Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 1. szám · 2008. február 19.

Nyolcvan éve született

Dr. Kiszel János, a hazai neonatológia kiemelkedő alakja

blank
blank
20080119.jpg

Kiszel János

2008. január 11-én lett volna 80 éves néhai dr. Kiszel János Professzor Úr, aki a magyarországi újszülött-koraszülött ellátásban, a Perinatális Intenzív Centrumok megszervezésében és kialakításában úttörő munkát végzett. Tartalmas életpályája közel ötven éve kapcsolódott a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájához, ahol haláláig dolgozott.

1962. november 1-től vezette az Újszülött-Koraszülött osztályt, az akkor már csecsemő- és gyermekgyógyász, orvosi laboratóriumi szakorvos szakképesítéssel is rendelkező, lelkes fiatal orvos, aki később a szülész-nőgyógyász szakképesítést is megszerezte. Kandidátusi disszertációját 1972-ben védte meg. Főként az újszülöttek és a koraszülöttek betegsége és kezelése állt tudományos és szakmai érdeklődésének középpontjában. Elsőként kezdte meg a szülészeti osztályon működő újszülött és koraszülött ellátás megszervezését hazánkban.

Az egészségügyi kormányzat támogatásával 1976 februárjában alakult meg az országban az első tíz Neonatális Intenzív Centrum. A cél a hazánkban addig kiugróan magas perinatális halálozás csökkentése volt, melyet azóta dr. Kiszel János kiváló szakmai útmutatásai és szervező munkája eredményeképpen elértünk. A gyógyítás eszközei iránti kitűnő orvos-műszaki érdeklődését számos újítás jelezte, melyek közül kiemelkedik a hordozható inkubátorba helyezhető Kiszel-Papp respirátor. Már a 70-es évek közepén bevezette a komputer technikát a perinatológiában. Elsőként alkalmazott rendszerszervező matematikusokat neonatológiai osztályon, akik szoftvert fejlesztettek ki adatbázis létrehozására a terhesgondozás kezdetétől a neonatális ellátás befejezéséig. Magyarországon Ő szervezte meg az első „Computer in Perinatology” világkongresszust.

Mérnök és technikus kollégáival már a 80-as évek elején kifejlesztette azt a központi őrző monitor rendszert, amely egyszerre hat inkubátorban, több vitális paraméter folyamatos észlelését és regisztrálását tette lehetővé, megoldva ezzel a legsúlyosabb betegek 24 órás megfigyelését. A múlt év végén nyílt lehetőségünk ismét, hogy a megújult, korszerűen felszerelt Neonatális Intenzív Centrumunkban újra a legkorszerűbb központi őrző-monitor rendszert működtessük, melyet a Philips cég ajándékaként kaptunk.

Kiszel professzor vezető szerepet töltött be a neonatológus szakorvos képzés bevezetésében, elismertetésében és elérte, hogy a neonatológia, ráépített szakképesítésként szerepelhessen az orvosképzésben. Ezen kívül fontosnak tartotta az intenzív terápiás szakasszisztens képzés állandó fejlesztését. 1980-ban jelent meg a „Neonatológia” című könyve. Nagy álma volt a koraszülöttek korszerű szállítása. Haláláig a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat kuratóriumi elnöke volt. Tudományos kutató munkáját számos tudományos közlemény és előadás idézi. Iskolateremtő munkásságát jól jellemzi, hogy védőszárnyai alatt több kiváló, neonatológiai tárgyú kandidatúra született, hogy számos tanítványa került később vezető beosztásba a neonatológia, illetve a gyermekgyógyászat területén. Tanítványai között kiemelkedő professzorok találhatók: dr. Tulassay Tivadar, dr. Seri István, dr. Machay Tamás. Több nemzetközi társaság alapító és tiszteletbeli tagja volt. Többek között az International Society of Perinatal Obstetricians egyik alapítója, az International Society of Computers, Neonatology and Gynecology (ISCONG) főtitkára volt.

Példamutató szakmaszeretetéből és tehetségéből fakadó hihetetlen aktivitásának 1991. március 13-án bekövetkezett halálával hirtelen vége szakadt. Az orvostudományok doktora címet poszthumusz kapta meg. Halála mélyen megrendítette közvetlen és távolabbi munkatársait. Az iránta érzett megbecsülésünket és szeretetünket az általa megkezdett áldozatos munka folytatásával igyekszünk kifejezni.

Dr. Beke Anna egyetemi docens
Dr. Rigó János egyetemi docens, igazgató

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/1. szám | Előző cikk | Következő cikk