Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Semmelweis Egyetem informatikai infrastruktúrájának fejlesztése

az Oktatási Minisztériumnál elnyert, HEFOP 4.1.2 „A felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázat keretében

blank

Fenti címen a Stratégiai, Működésfejlesztési és Igazgatásszervezési Főigazgatóság (SMIF) Informatikai Igazgatósága, illetve Pályázati és Innovációs Igazgatósága által 2004-ben benyújtott pályázattal 2007 januárjában mintegy 450 mFt (446 250 000 Ft) vissza nem térítendő pályázati támogatást sikerült elnyerni a Semmelweis Egyetem számára.

A pályázati projekt tervezése és lebonyolítása – a Pályázati Igazgatóság támogatásával – az Informatikai Igazgatóság feladata.

A pályázati futamidő: 1 év, mely 2007. február 1-től 2008. január 31-ig tart.

1. A pályázat megvalósításával elérni kívánt célok, eredmények

Egyetemi szinten:

  • Optikai gerinchálózati (Wide Area Network) és helyi (Local Area Network) hálózatfejlesztések és rekonstrukciók,
  • Az egyetemi gerinchálózati sávszélesség jelentős növelése,
  • Gigabites technológiára való áttérés,
  • A hálózati működés hatékonyságának és biztonságának emelése,
  • Új, nagyteljesítményű csomóponti hálózatvezérlő eszközök üzembeállítása,
  • Központi géptermek korszerűsítése, biztonságosabb működtetése,
  • Menedzsment eszközök alkalmazása,
  • Központi adatmentés és archiválás megvalósítása, (IBM blade szerver és szalagos mentési rendszer).

Kari szinten:

ÁOK, GYTK, FOK: hálózatépítés és rekonstrukció, új hálózatvezérlő eszközök.
TF: a teljes informatikai hálózati rekonstrukciója (optikai gerinchálózat, elavult rendezőszekrények cseréje, új hálózatvezérlő eszközök, 150 új végpont kiépítése).
ETK: 1 Gbit/sec sávszélességű kapcsolódás az egyetemi gerinchálózathoz (100 Mbit/sec helyett), új hálózatvezérlő eszközök.

Klinikai/intézeti/szervezeti egységekre vonatkozóan:

Helyi hálózati (LAN) rekonstrukció (új végpontok kiépítése, új hálózatvezérlő eszközök, rendező szekrények, szünetmentes tápegységek).

2. A pályázati projekt főbb fejlesztései

Hálózatépítés, hálózati rekonstrukció

Optikai gerinchálózat (WAN): Bővítésre és továbbfejlesztésre kerül az egyetem telephelyeit, ezeken belül pedig az épületeket összekapcsoló optikai gerinchálózat. A hálózat működésének biztonságát a meglévő kapcsolatok mellett tartalék-útvonalak kiépítése növeli.
Helyi hálózatok (LAN): több mint 40 helyszínen, 841 új végpont kerül kiépítésre, a meglévő, elavult kábelek, rendezőszekrények kiváltásra kerülnek.

Gigabites technológiára való áttérés – a legkorszerűbb hálózatvezérlő eszközök alkalmazása

A hálózati működést alapvetően meghatározó optikai gerinchálózat (BKT-KKT-NET tömbök között) sávszélessége (10 Gbit/sec-ra), valamint az ETK Vas utcai telephely gerinchálózati csatlakozásának sebessége a tízszeresére (1 Gbit/sec-ra) növekedett. A pályázat hivatott továbbá megoldani azt, hogy a különösen nagy hálózati terhelést jelentő forgalmak (képalkotó rendszerek óriási adatállományai, az egyre növekvő multimédiás forgalmak, a adatbázisok mentése, archiválási folyamatok, stb.) az egyéb informatikai működést ne lassítsák, illetve akadályozzák.

Hálózati működés hatékonyságának és biztonságának növelése

Tartalék útvonalak kiépítése
A hálózati kapcsolatok a legtöbb helyszínen nem rendelkeztek tartalék útvonalakkal, így az esetleges meghibásodások az ottani felhasználók számára az érdemi munkavégzést lehetetlenné tették. Ennek kiküszöbölésére úgynevezett backup útvonalak kerülnek kialakításra.
A hálózati komponensek, géptermi eszközök szünetmentes tápellátása
Egy korszerű infokommunikációs hálózatban alapkövetelmény, hogy a hálózatvezérlő eszközök és a hálózati szolgáltatásokkal kapcsolatos központi géptermi eszközök rövid idejű (20-30 perc) áramszünet esetében is üzemképesek maradjanak.
Központosított hálózati rendszerfelügyelet és működésmenedzsment
A szervezeti egységek jelentős száma, azok funkcionális különbözősége, a helyszínek tagoltsága, a működés fokozott biztonsági és hatékonysági követelményei minden tekintetben komplex informatikai rendszert igényelnek. Egy ilyen bonyolult és összetett infrastruktúra hatékony és biztonságos működtetése, felügyelete napjainkban már központosított rendszerfelügyelet és működés-menedzsment nélkül nem valósítható meg. A pályázat révén beszerzett hálózatmenedzsment eszközök távolról (Web-alapú felügyeleti szoftverekkel) működtethetők. Ez nem csak bizonyos üzemeltetői kényelmet nyújt, hanem a hibák előrejelzése, a pontosabb hibabehatárolás, a gyorsabb hibaelhárítás, így a magasabb rendelkezésre állási idő biztosítása révén komoly költségmegtakarítást is jelent.
Adatok központi mentése, archiválása
A megvalósuló adatmentési és archiváló központ napjaink korszerű, innovatív menedzsment és tárolóeszköz technológiára és az adatmentés/archiválás területén élenjáró műszaki és szakmai megoldásaira épül.
Főbb tervezési szempontok:
  • Az építőelemek kiválasztásánál kiemelt szempont volt, hogy a megoldás robosztus, üzembiztos, dinamikusan bővíthető, hosszú távú megoldást nyújtson, és működtetése legyen költség-hatékony.
  • Kizárandó az adatvagyonhoz való jogosulatlan hozzáférés, illetve azok felhasználása.
  • Az adatok központi és egységes tárolása, mentése, archiválása kiemelt fontosságú, melyhez egységes adatmegőrzési szabályrendszer, valamint rendszerenkénti informatikai katasztrófa-tervek kidolgozása kapcsolódhat.
  • Katasztrófaesemény bekövetkeztekor, vagy egyéb véletlen adatvesztés folytán elveszett adatok visszaállítása gyorsan biztosítható és ütemezhető legyen.

A pályázat segítségével az egyetem történetének legnagyobb léptékű informatikai infrastruktúra fejlesztésére került sor, mellyel az Integrált Klinikai és Gazdasági Rendszer által megkezdett informatikai infrastruktúra fejlesztések folytatását sikerült megvalósítanunk, főként azokra a területekre koncentrálva, melyek fejlesztésére anyagi eszközök híján eddig nem kerülhetett sor.

A szóban forgó fejlesztések teljes egészében összhangban állnak a Semmelweis Egyetem Informatikai Stratégiájában megfogalmazott célokkal és szervesen illeszkednek az ehhez tartozó 3 éves Cselekvési Programban meghatározott feladatokhoz.

Minden, a fentiekkel kapcsolatos érdeklődést az Informatikai Igazgatóság szívesen fogad a tothb@ik.usn.hu e-mail címen.

Dr. Tóth Barnabás projektvezető

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk

?? ?? ?? ?? 3