Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Az első öt év után…

Átalakulóban a Pályázati és Innovációs Igazgatóság

blank

A Semmelweis Egyetem Pályázati és Innovációs Igazgatósága 2003. augusztus 1-jén kezdte meg működését a Stratégiai és Működésfejlesztési Főigazgatóság szervezeti egységeként.

Legfőbb célja, hogy fokozza és eredményesebbé tegye az egyetem pályázati tevékenységét a külső pályázati források kínálta lehetőségek hatékonyabb kiaknázása érdekében. Az egészségügy finanszírozásának átalakulása következtében ugyanis egyre nagyobb jelentősége van ezen külső források minél nagyobb mértékű bevonásának, azonban az ehhez szükséges belső kapacitások (multidiszciplináris komplex gondolkodással, projektszemlélettel, pályázatírói és projektmenedzsment tapasztalattal rendelkező szakértői team) korábban nem álltak rendelkezésre az intézményben.

Az említetteknek megfelelően az igazgatóság feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa az egyetem dolgozóit és hallgatóit a releváns pályázati lehetőségekről; koordinálja a benyújtandó pályázatokkal kapcsolatos egyetemi szintű ügyintézést; formailag ellenőrizze és nyilvántartsa a pályázatokat, és szükség szerint segítséget nyújtson a pályázatok összeállításához. Az igazgatóság végzi továbbá az egyetemi projektek eredmény-követését és utókezelését; információs napok és kapcsolódó rendezvények szervezését; önálló központi pályázatok összeállítását és lebonyolítását. Munkatársai támogatásokkal kapcsolatos elemzéseket, háttértanulmányokat készítenek a pályázatokon való sikeres részvétel érdekében; részt vesznek innováció-ösztönző programok/pályázatok elemzésében, kidolgozásában és korszerűsítési javaslatok megfogalmazásában, az Európai Unióban meghatározott céloknak megfelelően.

Az igazgatóság rövidesen 100%-os egyetemi tulajdonban lévő korlátolt felelősségű társasággá alakul Semmelweis Pályázati és Projektfejlesztési Tanácsadó Kft. (Semmelweis Grants and Project Development Consulting Ltd.) néven. Az átalakulásnak köszönhetően az eddigi feladatok megtartása mellett a szolgáltató funkció is kiemelt szerephez jut, lehetővé téve, hogy a Semmelweis Egyetem pályázói ezentúl ne csak tanácsadást, hanem az igényektől függően teljes körű pályázatírást, projektmendzsmentet, pénzügyi elszámolások előkészítését vehessék igénybe, csökkentve ezáltal a rájuk nehezedő adminisztratív feladatokat. A létrejövő gazdasági társaság kiemelten az egyetem szereplői számára, esetlegesen külső megbízásoknak eleget téve tanácsadó, pályázatíró szolgáltatóként fog funkcionálni, ami a szolgáltatások kiajánlása révén, illetve a várhatóan még több sikeres egyetemi pályázat következtében további külső forrásokhoz fogja juttatni intézményünket.

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy az egyetem részvételével futó hazai és uniós pályázati projektek száma évről évre nő. Kivételt jelent ez alól a 2007-es év, ennek oka, hogy mind a hazai, mind a nagy uniós pályázati programok 2006-ban lezárultak, és az új felhívások csak 2007 őszén, 2008 elején jelentek meg. Az elmúlt két évben a futó projektek összege elérte a négy milliárd Ft-ot.
Év
A Semmelweis Egyetemen futó projektek
2004
Összesen: 321 / EU: 8
2005
Összesen: 354 / EU: 14
2006
Összesen: 387 / EU: 24
2007
Összesen: 311 / EU: 21

T.K.

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk