Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Hírek, események – röviden, csak weben

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

Pszichiátriai vándorgyűlés | Tájékoztató adófelajánlásról | Nemzetközi cserediákok | Erasmus-hallgatók | Adóforintok kérése | Működési támogatás | Monodráma előadás


Pszichiátriai vándorgyűlés

Január 23-26. között rendezték a Magyar Pszichiátriai Társaság 14. Vándorgyűlését Sopronban. Az esemény mintegy 1500 résztvevőt vonzott, akik között gyermekgyógyászok, neurológusok, háziorvosok, egyéb szakmák képviselői is voltak, számos szakember ment el egyetemünk Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájáról, valamint Magatartástudományi Intézetből. A kongresszus fő témája "A bomlás virágai" címben fogalmazódott meg, de a 250 előadás (ebben 33 poszter is volt) felölelte a pszichiátria és a társtudományok számos területét. Számos kitűnő előadás hangzott el. A plenáris előadók között, más szakterületek jeles képviselőiként, Falus András és Glatz Ferenc akadémikusok is megjelentek a tudományos fórumon. A program igazolta, hogy a hazai pszichiátria az ellátást és a napi munkát tekintve válságban van, szellemi tartaléka, tudományos felkészültsége viszont nemzetközi szintű – tudtuk meg a Magatartástudományi Intézetet vezető prof. dr. Túry Ferenctől.
blank

Általános Orvostudományi Kar

Tájékoztató adófelajánlásról

„A Magyar Vese-Alapítvány mindenkinek köszöni az 1%-os adófelajánlását és tisztelettel tájékoztatja jelenlegi, illetve jövőbeli támogatóit, hogy a kapott 440 902 Ft-ból pályázat alapján ösztöndíjat adott a hazai és környező országok fiatal szakembereinek a 14. Budapesti Nemzetközi Nephrológiai Iskolán történő részvételük támogatására.

A Kuratórium
blank

Egészségtudományi Kar

Nemzetközi cserediákok

Január 11-én érkeztek meg az ETK-ra az Atlantis program első cserediákjai. Mint ismeretes, a transzatlanti képzésben az ETK mellett a finnországi Laurea University of Applied Sciences és az amerikai Nazareth College of Rochester (New York állam) vesz részt. Az ápolói programban tanuló diákok mindhárom intézményben eltöltenek legalább egy szemesztert, amelynek végeztével mindhárom intézmény által aláírt, ezáltal mind az EU-ban, mind az USA-ban munkára feljogosító diplomát kapnak.


Erasmus-hallgatók

Az első Erasmus hallgatókat fogadta január 14-én az ETK. A két svéd optometrista diák a világhírű Karolinska Egyetemről érkezett Stockholmból. Ugyanebből az intézményből még két ápoló szakos hallgatót várnak. Rajtuk kívül 2 török és 1-1 holland és spanyol diákot fogadnak a tavaszi félév során. Az ETK-ról idén 15 hallgató utazik külföldre az Erasmus program keretében.
blank

Testnevelési és Sporttudományi Kar

Adóforintok kérése

A Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete (TFSE) az idén is örömmel venné, ha a sportbarátok adójuk 1 százalékával támogatnák a kiemelkedően közhasznú szervezetet. Az egyesület költségvetési nehézségének enyhítése érdekében nagy szüksége lenne ezekre az önkéntes forintokra. A működéshez szükséges pénzforrás jelentős részét pályázatokból teremtik elő, ezek célirányos felhasználást követelnek, és bizonytalan kalkulációval járnak. (A kedvezményezett adószáma: 19806079-2-43, Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete, 1123 Budapest, Alkotás u. 44., Számlaszám: OTP XII. ker. Fiók, 11712004-20010922).


Működési támogatás

A Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Schulek Ágoston körlevelet küldött szét, mivel a kiemelkedően közhasznú szervezet az idén továbbra is várja az önkéntes adományokat, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékának átutalását. Az alapítvány célja a TF irányításával folyó sportszakember képzés szellemi, erkölcsi és anyagi támogatása, a tanuló ifjúság – különösen a hátrányos helyzetű fiatalok – segítése, az egyetemi sporttevékenység felkarolása, a tudományos kutatás elősegítése és támogatása. A TF távlati céljainak segítése, nemzetközi hírnevének öregbítése. (Adatok: Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány, székhely: 1123 Budapest, Alkotás u. 44., Adószám: 19014795-2-43, Számlaszám: 10918001-00000423-22170001).


Monodráma előadás

A TF-esték keretében január 18-án Bálint Márta színművésznő Jókai Anna író Szegény Sudár Anna című regényéből a Scarlat Anna által színpadra írt monodrámát adta elő a TF Aulájában. Az ingyenes előadásra nagyon sokat voltak kíváncsiak.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk