Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 7. szám · 2008. május 30.

Hírek, események – röviden

blank

Kedvezőbb egyetemi mobilhasználat | Adóforintok felhasználása | Családorvosi továbbképzés Bostonban | Riasztó helyzetkép | Ápolók ünnepe | Megújult klinikakert | A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése


Kedvezőbb egyetemi mobilhasználat

A Stratégiai, Működésfejlesztési és Igazgatásszervezési Főigazgatóság tájékoztatása szerint a mobil távközlési szolgáltatások intézményünkre szabottan speciális, egyedülállóan kedvezményes igénybevétele érdekében a Semmelweis Egyetem és a Pannon GSM Távközlési Zrt. stratégiai együttműködése – a közelmúltban lezajlott nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként – további három évre meghosszabbodott. Az új keretszerződésben igyekeztek kiküszöbölni az elmúlt hároméves időszakban tapasztalt problémákat és hiányosságokat, mely olcsóbbá, elérhetőbbé teszi korunk legkorszerűbb telekommunikációs lehetőségét intézményünk szervezeti egységei, dolgozói és családtagjai, valamint hallgatói számára.

Említésre méltó újdonság az „alap, bővített és dolgozói csomagok” alap- és percdíjainak csökkenése, a dolgozóink családtagjai, valamint a hallgatóink számára elérhető „dolgozói konstrukciónak” az egymás közötti és egyetemi belső kommunikációjának ingyenessé (percdíj-mentessé) tétele. A lehetőségek és kondíciók részletes leírását az Informatikai Igazgatóság honlapjáról letölthető általános tájékoztató (http://www.ik.sote.hu/mobil) tartalmazza.

A szolgáltatással kapcsolatos belső és külső ügyintézés nem változott, a tarifacsökkentés valamennyi meglévő egyetemi és dolgozói előfizetésre automatikusan érvényes. Minden további kérdésre szívesen válaszol Kunszabó Gergely távközlési osztályvezető (Informatikai Igazgatóság, 1300 mellék, gergoe@ik.usn.hu).


Adóforintok felhasználása

Tavaly a 2006. évi személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából 122 705 Ft folyt be a Hársing László Alapítvány számlájára, amelynek egy részét az alapítványban meghatározott céljaink elérése érdekében használtunk fel, másik része emeli az alapítvány vagyonát.

Dr. Zelles Tivadar, a kuratórium elnöke


blank
20080701.jpg

Kalabay László, Brian Jack, Tulassay Tivadar és Alex Matolcsy

Családorvosi továbbképzés Bostonban

Dr. Tulassay Tivadar rektor a Semmelweis Egyetem és dr. Brian Jack, a Bostoni Egyetem képviseletében április 17-én együttműködési megállapodást írt alá Budapesten. Ennek célja, hogy elősegítse a két egyetem közötti együttműködést a családorvosok továbbképzése területén. A Magyar-Amerikai Orvosszövetség közreműködésével létrejött megállapodás értelmében 2009-től évente két pályakezdő családorvos utazhat az Egyesült Államokba, hogy egyéves szakirányú továbbképzésen vegyen részt a Bostoni Egyetemen.

S.Gy.


Riasztó helyzetkép

Megoldáskeresésre gyűltek össze az ország minden részéből ápolók, műtősök, asszisztensek, szülésznők, dietetikusok, védőnők, főnővérek, gyógytornászok, valamint az őket támogató orvosok, professzorok, betegjogi szervezetek és képző intézmények vezetői május 15-én a NET-ben. Arra keresték a választ a meghívott illetékesektől, hogy – hatásos intézkedések hiányában – ki fogja ápolni 2014-től a betegeket Magyarországon. Az előrejelzések szerint ugyanis hat év múlva már nem lesz szakember, aki vért vegyen vagy injekciót adjon be a rászorulónak, jó szót, enyhülést nyújtson a szenvedőknek. Aki teheti, a külföldet választja, Amerikában például havi 800 ezer forintot kereshet – a bruttó 90 ezer forint helyett. Manapság már Romániából és Szlovákiából sem hozzánk jönnek a szakképzett ápolók, inkább hazájukban vagy a fejlettebb egészségügyi ellátást nyújtó országokban keresnek munkát. A magyar fiatalokat pedig egyre kevésbé vonzza ez a nehéz hivatás, az érettségire épülő, hároméves nappali tagozatos, OKJ-szintű ápolóképzés lényegében kiüresedett, s az idén diplomás ápolói szakra is mindössze 85-en jelentkeztek. A szakképzettek között pedig sok a pályaelhagyó, akik pedig maradni szeretnének, vállalniuk kell, hogy két ember helyett dolgoznak megalázóan alacsony fizetésért, hiszen több éve nem volt béremelés az egészségügyben. Az aggasztó helyzetből kivezető út megtalálásáért hívták össze a fórumot, ahol egyetemünket prof. dr. Tulassay Tivadar rektor képviselte. Következő lapszámunkban beszámolót olvashatnak az eseményről.

-rea-


Ápolók ünnepe

A Kútvölgyi Klinikai Tömb szakdolgozói, ápolói – az elmúlt évekhez hasonlóan – május 13-án 13 órakor ünnepelték meg az Ápolók Nemzetközi Napját. Elöljáróban Florence Nightingale-re, a XIX. századi angol ápolónőre emlékeztek, akinek híressé vált mondása megvalósult: „A nővérek ma még betegápolók, de eljön a nap, amikor egészségápolók lesznek.” A program Kováts Kriszta színművész és Kováts Dóra képi diagnosztikai szakasszisztens, zenész közös műsorával kezdődött a KÚT konferencia termében. Ünnepi köszöntőt mondott dr. Palicz Tamás orvosigazgató. „Voltak. Vagyunk. Leszel? Lehetsz, mert vagyunk, mert voltak.” címmel Balázsné Szelei Erzsébet, a KÚT megbízott ápolási igazgatója szólt az ápolói szakma aktuális gondjairól. Ezután a két említett vezető átnyújtotta az „Év ápolója” oklevelet Győr Katalin vezető asszisztens helyettesnek (KÚT Járóbeteg-szakellátás) és Szőke Lászlóné szakdolgozónak (II. számú Sebészeti Klinika). Végezetül prof. dr. Karádi István ÁOK dékán és dr. Romics László professzor búcsúztatta Vártok Józsefné korábbi ápolási igazgatót, aki 1968 óta dolgozott az egyetemen és az idén nyugállományba vonul.

I.M.


Megújult klinikakert

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás, valamint a Neurológiai Klinika kertjének parkosítása, dr. Simon Lajos egyetemi docens és az EGIS Nyrt. szervezésében április 19-én kezdődött, s két hétvégén tartott a dolgozók és családtagjaik részvételével. Következő lapszámunkban olvashatják fényképes beszámolónkat.


A Semmelweis Egyetem újság megjelenésének ütemezése
Lapszám
Lapzárta
Várható megjelenés
8. lapszám
május 27.
június 16.
9. lapszám
szeptember 2.
szeptember 19.

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/7. szám | Előző cikk | Következő cikk