Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/2. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 2. szám · 2008. március 3.

Müller Miklós kitüntetése

blank
blank
20080214.jpg

Müller Miklós

Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott 2007. december 19-én egyetemünk hajdani munkatársa, a Baráti Kör vezetőségi tagja, emeritus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Dr., dr. h.c. Müller Miklós 1955-ben végezte el egyetemünket, utána a Szövet- és Fejlődéstani Intézetben (igazgató: Törő Imre professzor) kezdte tudományos pályafutását. Majd külföldre került, jelenleg az Egyesült Államokban, New Yorkban, a Rockefeller Egyetemen a Biokémiai Parazitológia Laboratórium emeritus professzora. Szakterülete a parazitológia, citológia és a törzsfejlődés. Számos amerikai, nemzetközi és magyar tudományos szervezetnek tiszteleti tagja, a S.H. Hutner-dij (1977) és Miescher-Ishida-dij (2001) birtokosa. 2005-ben Aranydiplomát kapott egyetemünktől, a Német Protozoológus Társaság pedig Doflein-éremmel tüntette ki (2006).

A jeles állami elismerés átadásakor dr. Manherz Károly egyetemi tanár, felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár méltatta a kitüntetett munkásságát és kapcsolatát hazájával, majd Müller professzor meghatottan mondott köszönetet. A barátok nevében Földényi F. László irodalomtörténész, művészeti író szólt, kiemelte a kitüntetett New York-i lakásán tett látogatását, az ott látott kortárs magyar képzőművészeti alkotásokat, amelyeket Müller professzor majd választott hazája, az Egyesült Államok részére hagyományoz. Ezzel a mai magyar kultúrát terjeszti az amerikai kontinensen.

Orvostörténészként és politikatörténészként is világhírű a professzor, budapesti és például moszkvai levéltárákban is kutat (pl. Bauer Ervin orvosbiológus, Kaffka Margit férjével kapcsolatban), számos tudományos kapcsolatát ápolja itthon is.

A bensőséges kitüntetés-átadási ünnepségen több mint százan vettek részt, jelen volt a kitüntetett amerikai felesége is. A rendezés Fitz Péter Fővárosi Képtár-igazgató és Sasvári Edit igazgatóhelyettes érdeme. A Kiscelli Múzeumban tartott program fogadással ért véget.

Honti József dr.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/2. szám | Előző cikk | Következő cikk