Nóra
Tóth Szilvia – hastánc

Alkoss pályázat

Dr. Polgár Patrícia
Fichó Erzsébet
Keglovits Klára Zsázsa
Kelemen Andrea
Kiss Zsófia Erzsébet
Módos Dezső

– Ismét olyan vetélkedőket hirdettünk, amelyeknek nem feltétlenül valamiféle rangsor felállítása a céljuk, hanem az, hogy felfedezzük egyetemünk tehetséges hallgatóit, művészetekben kiváló polgárait. A rendezvény igazi jelentőségét és különlegességét mégis az adta, hogy egy olyan rendkívüli egyetemen belüli összefogás eredményeként jött létre ismét, és akkora érdeklődés, részvétel és aktivitás kísérte, ami napjainkban, máshol egyáltalán nem nevezhető jellemzőnek – mondta a két főszervező Nardai Péter és Kárpáthi Keve.

A Semmelweis Egyetemi Kulturális Napok szokás szerint ünnepélyes Gálaesttel zárult a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, és a nagyszámú közönség remek műsorban gyönyörködhetett, mert valóban a vetélkedők legjobbjai léptek fel. A Gálaesten az Instruktor Öntevékeny Csoport gondoskodott az ételről, italról kávézó, illetve büfé formájában, és nem is akárhogyan! A Díszterem erre az alkalomra elegáns bálteremmé alakult, virággal terített asztalokkal, gyertyafénnyel és kiszolgálással. A szervezők hihetetlenül sok munkával tették feledhetetlenül ünnepivé az egyébként is jól szervezett kulturális események záróakkordját. A rendezvénysorozat csúcspontját adó Gálán a Semmelweis Egyetem polgárai sokszínű és minőségi előadásokkal tarkított estét tölthettek együtt.

Rövid visszatekintő

Az, hogy a szervezők – az ÁOK Hallgatói Önkormányzat, az Instruktor Öntevékeny Csopor, a Korányi Frigyes Szakkollégium, és állandó támogatóul a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, a Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft., a Pannoncolor Művészeti Szakáruház – neve szerepel a Kulturális Napok palettáján, az tény. De, hogy személy szerint kik azok, akiknek ennyire fontos a tanulás melletti intenzív kulturális élet, a tehetségek bemutatkozása, az nagyon fontos. A tényleges szervezők: Kárpáthi István Keve, Nardai Péter Pál, Csordás Katalin és Kollárovics Nóra, mint főszervezők. A HÖK Kulturális Bizottságból: Tóth Luca, Horváth N. Orsolya, Szőke-Tasi Katalin, Lóska Zsófia Fanni, Hoffmann Anna, Halász Vanda és Tankó Dániel, a Korányi Frigyes Szakkollégiumból pedig Dobai Adrienn. A folyamatos egyéb segítők dr. Tulassay Tivadar (rektor, fővédnök), Kún Éva (marketing és kommunikációs igazgató), dr. Táncos László (Semmelweis Kiadó), Kiss Kálmán (Testnevelési és Sportközpont), Papp Magor (HÖK elnök), valamint Herczeg György (volt IÖCS elnök) és Varga Márk, a büfé szervezői.

Az ALKOSS képzőművészeti pályázat meghirdetésének ötlete Kárpáthi István Keve kezdeményezésére született meg 2006 tavaszán, majd Nardai Péter Pál segítségével jött létre az akkori szeptemberi kiállítás. A nagy sikeren fellelkesülve a szervezőpáros tovább munkálkodott, és még akkor októberben megszületett egy átfogó művészeti rendezvénysorozat ötlete. A tavalyi Kulturális Napokat hárman, Nardai Péter Pál, Csordás Katalin és Kárpáthi Keve szervezték meg, és a nagy siker után 2008-ra összeállt egy jól működő igazi nagy csapat.

Értékes esemény

A siker kétségtelen. Az egyre népszerűbb megmutatkozási alkalmakkal a szervezők a Semmelweis Egyetem hallgatói és dolgozói számára olyan kulturális programokat biztosítanak a rendezvény keretében, amelyek a művészetek valamennyi területét közel hozzák az érdeklődőkhöz. A siker titka abban rejlik, hogy ami végül rengeteg munka árán megszületik, az olyan értékes, összekovácsoló esemény, amelyen úgy a hallgatók, mint a dolgozók aktív szereplőként vesznek részt. Az eredményekből pedig tisztán látszik, sikerült a művészetet az egyetemi élet szeretett és szerves részévé tenni. Az eseményekről fotó összeállítást láthatnak a 16. oldalon.

Urbán Beatrice
blank
2008071401.jpg

NET díszterem a Gálaesten

blank
2008071402.jpg

Virtuózok viadala zsűrije: Jobbról: Weisenfeld Melinda, Cserhalmi Zsuzsa, Kárpáthi Keve és Tóth Péter

2008071403.jpg

Mészáros Zsolt virtuozitásáról ismét megbizonyosodhattunk

blank
2008071404.jpg

Varga Csaba Flick Flack polkával szórakoztatta a nagyérdeműt

blank
2008071405.jpg

Lázár Nikolett fuvolázott

blank
2008071406.jpg

Idén ír néptánccal is megismertetett bennünket a Celtic Sunsire táncegyüttes

blank
2008071407.jpg

Tóth Szilvia hastáncával elvarázsolta a közönséget

2008071408.jpg

Siós Gergely és kamarapartnerei Apokaliptikát játszotta

blank
2008071409.jpg

A Vadrózsák néptánc együttest szívébe zárta a közönség

2008071410.jpg

Ecce Homo

blank
2008071411.jpg

Anatómus a parketten: Adorján István és partnere

blank
2008071412.jpg

Lelkes amatőrök a táncversenyen

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk