Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 4. szám · 2008. április 2.

Urofarsang 2008

blank
blank
20080412.jpg

Romics Imre és Manfred Wirth

A Duna-parti Helia szállóban rendezték meg február 22-én és 23-án a 19. Füvészkerti Urológus Napokat (FUN). Nomen est omen. A rendezvény a magyar urológusoknak és az urológia iránt érdeklődőknek nyújtott tartalmas szakmai és könnyed szórakozást határon innen és túl.

A FUN atyja, Romics Imre professzor meghívására neves, a nemzetközi urológiában igen elismert előadók voltak a kongresszus vendégei. Az Izmirből érkezett Ziya Kirkali professzor – kinek hazai és nemzetközi titulusait hosszan sorolhatnánk – előadása a kisméretű vesedaganatok által okozott diagnosztikus és kezelési nehézségekhez nyújtott új információkat, segítséget. A meglepően fiatal moszkvai Matveev professzor, az ottani Országos Onkológiai Intézet Urológiai Klinikájának vezetője, sok képi anyaggal színesített előadásában a vena renalisba, cavaba és a szívüregbe propagáló vesetumor thrombusok sebészetét mutatta be. Ennél nehezebb műtét nem sok van az urológiában. Az Európai Urológus Társaság titkára, Manfred Wirth professzor Drezdából jött. A nemzetközi hírű szakember a lokálisan előrehaladott prosztatarák sebészeti kezelésének eredményeit ismertette. A külső genitáliák bőrelváltozásairól Török professzor tartott kitűnő előadást Kecskemétről.

A szakmai előadások közötti frissítőt Kun Miklós történésznek köszönhettük. Ő a megszállók szemszögéből ismertette az ’56-os forradalmat. A délután folyamán a klinikáról Nyirády Péter a húgycsőszűkületek sebészi kezeléséről tartott kiváló előadást. A további előadások az előrehaladott vesetumorok, a hyperaktív hólyag és a csontáttétek kezeléséről szóltak. Hagyományainknak megfelelően az egészségügyi finanszírozást és annak problémáit tárgyaló előadás sem maradt el. Este, az Urofarsangon Fábry Sándor humorista nevettette meg a közönséget. Ezután hajnalig ropta a nagyérdemű.

Másnap a női kismedencei fájdalomszindrómák útvesztőiből kerestük a kiutat Hamvas Antal docens vezetésével. A poszter szekcióban előadó fiatal kollégák prezentációikkal sokszor heves, de sosem indulatos élénk szakmai vitát ébresztettek a tapasztaltabbakban.

A legkiválóbb bemutatókat a klinika alapítványa pénzdíjjal honorálta.

Reméljük minden résztvevő új ismeretekkel és egy kellemes este élményével gazdagabban távozott szombaton. Találkozzunk egy év múlva!

Dr. Filkor Gábor klinikai orvos
Urológiai Klinika

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/4. szám | Előző cikk | Következő cikk