Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Megújult klinikakert

blank
blank
20080817.jpg

Folyovich András, Simon Lajos, Bitter István, Erdős Józsefné takarítónő, Baranyai László kertészmérnök az EGIS-től, Bozsik György és Varnyú Mária

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás, valamint a Neurológiai Klinika kertjének parkosítása dr. Simon Lajos egyetemi docens és az EGIS Nyrt. szervezésében, április 19-én kezdődött, s két hétvégén tartott a dolgozók és családtagjaik részvételével. A kertfejlesztési projektet Baranyai László kertészmérnök készítette, aki az EGIS Gyógyszergyár 28 hektáros parkját modellszerűen működteti már 20 éve.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 100 éves fennállásának megünneplésére készülve, a voltaire-i „műveljük kertjeinket!” munkálkodásra hívó szállóige ezúttal konkrét kert- és közösségfejlesztésben nyilvánult meg. A tereprendezésből és a kerti munkálatokból dr. Bereczki Dániel, a Neurológiai és dr. Bitter István, a Pszichiátriai Klinika tanszékvezető egyetemi tanárai is kivették részüket, munkatársaikkal együtt.

Az első hétvége esztétikai fénypontját az egyetem kertészetéből származó mamut fenyőcsemete elültetése jelentette. A második hétvégén, április 26-27-én pedig főleg a Pszichiátriai Klinika munkatársai és az EGIS Gyógyszergyár 60-70 dolgozójának önkéntes csapata több száz dísznövényt ültetett el. Egyetemünk kertészete és az EGIS arborétuma jóvoltából Csáth Géza zsenge tölgyfájának környezetében cserjék és évelő növények százai, valamint 30 babérfa ékesíti az újjászületett kertet. A füvesítéssel, virág- és cserjeültetéssel, a pihenőhelyek kialakításával esztétikus szabadtér jött létre, így már terápiás csoportok vezetésére és művészetterápiás foglalkozásokra is lehetőség nyílik. A kert hosszú távú ápolását a két klinika közösen fogja végezni a kertészet szakmai segítségével, bevonva ebbe a munkaterápiában résztvevő betegeket is.

Kiss Hajnal

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk