Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Hírek, események – röviden

blank

EZ AZ ÍRÁS CSAK WEBEN OLVASHATÓ!

blank
blank
blank

A kábítószer-használó várandós nők és gyermekeik ellátása | Katonaorvosokra emlékezve | Bemutatkozik a Klinikai Pszichológia Tanszék és Szakambulancia | Tizedszerre ünnepeltek | Selye nyomdokain | Szűrőnap kismamáknak | Sebészeti tanfolyam | Kecskemese kicsiknek | Tüdőgyógyász nagygyűlés | Kognitív konferencia | Országos gyermeknap | Látogatás Vietnamba és Kínába | Amerikai ápolóprofesszor | Kettős ápolódiploma | Svájci kapcsolat | Nobel-díjas látogatása | Edzői sikerek | PhD-védés | Jubileumi oklevélátadó | Kormorán koncert


A kábítószer-használó várandós nők és gyermekeik ellátása

Az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, együttműködésben a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvánnyal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán támogatást nyert „A kábítószer-használó várandós nők és gyermekeik ellátása” című szakmai konferencia megrendezésére, melyre április 25-én került sor. Magyarországon először nyílt lehetőség arra, hogy az érintettek ellátásával foglalkozó különböző szakterületek képviselői találkozhassanak, és az előadások, illetve a kerekasztal-beszélgetések során a szakmaközi együttműködés kérdéseit megvitassák.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind az egészségügyi, mind a szociális ágazat nehezen kezeli a kábítószer-fogyasztó várandós nők ellátását, melynek szakmai protokollja évek óta várat magára. A konferencia célja az volt, hogy gyakorlati szemléletű előadások keretében ismertessék a kábítószer-fogyasztó várandós nők és újszülött gyermekeik ellátását érintő főbb szakterületek tevékenységeit, működési módjaikat, és ezáltal erősítsék a szakmaközi együttműködés hatékonyságát, s felhívják a figyelmet a szakmai protokoll szükségszerűségére.

A hiánypótló rendezvényen közel 200 szakember vett részt, az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozó szülész-nőgyógyászok, neonatológus szakorvosok és szakorvosjelöltek, pszichiáterek, pszichológusok, szülésznők, védőnők, csecsemőgondozók, gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok, közösségi ellátással és szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásával foglalkozó szociális munkások.

Kezelési tervek

Dr. Rigó János egyetemi docens, az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy míg hazánk évekkel ezelőtt a tranzitország szerepét töltötte be a kábítószer kereskedelemben, napjainkban már célállomássá vált, így komoly kihívást jelent a kábítószer-probléma rendezése, mely a szülészet-nőgyógyászat területén is egyre inkább érezteti hatását. A Drog Fókuszpont által készített 2007-es Éves Jelentés alapján a kezelésben részesülők száma 2006-ra 5%-kal emelkedett az előző évhez képest, így közel 15 500 főt tartanak nyilván. Ezzel kapcsolatban dr. Buda Béla, az Országos Addiktológiai Intézet igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Magyarországon nincs egységes adatgyűjtés a várandósság alatti drogfogyasztásról és a magzati drogszindrómával született újszülöttekről. Annyi azonban bizonyos, hogy a kezelt nőbetegek száma abszolút értékben nőtt, főként a 20-24 év közötti, reproduktív korban lévő nők körében. Éppen ezért fontos lenne a drogfogyasztó várandós nők esetében általános kezelési tervek kidolgozása, a nikotin- és alkoholfüggőség tekintetében is.

A leggyakrabban használt kábítószerek fajtáit, megvonásuk okozta tüneteket és kezelési módjait dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos ismertette. A kábítószer-használó várandós nő szülészeti-nőgyógyászati ellátása során különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a területet érintő szakma etikai és jogi vonatkozásaira, melyekről dr. Hruby Ervin egyetemi adjunktus adott részletes tájékoztatást; míg a terhesgondozás során az orvos-beteg közötti kommunikáció jelentőségéről dr. Lázár Levente egyetemi tanársegéd tartott rendkívül érdekes előadást.

Bizalomra építve

A konferencia során a részvevők dr. Ádám Zsolt egyetemi adjunktus előadásából megismerhették a drogfogyasztás teratogén következményeit, és talán a téma legsarkalatosabb kérdését, az újszülöttek első életnapjaiban jelentkező elvonási tüneteket és kezelési módjait, melyről dr. Görbe Éva egyetemi docens tartott előadást, míg dr. Beke Anna egyetemi docens a csecsemő korai fejlődésére gyakorolt hatásokat ismertette. Sógorka Ildikó kórházi szociális munkás, a konferencia szervezője, esetismertetéseken keresztül szemléltette a témát érintő legsúlyosabb szociális problémákat (hajléktalanság, munkanélküliség, családon belüli bántalmazás stb.), és a szociális segítségnyújtás lehetőségeit.

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke és Fórizs Éva pszichiáter beszámolt az általuk működtetett szakrendelő és önsegítő csoport szolgáltatásairól, valamint az eddig szerzett tapasztalataikról, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a szülészet és nőgyógyászat területén is célzottan szükséges a kábítószer-problémával foglalkozni.

A várandós nők számára mind anyai, mind magzati érdekből, fokozott terhesgondozás biztosítása indokolt, mely csupán akkor érhető el, ha mind a szakemberek, mind az orvos-beteg közötti kapcsolat bizalomra és együttműködésre épül. A konferencia előadásait kiadványban is megjelentetik a szervezők.


blank
200808261.jpg

Katonaorvosokra emlékezve

Az Üllői úti Radiológiai és Onkoterápiás Klinika előtt álló Hősi halott orvosok emlékműve, Horvay János szobrász alkotása, azoknak a katonaorvosoknak állít emléket, akik a háború poklában a sebesült katonák ellátása közben vesztették életüket. Május utolsó hétvégéjén az elesett hősökre emlékezett az ország, ünnepség volt, katonai tiszteletadás mellett, ezelőtt a szobor előtt is.

Az ünnepi méltatást tartó dr. Struba Anna orvos-ezredes elmondta, hogy az I. világháborúban mintegy 300 magyar katonaorvos halt hősi halált, a II. világégés során pedig mintegy 1300-an vesztek oda a fronton, fogságban, munkaszolgálatban, lágerekben, börtönökben. (Hány évfolyam ez?) Az idők folyamán megrongálódott szobrot a Budapest Galéria 1992-ben renováltatta, azóta évente tiszteleg előtte az utókor. A szobrot megkoszorúzta: a Magyar Honvédség Állami Egészségügyi Központ főigazgató-helyettese, prof. dr. Grósz Andor orvos-dandártábornok; a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka, dr. Németh András orvos-dandártábornok; a Bólyai Honvéd Alapítvány nevében Kondor Endre nyá. százados és dr. Márton Gyula; a Honvéd Hagyományőrző Egyesületet képviselő Böjthe Tamás főtitkár, dr. Gál Attila nyá. ezredes és vitéz Major Norbert nyá. mk. alezredes; a Magyar Igazolt Szabadságharcos Világszövetségtől Csigás Zoltán alelnök.

Az ünnepség létrejöttét a Bólyai Honvéd Alapítvány támogatta, rendezője Nagy László nyá. alezredes volt.

-kondor-

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR


blank
200808263.jpg

Tulassay Tivadar rektor, Perczel Forintos Dóra tanszékvezető és Karádi István dékán

Bemutatkozik a Klinikai Pszichológia Tanszék és Szakambulancia

Tudományos fórummal nyitotta meg újra kapuját s mutatkozott be a szakmának és az egyetemnek a Klinikai Pszichológia Tanszék június 5-én. Az egyetemi integrációt követően, 2002. január elseje óta a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának első pszichológia tanszéke és egyben az ország egyetlen önálló Klinikai Pszichológia Tanszéke, mely az OPNI bezárása után a Tömő utca 25-29. sz. alatt folytatja tevékenységét.

Prof. dr. Tulassay Tivadar ünnepélyes rektori köszöntője után prof. dr. Karádi István ÁOK dékán elemezte a klinikai pszichológia szerepét a belgyógyászati ellátásban, majd a tanszék vezetője, dr. Perczel Forintos Dóra habil. egyetemi docens hozta közelebb a hallgatósághoz az irányítása alatt álló csapat eddigi tevékenységeit. Beszélt a klinika pszichológia medicinában betöltött mai szerepéről is, mely témát, az alkalmazási lehetőségeket a további előadók (Bitter István, Tringer László, Harangozó Judit, Túry Ferenc, Kalabay László, Kárpáti Sarolta és Pajor Attila professzorok) különböző aspektusból bontottak ki.

A Klinikai Pszichológia Tanszék oktatási feladata a klinikai és mentálhigiéniai felnőtt és gyermek szakpszichológusi szakképzés. Emellett az említett témakörben folyamatosan részt vesz a szakorvosok továbbképzésében, továbbá az ELTE-vel közreműködve képzőhelyként közreműködik a pszichológus alapképzésben, valamint a graduális és posztgraduális tanácsadó pszichológus képzésben. A tanszék szakambulanciájának legfontosabb tevékenysége az országos szinten is hiányt pótló felnőtt pszichoterápiás ellátás és a serdülő rendelés. A kezelések során elsősorban modern kognitív terápiás módszereket alkalmaznak, a bizonyításon alapuló gyógyítás szellemében. Profiljukba tartozik a szorongásos zavarok (pánikzavar, hypochondriasis, generalizált szorongás, poszttraumás stressz zavar, agorafóbia, szociális fóbia, specifikus fóbiák, pszichoszomatikus zavarok), hangulatzavarok (depresszió), alkalmazkodási zavarok, kapcsolati zavarok, életvezetési nehézségek, önértékelési zavarok, személyiségzavarok ellátása. Tudományos kutatómunkájukkal igyekeznek a klinikai gyakorlat és a pszichoterápiás ellátás fejlődéséhez hozzájárulni, így fókuszálnak például az egyes mentális betegségek területén az öngyilkosság prevenciós lehetőségeire. Bevezették az úgynevezett Reménytelenségi Skálát, s ezzel a jó predikciós erejű kérdőívvel kiszűrt személyeknek tréningprogramot szerveznek. Másik kutatási témájuk a szociális fóbia és a poszttraumatikus stressz betegség kognitív háttértényezőire és terápiás konzekvenciáinak megértésére irányul. Mindezzel – ahogy az ünnepélyes megnyitó tudományos fórumán is elhangzott – egyetemünk Doktori Iskolájában, a 4. sz. „Mentális egészségtudományon” belüli klinikai pszichológiai alprogram keretében foglalkoznak.

-ó.a.-


blank
200808262.jpg

Kováts Kriszta és Kováts Dóra közös produkciója

200808261.jpg

Dr. Palicz Tamás, a KÚT orvosigazgatója és Vártok Józsefné ápolási igazgató

Tizedszerre ünnepeltek

Ünnepi műsorral és büfével várták május 13-a délutánján a 10. Ápolók Napjára érkezőket a Kútvölgyi Klinikai Tömbben. A programot nyitó Kováts Kriszta színművész és Kováts Dóra képi diagnosztikai szakasszisztens, zenész indián himnuszt és magyar népballadákat adott elő gitár és furulya kísérettel, majd Izabella dalát hallhatta a közönség a Kolumbusz című rockoperából. Ezután dr. Palicz Tamás orvosigazgató köszöntötte a megjelent ápolókat, kollégákat, vendégeket, s az ápolói hivatás fontosságát, az Ápolók Nemzetközi Napjának jelentőségét méltatta. Balázsné Szelei Erzsébet mb. ápolási igazgató emlékezett a nagy elődökre és beszélt a jelen problémáiról is. Az „Év Ápolója” címet Szőke Lászlóné, a II. sz. Sebészeti Klinika és Győr Katalin, a Járóbeteg-ellátás dolgozója kapta. Prof. dr. Romics László és prof. dr. Karádi István búcsúztatta, nyugdíjba vonulása alkalmából, Vártok Józsefné ápolási igazgatót, aki bár az intézményt elhagyja, de az oktatási tevékenység fejlődése érdekében tovább folytatja eddigi kiemelkedő munkáját. A Kováts testvérek műsora után kötetlen beszélgetéssel fejeződött be a rendezvény. A kútvölgyis ápolók találkoznak jövőre is – hallottuk az ünnepről beszámoló Kun Zsuzsa oktatásszervezőtől.


blank
200808265.jpg

A felvételen balról jobbra Raduch Csilla, a Selye János Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság tudományos titkára, prof. dr. Kopp Mária tiszteletbeli elnök, Cathy Drew tengerbiológus, dr. Stauder Adrienne, a társaság elnöke és dr. Cserháti Zoltán főtitkár látható.

Selye nyomdokain

Azzal a céllal érkezett Magyarországra május 17-én Selye János első házasságából született lánya, Cathy Drew, hogy meglátogassa az édesapja nevét viselő társaság vezetőit és tagjait. A tengerbiológusként dolgozó vendég komoly szerepet játszik a Hudson-öböl vizének megtisztításában. Hatéves volt szülei válásakor, de édesapjáról nagyon sok emléket őríz. Korábban csak egyszer járt hazánkban. Felajánlotta, hogy édesanyja igen részletes emlékiratait átadná feldolgozásra a téma iránt érdeklődő PhD-hallgatónak. Cathy Drew nagy örömmel vette át a Selye János Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság által, a 2007-es Centenáriumi Stress Világkongresszuson a Selye-tanítványokkal készített angol nyelvű CD-t, valamint a tudós édesapa munkásságát feldolgozó Stressz című kétnyelvű kötetet. A társaság tagjai és Cathy Selye megegyeztek abban, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot – tudtuk meg dr. Kopp Mária egyetemi tanártól, a Magatartástudományi Intézet kutatási igazgató-helyettesétől.


Szűrőnap kismamáknak

Ingyenes szűrőnap rendezésével hívta fel egyetemünk a várandós nők figyelmét arra, hogy kis odafigyeléssel, apróbb életmód-változtatásokkal megelőzhetik a méhükben fejlődő magzat idő előtti világrajövetelét, s ezzel egészséges, életre felkészült babáknak örülhet majd a család. Május 31-én délelőtt tiz órától délután kettőig fogadta a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a jövendő anyukákat, akik részt vehettek különféle (nőgyógyászati, endokrinológiai, fogászati, dietetikai) tanácsadáson, s a korán érkezőket – a Philips Magyarország jóvoltából – megajándékozták a 4 D-s ultrahang vizsgálaton készült fényképpel is. Azért tartotta fontosnak az egyetem és az érintett szakma ezt a kezdeményezést, mert Magyarországon a koraszülés népbetegség. Míg az EU-s átlag 4-5%, addig hazánkban az újszülöttek 9-10%-a nem a megfelelő időben jön a világra. Ezek a gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak. Az eseményről részletes beszámolót olvashatnak a Semmelweis Egyetem újság 8. lapszámának 11. oldalán.

-ó.a.-


Sebészeti tanfolyam

Kötelező szakvizsga előkészítő tanfolyamot szerveztek sebész szakorvosjelölteknek május 19-30. között az I. számú Sebészeti Klinika tantermében. A kurzuson csaknem 70 előadás hangzott el a sebészet teljes vertikumából – tudtuk meg a tanfolyamot szervező prof. dr. Ondrejka Páltól, a II. számú Sebészeti Klinika igazgatójától. A témák között szerepelt a primer és áttéti májdaganatok sebészete, a májkapu daganatai, a sérvek, a portalis hypertensio, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, továbbá a mellékvese sebészete, akut has a gyakorlatban, sebészeti onkológia. A többi között szóba került még a krónikus betegségek közül a pancreas daganatai és sebészete, az epeúti kövesség sebészi és nem sebészi kezelése, a szepszis patofiziológiája. Ismertették a szervátültetések történetét, az emlőrák diagnosztikáját, sebészi kezelését, a nyelőcsődaganat, a gyomorrák és a tüdőrák sebészeti megoldásait.


Kecskemese kicsiknek

Baptista bábcsoport szórakoztatta a kis betegeket május 27-én, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermeknapi ünnepségén. A Koós-teremben eljátszott történet egy oroszláni „babérokra” vágyódó kecskéről szólt. A paraván mögött játszó öt művész az előadás után megbeszélte a mese jelentését, útmutatását a kicsikkel.


Tüdőgyógyász nagygyűlés

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 55. nagygyűlését tartotta Balatonfüreden, a helyi szabadidő és konferencia központban június 4-7. között. A szervező bizottság elnöke, dr. Horváth Ildikó (a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet tudományos főmunkatársa) lapunknak elmondta: az eseményt egybekötötték a családorvosi továbbképző tanfolyammal. A központi témák között szerepelt a dohányzás, a COPD, a tüdőrák, az obstruktív alvási apnoe, az infekciók és az asztma. Egyetemünkről mintegy 100 előadó vett részt a rangos összejövetelen. Több intézetből is megjelentek előadók meghívott előadással, illetve bejelentett anyaggal, klinikai és alap-, illetve alkalmazott kutatási eredményekkel. Természetesen zömmel a Pulmonológiai Klinika munkatársai szerepeltek, de érkeztek előadók az I. Gyermekklinikáról, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetből, a Neurológiai Klinikáról, a Kórélettani Intézetből és a Családorvosi Tanszékről is. A rendezvény legfiatalabb résztvevői egyetemünk orvostanhallgatói, TDK-sai voltak, így Andorka Csilla ÁOK III. évf., Szili Balázs, valamint Bikov András ÁOK V. évfolyamos, aki a Medicina Thoracalis egyik nívódíját érdemelte ki. Hat másik medikus hostessként is segített a rendezvény lebonyolításában, a csak érdeklődő hallgatóknak a részvétel ingyenes volt. Az orvosi programok döntően a tüdőgyógyászat témakörével foglalkoztak, de kiemelt témaköre szerepelt a dohányzás problematikája, és ezzel kapcsolatban szerveztek szimpóziumot a Magyar Kardiológus Társasággal és a háziorvosokkal közösen. A témához kapcsolódott a tüdőgyógyászati kérdésekre fókuszálva megrendezett háziorvosi továbbképző fórum is. Az programban szakdolgozói továbbképzés is szerepelt, melyet a Pulmonológiai Klinika vezető főnővére, Pálfy Lajosné és oktatási felelőse, Márton Mártonné szervezett meg. A külföldi előadók között olyan szaktekintélyek szerepeltek, mint Felix Herth, a bronchoscopiás vizsgálatok szakértője a Heilderbergi Egyetemről, Holtz Olschewski, a pulmonális hypertonia szakértője Grátzból és Olli Polo, az alvási apnoék szaktekintélye Finnországból. Határon túli magyarok is részt vettek a rendezvényen, részint az USA-ból érkező kutatók (Haczku Angéla és Porszász János) tartottak előadást, másrészt a környező országokból orvos és szakdolgozó kollégák (Narancsik Pál Szlovéniából, Széman Péter Romániából). Az egyetemet érinti az is, hogy a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által alapított Korányi aranygyűrűt kapott, a hazai tüdőgyógyászatért végzett kiemelkedő szakmai és társadalmi munkájáért, dr. Horváth Ildikó. Díszelőadását „Asztma: biomarker alapú fenotipizálás és kezelés” címmel június 6-án tartotta. A konferencián mintegy 1200 szakember vett részt.


Kognitív konferencia

A Magyar Viselkedéstudományi Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) kongresszust szervezett Balatonfüreden „A függőség kognitív viselkedésterápia megközelítése” címmel június 7-8-án. A megnyitót dr. Tringer László egyetemi tanár (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika) tartotta. Szóba kerültek az újabb tendenciák a pszichoterápiás kutatásokban, az alkoholfüggőség és a maladaptív kogniciók kapcsolata, a játékszenvedély kognitív viselkedésterápiás kezelése alul- és felülnézetből, továbbá a függőségek felismerése és kezelése. Az előadók között ott voltak a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szakemberei: dr. Németh Attila egyetemi docens, valamint dr. Harangozó Judit, dr. Ratkóczki Éva, , dr. Unoka Zsolt e. adjunktus. A fórum üléselnöke dr. Simon Lajos e. docens, dr. Bitter István klinikaigazgató professzor és dr. Perczel Forintos Dóra e. docens, a Klinikai Pszichológiai Tanszék vezetője volt.


Országos gyermeknap

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány június 8-án országos gyermeknapot szervezett a daganatos, leukémiás gyermekek és családjaik részére az ORFK Rendvédelmi Szervek Vágóhíd utcai Kiképző Központjában. A megnyitó rövid játékos tornával kezdődött, koncerttel, sportvetélkedővel folytatódott, majd az artista Rippel fivérek (Ferenc és Viktor) bemutatója következett. Kora délután interaktív mesés utazást tartottak versek, gyermek- és mesedalok előadásával. Bábelőadást is láthattak a kicsinyek. Számos további program (például szerepelt arcfestés, kézműves foglalkozások, ugrálóvár, aszfaltrajz-verseny, kutyás bemutató, táncház stb.) szórakoztatta az ünnepelteket. A helyszínt a Rendvédelmi Szervektől térítésmentesen kapta az alapítvány, az étel, a Plásztán Kft. jóvoltából, szintén ingyenes volt: 500 adag tízórait és ebédet készítettek. A gyümölcsöt a Starking Kft. ajánlotta fel. A rendezvényre a Tűzoltó utcai klinikáról 92 kezelés alatt álló, illetve már gyógyult gyermek jelentkezett. Velük mentek testvéreik és szüleik, így összesen csaknem 300-an képviselték a II. sz. Gyermekklinikát. A gyermeknapra névre szóló meghívót kaptak az itt gyógyító nővérek, orvosok és rehabilitációs szakemberek – tudta meg lapunk Takácsné Stalter Judittól, az alapítvány képviselőjétől.

EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

Látogatás Vietnamba és Kínába

Dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar főigazgatója május 20-26. között Vietnámban folytatott tárgyalásokat különböző egyetemekkel. A főigazgató és Pop Marcel június 13-án egy hétre Sanghajba látogatott, ahol a Jiao Tong Egyetem vendége volt. Június első hetében két különböző kínai egyetemről érkező vendéget, Wang Junt és Lingjun Fenget, is fogadták a karon a későbbi együttműködés reményében.


Amerikai ápolóprofesszor

Az ETK-ra látogatott május 26-án Jean S. MacFadyen PhD, R.N., a philadelphiai Drexel University-ről. Az ápoló professzor egy diósdi általános iskola orvosán, dr. Győry Gáboron keresztül jutott el az intézménybe. A vendégnek dr. Hollós Sándor és Pop Marcel mutatta be a kart és az ápolóképzését. Az ismerkedő tárgyalás egy későbbi esetleges együttműködésben bízva jött létre.


Kettős ápolódiploma

Az „Atlantis” program segítségével az Egészségtudományi Kar hallgatói június 6-án utaztak ki az USA-ba. Az ötfős lánycsapat elsőként vehet részt a világon egyedülálló, amerikai-magyar kettős diplomát adó ápolóképzésben. Az Európai Uniós támogatással, három intézmény (Semmelweis Egyetem ETK, Nazareth College és Laurea University) közreműködésével létrejött együttműködés keretében egyszerre szerezhetik meg az USA-ban és az EU-ban egyaránt hasznosítható végzettséget az ápoló hallgatók.


Svájci kapcsolat

Előreláthatóan június végén utazik ETK-s delegáció, az Universitŕ di Lugano meghívására, Svájcba. A látogatás célja az egyetemek közötti együttműködés egy (lehetséges) közös gyógytornász képzés kialakítására.

GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR

Nobel-díjas látogatása

A Szerves Vegytani Intézetbe látogatott június 4-én Oláh György professzor, az USA élő Nobel-díjas hazánkfia, az MTA tiszteletbeli tagja. A Budapesten született professzor jelenleg a dél-kaliforniai egyetemen tanít, és 1994-ben kapott kémiai Nobel-díjat a karbokation kémiához való hozzájárulásáért. Ezen kívül kidolgozta a globális felmelegedés problémájára megoldást kínáló, nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cellát (DMFA). A látogatás során Oláh professzorral szakmai beszélgetést és tudományos eszmecserét folytattak az intézet munkatársai, dr. Mátyus Péter professzor, intézetigazgató vezetésével. Időszerű munkáikról esett szó.

TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR

Edzői sikerek

A TF Sportjáték Tanszékének két oktatója a közelmúltban értékes sikert könyvelhetett el csapataival. Mocsai Lajos tanszékvezető egyetemi docens az MKB-Veszprém férfi kézilabdacsapatával hódította el egyrészt a Kupagyőztesek Európa Kupáját, másrészt a magyar bajnoki címet. Jókay Zoltán egyetemi adjunktus ugyancsak bajnoki aranyat zsebelhetett be csapatával, a Vasas-Opus Via női röplabdázóival.


PhD-védés

Június 2-án a TF Dísztermében Polgár Tibor végzős PhD-hallgató dolgozatát védte meg, amelynek címe: Sportolási értéktartalmak hatásmechanizmusa Vas megyei középiskolás és főiskolás diákok körében. Témavezetője dr. Gombocz János egyetemi tanár, a Testnevelés-elméleti és Pedagógia Tanszék vezetője volt.


Jubileumi oklevélátadó

Június 5-én 14 órakor Jubileumi Oklevélátadó ünnepséget szerveztek a TF-Aulájában, ahol több mint nyolcvan egykori hallgató vehette át arany, gyémánt és rubin diplomáját. Az egyik legismertebb közülük dr. Istvánfi Csaba professzor emeritus, a TF volt rektora, aki arany diplomát kapott. Az ünnepi beszédet dr. Tihanyi József, a kar dékánja tartotta.


Kormorán koncert

Június 14-én Kormorán családi napot tartottak a Testnevelési és Sporttudományi Karon. Előtte mesteremberek mutatták be portékáikat a nagyközönségnek. Immáron ötödik éve választja koncertje helyszínéül a Kormorán együttes a TF-et. Idén is este 8 órakor kezdődött előadásuk az Atlétika Csarnokban.

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk