Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 14. szám · 2007. december 17.

Rövidhírek

blank

Ünneplő | Semmelweis Bál 2008 | Az év ismeretterjesztő tudósa díj – a csillaggal | Huzella és Jendrassik emlékelőadás | Hallgatói visszajelentés | Átalakult jegyzetbolt | Adventi elmélkedés


Ünneplő

Minden kedves olvasónknak áldott karácsonyt, szép ünnepet és boldog újesztendőt kíván a Semmelweis Egyetem újság szerkesztőbizottsága. Legközelebbi lapzárta: 2008. január 29., az azt követő: február 12.


blank
200714011.jpg

Semmelweis Bál 2008

A Semmelweis Egyetem – hagyományteremtő céllal – jótékonysági bált rendez a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára (számlaszámunk: Semmelweis Egyetem Alapítvány, OTP 11708001-20361060, BÁL 2008 megjelöléssel). A mulatság 2008. február 2-án, szombaton 19 órakor kezdődik a Hotel Hiltonban (1014 Budapest, Hess András tér 1-3.) A rendezvény védnöke: dr. Tulassay Tivadar rektor. Jegyek rendelése az egyetemi honlapon, a Semmelweis Bál 2008 felirat alatt elérhető jelentkezési lap visszaküldésével lehet.

További Információ: Marketing és Kommunikációs Igazgatóság (telefon: 459-1585 vagy 5348, e-mail: tamasa@rekhiv.sote.hu).


Az év ismeretterjesztő tudósa díj – a csillaggal

Ilyen elnevezésű kitüntető elismerést ad minden évben a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK). A díjat 2007-ben Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas akadémikusnak, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatójának ítéltek oda a tudományos újságírók. A december 11-i díjátadást követően Freund Tamás előadást tartott „Cannabinoidok szerepe kóros agyműködésekben: a szorongástól az epilepsziáig” címmel.

A díjazottak személyére minden évben a TÚK tagjai tesznek javaslatot, majd megszavazzák több jelölt közül választva, elismerve a díjazott kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett végzett magas színvonalú ismeretterjesztő munkásságát. A díjjal oklevél jár, valamint az International Star Regisry (London) bejegyzése alapján a díjazott nevét viseli egy csillag. Freund Tamás esetében az Andromeda csillagképben. A díjazott erről szintén díszoklevelet kap, valamint a névadásról szóló dokumentumot is megkapja. A díjat Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke jelenlétében Palugyai István, a TÚK elnöke adta át. A korábbi években eddig Simonyi Károly, R. Várkonyi Ágnes, Csányi Vilmos, Falus András, Marx György, Vekerdi László, Csermely Péter, Vámos Tibor kapta meg a díjat.

tolnai


blank
200714012.jpg

Huzella Péter

Huzella és Jendrassik emlékelőadás

Ünnepi tudományos ülés zajlott le november 23-a délutánján a NET Tanácstermében. A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó rendezvény elnöki megnyitóját egyetemünk rektora, dr. Tulassay Tivadar tartotta. Bevezető szavai után a Huzella Tivadar emlékéremmel és díszoklevéllel kitüntetett dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet egyetemi docense emlékelőadása hangzott el „Jelátviteli folyamatok gyulladásos sejtekben” címmel. Az eseményen a család képviseletében jelen volt Huzella Péter is, aki Huzella Tivadar leányának unokaöccse.

Az elismerés ünnepélyes átadását követően a Jendrassik Ernő emlékérmet és díszoklevelet idén elnyert dr. Lakatos Péter László egyetemi tanársegéd (I. sz. Belgyógyászati Klinika) tartotta meg emlékelőadását „Gyulladásos bélbetegségek Kelet-Európában: Az epidemiológiától a genetikáig” címmel, majd átvette a díjat.

A kitüntetettek szakmai életútját és fotóját lapunk weboldalán a csak weben olvasható cikkek között találják.


Hallgatói visszajelentés

A hallgatói feedback rendszerekről tartott előadást nemrégiben az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben Bukovinszky Anna, a PTE OEC Szakképző és Továbbképző Központ ny. főmunkatársa. A nemzetközileg elismert szakembert dr. Matolcsy András igazgató hívta meg, hogy a véleményét és tapasztalatait megoszthassa az orvosképzésben résztvevőkkel. Az elhangzott előadás írásos változatát lapunk weboldalán, a csak webes cikkek között olvashatják.


Átalakult jegyzetbolt

November utolsó hetében nyílt meg az Egészségtudományi Karon az „ETK Ajándék Birodalom és Jegyzetbolt”. Az üzlet az egyetem valamennyi hallgatójának és dolgozójának kínál mindennapi használati cikkeket, ajándéktárgyakat és ETK jegyzeteket. Az átalakult jegyzetbolt kellemes, barátságos környezetben, színes, változatos termékpalettával, továbbá nyitási és karácsonyi akciókkal várja vásárlóit a Vas utcai épületben.


Adventi elmélkedés

„Csak a szeretet képes átalakítani a világot” címmel tartott adventi előadást és elmélkedést Böjte Csaba ferences szerzetes december 6-án 11 órakor az I. Gyermekgyógyászati Klinikán. Szívet melengető szavai előtt dr. Tulassay Tivadar klinikaigazgató professzor mondott köszöntőt. A szép ünnepségen a hazánkban tanuló norvég orvostanhallgatók felajánlásokat tettek („Students help students”) a dévai gyerekek megsegítésére. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdély 40 településén csaknem 1500 rászoruló apróságot gondoz, az idén hazánkban két anyaotthont nyitott, ahol bajba jutott várandós asszonyok és kisgyermekes édesanyák kapnak menedéket. Csaba testvér a rendezvény után Parajdra utazott, hogy 2000 kis patronáltjával együtt ott ünnepelje az „erdélyi gyermekek karácsonyát”. Nem ment üres kézzel, az országosan elindított „cipősdoboznyi akcióhoz”, adománygyűjtéshez a klinika is csatlakozott. Dr. Pászthy Bea klinikai főorvos és az alapítvány ezúton is köszöni az adventi részvételt és a gyermekeknek szánt ajándékokat, támogatásokat. További információ a www.devaigyerekek.hu, illetve a www.magnificat.ro weboldalon található. Az eseményről későbbi lapszámunkban részletesen beszámolunk.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/14. szám | Előző cikk | Következő cikk