Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Előjegyzési listák

blank
blank
20071411.jpg

Jákó Kinga

Törvényben tették kötelezővé, hogy az ellátó helyek egyrészt hozzák nyilvánosságra honlapjukon az ellátási várólistákat, másrészt pedig jelenteniük kell az OEP-nek szakmák szerint a várakozók számát minden hónap első napján. Ennek elmulasztása jelentős finanszírozási retorziókat von maga után. A jogszabályban előírt várólista természeténél fogva rigid sorrendiségben tartalmazza az ellátásra várók időponti besorolását. Dr. Jákó Kinga (OFMI) igazgató ezzel szemben a jobban betartható várakozási listák működtetését tartja célravezetőnek, amelynek hatékonyságát nagyban fokozza, hogy a beteggel egyeztetve, a neki is megfelelő időben kerülhet sor az elvégzendő beavatkozás előjegyzésére.

Jákó igazgató asszonytól azt kértem, világítsa meg a különbséget a kétféle lista között. Példaként a szerv-transzplantációs várólistát említette, ahova szigorúan érkezési sorrendben kerülnek fel a rászorultak, és megfelelő donor szerv esetén a sorban éppen következő kerül műtétre. Ennek idejét azonban előre nem tudni pontosan, hiszen donorfüggő. Az előjegyzési listára való felkerüléskor ezzel ellentétben megbeszélik a beteggel, hogy neki mikor lenne legalkalmasabb a tervezett beavatkozás időpontja. Tehát már itt egyeztetés történik, s ha időközben valami mégis közbejön a beteg életében, akkor a többi tervezett beavatkozás idejének megváltoztatása nélkül megoldható a tervezett időpont módosítása. Az egy-egy beteget érintő válozás azonban nem érinti a többi beteg beavatkozási időpontját. Az előjegyzési lista természetesen csak olyan beavatkozások esetén alkalmazható, amelyek természetüknél fogva jól időzíthetők.

Előjegyzési listák a honlapon

A Semmelweis Egyetemen is már előjegyzési listákat működtetnek a tervezhető beavatkozások időzítésére, amely listákat január 1-jétől nyilvánossá kell tenni az egyetem honlapján. Már most látható néhány klinika várakozási listája a honlapon a betegellátás menüpont alatt. Elsőként az Ortopédiai Klinika készítette el és tette nyilvánossá listáját.

Jákó Kinga elmondta azt is, hogy a listák honlapon történő megjelenésének technikai hátterét most fejlesztik, így a klinikák maguk automatikusan fel tudják majd oda tölteni az adataikat. Személyiségi- és betegjogok tiszteletben tartása okán kívülállók számára nem azonosítható módon, de a betegek számára ismert kódokkal tarlalmazzák a listák az előjegyzéseket. A személyeket az egyetemi központi informatikai rendszerben generált szám alapján tartják nyilván ezeken a listákon. A beteget az egyetemen történt első ellátás során kapott azonosító szám alapján kezeli az informatikai rendszer, függetlenül attól, melyik klinikán vagy ambulancián kap ellátást. Jelenleg mintegy három millió beteget regisztráltak a Semmelweis Egyetem betegnyilvántartásában.

Szakmánkénti előjegyzési listák

Jákó Kinga hárítja azt a kérdésemet, hogy általában mennyi várakozási idővel kell számolni egyetemünkön. Nem érdemes általánosságban feltenni ezt a kérdést – mondja –, mert nemcsak szakmánként, hanem klinikánként is különböző előjegyzési listák működnek, ebből következően eltérhet az elektív beavatkozások várakozási ideje akár az egyetem azonos profilú klinikái között is. Hogy mondjunk egy példát: jövő év februárjára tud adni jelenleg időpontot az Ortopédiai Klinika egy csípőprotézis műtétre. Ha a beteg sokallná a várakozási időt, kereshet egy másik intézményt, ahol hamarabb elvégzik, feltéve, hogy ott tudják fogadni, vagyis nem veszélyezteti a területi ellátási kötelezettségük teljesítését. Területen kívüli beteget akkor utasíthat vissza egy intézmény, ha az ellátási kötelezettségébe tartozó betegek ellátásával kihasználja közfinanszírozott kapacitásait, így nem marad lehetősége további ellátást nyújtani.

Tolnai Kata
blank

Adomány kórházaknak

A Panda Security 50 millió forint értékű adománnyal segíti a magyar kórházakat. A cég és az Egy Optimista Magyarországért Alapítvány keretében működő Optimista Ügynökség kezdeményezésére létrejött projektben az intézmények szoftvereket kapnak, a felajánlás segíti biztonságosabbá tenni számítógépes hálózatukat. A pályázat részletei a http://www.pandasoftware.hu/eupalyazat.html vagy a http://www.optimistaklub.hu/hir.php?idx=554 oldalakon olvashatók.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk