Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 3. szám · 2008. március 15.

Csak weben olvasható hírek, események – röviden

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

Kiállítás Visegrádon | Művészeti tábor gyermekeknek Agárdon | Heidelbergi előadó | Uveitis kurzus | Orvosok állapota | Endokrin továbbképzés | IAP kongresszus | FESS-tanfolyam | Pszichiátriai témák | Önkéntes véradás | Előkészítés szakvizsgára | Gyermekgyógyász fórum | Alvás-ébrenléti zavarok | Finn vezető | Helyi tudásverseny | Erdélyiek segítése | Nemzetközi TDK


Kiállítás Visegrádon

A szegedi Asklepios-Med Bt. és üzletvezetője, Palotás András dr. az egészségügyi, kutatói, oktatói és egyéb szakmai tevékenység mellett elkötelezett a magyar művészet ápolása iránt. Céljának tekinti, hogy segítse az orvosok, ápolók, asszisztensek és más egészségügyi szakdolgozók képművészeti alkotásainak bemutatását az ország számos pontján, a tervek szerint a jövőben külföldön is. A kiállítások mellett több orvos-muzsikus koncertet is szervez a cég. Az eddig nagy sikerrel zajló kiállítás sorozat következő állomása április 26-án 15 órakora lesz a visegrádi Mátyás király Művelődési Házban (Visegrád, Széchenyi u. 11.), ahol a zenés-prózai műsor-megnyitó után mutatkoznak be az alkotók, majd a rendezvény lovagi tornával és fogadással zárul. A tárlat egy hétig tekinthető majd meg. A szervezők szívesen látnak minden alkotást (festményt, szobrot, kisplasztikát, stb.). Jelentkezési határidő: március 15. Cím: Palotás András, 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 23., e-mail: palotas@asklepios-med.eu.

Dr. Soltész Katalin


Művészeti tábor gyermekeknek Agárdon

I. turnus: 2008. június 23 - június 30. (7 éjszaka)
II. turnus: 2008. június 30 - július 7. (7 éjszaka)

Általános napi programok:

  • Színjátszás
  • Kézművesség
  • Tánc
  • Kirándulások a környéken
  • Sportjátékok
  • Strandolás (úszómedence)
  • Önismereti csoportjátékok

Táborvezető Tósoki Anikó, pszichológus Fodor Ildikó, kézművesség Laczkó Anna.

Az agárdi Viking Hotelbe költözik (www.vikinghotel.hu) a szakszervezet Művészeti Tábora. Hagyományaink, értékrendünk mit sem változik, csupán a körülményeink lesznek sokkal jobbak. (4-5 ágyas fürdőszobás gyönyörű apartmanokban lesznek a fiatalok elszállásolva, hatalmas területen, saját úszómedencével, teniszpályával, 10 percre a tótól.)

Térítési díjak:
SOTESZ tag:
35.000 Ft/hét
Egyetemi dolgozó:
40.000 Ft/hét
Egészségügyi dolgozó:
42.000 Ft/hét
Külsős:
45.000 Ft/hét

Korhatár: 6-18 év.

Az árak magukban foglalják a programokat, az oda-visszautazás, a szállás, az étkezés térítési díjait.

További információ és jelentkezés a SOTE Szakszervezet munkatársainál a 215-33-11-es városi számon vagy a 38-04-es egyetemi melléken.

Jelentkezési határidő: 2008. április 30.
Befizetés időpontja: 2008. április 01-től folyamatos a SOTESZ Irodában.

Részletfizetés lehetséges!


ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

Heidelbergi előadó

Az Élettani Intézetben február 25-én dr. Michael Brunner, a Heidelbergi Egyetem Biokémia Centrumának professzora meghívott előadóként szemináriumot tartott Feedback loops of the circadian clock of neurospora címmel. Az előadásra nagyon sok hallgató és oktató volt kíváncsi.


Uveitis kurzus

Nemzetközi szaktekintélyek részvételével uveitis kurzust tartottak február 29-én délután a Szemészeti Klinika Mária utcai épületében. A szemorvosoknak szervezett rendezvényen az előadók között voltak a londoni Moorlfields Eye Hospital munkatársai: prof. Sue Lightman, prof. Peter Mc Culsky és prof. Simon Taylor. Mindhármójukkal személyes kapcsolatot ápol a Szemklinika néhány munkatársa, akik az elmúlt időszakban hosszabb ideig dolgoztak velük a brit fővárosban. A kurzuson foglalkoztak a szem elülső és hátsó részét érintő gyulladásokkal (uveitis), a gyermekkori uveitisek sajátságaival és az intraocularis szteroidok, egyéb gyógyszerek hatásosságával. Az eseményről későbbi lapszámunkban részletesen beszámolunk.


Orvosok állapota

VII. kongresszusát tartotta február 29. és március 1. között a Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ). A rendezvény fővédnöke dr. Tulassay Tivadar rektor, védnöke dr. Karádi István ÁOK dékán volt. Mintegy 120-an jelentek meg az eseményen. A dékán úr megnyitója után dr. Ilyés István egyetemi tanár, a CSAKOSZ elnöke, dr. Hajnal Ferenc egyetemi tanár, a Háziorvosi Szakmai Kollégium elnöke, dr. Kalabay László egyetemi tanár, a kongresszusi szervezőbizottság elnöke (az egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője) beszélt. A délelőtti előadásokon egyebek mellett szerepelt a lakosság egészségi állapotának felmérése az ezredfordulón és a géntoxikológiai vizsgálatok jelentősége az egészségmegőrzésben. Kutatási eredmények bemutatásával folytatódott a kongresszus. Szóba került a depresszióra gyanús hangulatzavar előfordulása orvostanhallgatóknál, a betegség előfordulása a családorvosi gyakorlatban, a depresszió, öngyilkosság, krízisintervenció a közvetlen orvos–beteg kapcsolatban és a suicid prevenció. A kongresszus ideje alatt az Európai Szövetség a Depresszió ellen (EAAD) nevű szervezet magyarországi tagjai kerekasztal-beszélgetést folytattak az egészségpszichológiáról. Mivel nem közömbös, hogy mennyire leterheltek a családorvosok, ezért egészségi állapotuk, alvási szokásaik vizsgálata ugyancsak szóba került.


Endokrin továbbképzés

Az Endokrin betegek perioperatív ellátása címmel tartottak tanfolyamot március 7-8-án a BM Duna Palotában az I. és II. Belgyógyászati Klinika közös szervezésében. Az eseményen mintegy 200-an jelentek meg, egyetemünkről 20 oktató tartott előadást. A fő témák a következők voltak: az endokrin daganatok májáttéteinek kezelése, a hypophysis, mellékvese, mellékpajzsmirigy és a GEP neuroendokrin daganatos betegek műtéti eredményességének felmérése, a endokrin sürgősségi állapotok, a gyermek endokrin kórképek, valamint az endokrin megbetegedések esetismertetése. Az akkreditált tanfolyamon és 24 pontot lehetett szerezni.


IAP kongresszus

A Nemzetközi Patológiai Akadémia (IAP) Német Divíziójának bonni továbbképző kongresszusán (február 15-17.) egyetemünkről hat patológus vett részt, ezúttal érdeklődőként. A tudományos találkozó fő témája a májpathológia, a hepatitisek és a daganatok témaköre volt – értesültünk dr. Borka Katalin egyetemi tanársegédtől (II. Patológiai Intézet).


FESS-tanfolyam

A FESS (funkcionális melléküreg sebészet) tanfolyamot február 17-22. között rendezték a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. Vezetője dr. Fent Zoltán egyetemi adjunktus volt, az előadói gárda részben a klinika oktatói karából, részben a téma prominens, itthon, illetve külföldön dolgozó képviselőiből állt. A tudományos program gerincét a FESS műtétek témaköre adta, kiegészítve a rendkívül hasznos műtői közvetítésekkel és bonctermi gyakorlatokkal, ahol a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták az előadásokon elhangzottakat, de szó esett az allergiáról, az orrplasztikákról és az endonasalis lasersebészetről is. A tanfolyamon 12 fiatal szakorvos és szakorvosjelölt vett részt. A vizsgával végződő előadássorozat résztvevői 50 kreditpontot kaptak. A szervezők jövőre ismét megrendezik a tanfolyamot, a nagy érdeklődés miatt a FESS alapjain kívül egy második, FESS haladóknak című kurzus megtartását is tervezik.


Pszichiátriai témák

„Depresszió, epidemiológia, szuicid prevenció és terápia” címmel térítésmentes továbbképzés zajlott február 19-én a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika tantermében. A mintegy félszáz résztvevőnek többek között ismertették egy, a depressziós tünetekkel kapcsolatos felmérés tapasztalatait is. Március 11-én "Bipoláris zavarok" címmel a szakorvosok folyamatos továbbképzése keretében tartottak tanfolyamot a klinikán, hol diagnosztikai és terápiás kérdésekről folyt a szó.


Önkéntes véradás

Hetedik alkalommal szerveztek véradást február 19-én délelőtt a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, Aranyosi Gáborné klinikavezető főnővér előkészítésével és a Magyar Vöröskereszt közös rendezésben. Az önkéntes véradók a szakdolgozók, valamint a kis betegek szülei, hozzátartozói közül kerültek ki, a 36 jelentkezőből 31-en voltak erre alkalmasak. A jelenlévők nagy meglepetésére az artista Rippel fivérek, Ferenc és Viktor ugyancsak csatlakoztak hozzájuk. A híres testvérpár már többször szórakoztatta produkciójával a klinika kis betegeit, ezúttal rövid, humoros erőemelő számot mutattak be a véradás után. A Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete rendszeresen szervez egyetemünkön önkéntes véradásokat évente egy-két alkalommal. A helyszínek általában a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika vagy az I. és II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, illetve az I. számú Belgyógyászati Klinika – tudtuk meg az említett szervezet területi véradásszervezőjétől, Nyéki Andrástól. A véradások sikere változó, átlagban 20-30 résztvevőre lehet számítani. A NET-ben évente 2x3 naposak ezek a rendezvények, ilyenkor 60-an is adnak vért naponta. Így ez a legjelentősebb véradási helyszín az egyetem intézményei között.


Előkészítés szakvizsgára

Február 25-étől március 14-ig hetente egy napig tüdőgyógyász szakvizsgázók részére vizsga előtti speciális, ingyenes tanfolyam zajlott a Pulmonológiai Klinika tantermében "A tüdőgyógyászat alapfogalma" címmel. A rendezvényen a négy hazai orvosegyetem előadói tartottak előadásokat az alapokról, ezen belül az onkológiáról, a tüdősebészetről, a radiológiáról és az immunológiáról.


Gyermekgyógyász fórum

Március 7-8-án tartották a XI. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképző Tanfolyamot a Hélia Szállodában. Az eseményre mintegy 400-an jelentkeztek. Ízelítő a tudományos programból: a húgyúti malformációk kezelése, a Crohn betegség és colitis ulcerosa a gyermekgyógyászati gyakorlatban, kezelhető lysosmalis kórképek, nephrológia, a neonatológia, a gyermeknefrológia aktuális kérdései. Egyetemünkről 26 előadó vett részt. A vizsgázók 30 kreditpontot szerezhettek – informálta lapunkat dr. Szabó András, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára.


Alvás-ébrenléti zavarok

Az ÁOK Honvéd-, Katasztrófa-orvostani és Oxyológiai Tanszéke „Alvás és demencia időszerű kérdései” címmel március 13-án továbbképző tanfolyamot szervezett neurológusok, pszichiáterek, háziorvosok és alvásspecialisták számára. Programpont volt az alvás és a kognitív funkciók viszonya, az inszomnia és mentális teljesítmény, valamint az intrinsic alvás-ébrenléti zavarokhoz társuló mentális deficittünetek ellátása. Előadások hangzottak el az egyes demenciákra jellemző alvás-ébrenléti zavarokról is.


EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

Finn vezető

Az ETK-ra látogatott február 22-én a finn Laurea University of Applied Sciences egyik prominens személyisége, Iris Wiitakorpi. A finn ápolási iskolák vezetője dr. Hollós Sándorral, az Egészségtudományi Klinikai Tanszék vezetőjével folytatott megbeszélést, amely az Erasmus és az Atlantis programokkal kapcsolatban igen hasznosnak és fontosnak bizonyult. Mint ismeretes, az említett európai, illetve transzatlanti együttműködésben igen szoros partneri kapcsolat van a kar és a finn intézmény között.


TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR

Helyi tudásverseny

A 2007/2008-as tanév házi TDK-ját február 21-én rendezte meg a TF. A konferencián elhangzott 29 előadást 4 szekcióban (A motoros képességek fejlesztésének vizsgálatai; Az élsport edzésmódszertani vizsgálatai; A sportmozgások humánbiológiai és kineziológiai vizsgálatai; Az életmód és a sport társadalomtudományi vizsgálatai) ismertették a hallgatók – nyilatkozta lapunknak dr. Kovács Katalin, a helyi TDK tanárelnöke.


Erdélyiek segítése

Március közepén ismét Erdélybe utaznak TF-es hallgatók, ahol egy gyermekotthont látogatnak meg. Nem mennek üres kézzel, olyan adományokat visznek magukkal, melyekre az otthonlakóknak leginkább szükségük van. Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina lektorátusvezető közreműködésével gyűjtést rendeztek a környezetükben. Örömmel fogadtak akár kilónyi lisztet, cukrot, csomagnyi száraztésztát, kekszet vagy egy tábla csokoládét, illetve szappant, tusfürdőt, tisztító- és tisztálkodó szereket.


Nemzetközi TDK

A TF április 25-26-án rendezi a 18. Nemzetközi TDK-ját. Az angol nyelven elhangzó előadások értékelésénél (a díjak kiosztásánál) hangsúlyos szerepet kap az összefoglalók formai és tartalmi megjelenítése. Az eseményen jelen lesz a több fórumon is nemzetközileg elismert szakember, dr. Ken Hardman, a Worcester-i Egyetem professzora.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/3. szám | Előző cikk | Következő cikk