Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 8. szám · 2008. június 20.

Hírek, események – röviden

blank

Semmelweis Nap | Együttműködési megállapodás | Academic Excellence in Biomedical Research at Semmelweis University | Domborműavatás | Kitüntetés | Sok kicsi sokra megy! | Innovációs partnerségi program | Védőnők Napja | Amerikai szakemberek Budapesten | Informatikai fejlesztések | Egyéves évforduló | Jövőidő | Sikeres pályázat – kiemelkedő támogatás | Tudományos Tallózó

Következő számunk lapzártája szeptember 2-án lesz, várható megjelenése szeptember 19-én. Addig minden egyetemi polgárnak jó nyári pihenést kíván a szerkesztőbizottság!


Semmelweis Nap

Az ünnepségsorozat programja

Megemlékezés Semmelweis Ignác születésének 190. évfordulójáról

Július 1. (kedd) 900 órakor a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban (Budapest I. ker., Apród u. 1-3.)

Ünnepi beszédet mond: dr. Rigó János egyetemi docens, az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója

Koszorúzási ünnepség

Július 1. (kedd) 1100 órakor a Belső Klinikai Telep udvarán álló Semmelweis Ignác szobornál (Budapest VIII. ker., Üllői út 26.)

Ünnepi beszédet mond: dr. Stubnya Gusztáv stratégiai, működésfejlesztési és igazgatásszervezési főigazgató

Semmelweis Napi ünnepség

Július 1. (kedd) 1400 órakor a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében (Budapest VIII. kerület, Nagyvárad tér 4.)

Ünnepi beszédet mond: dr. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár, a II. sz. Patológiai Intézet igazgatója

Program

  • Új tisztségviselői megbízások átadása
  • A tanszékvezetésről leköszönő professzorok méltatása
  • Professor Emeritus cím adományozása
  • Pro Universitate díj átadása
  • Kitüntetések, véradói díjak átadása
  • Pályázati és alapítványi díjak átadása
  • Habilitációs oklevelek átadása
  • Docensi kinevezések átadása
  • Pályázati és alapítványi díjak átadása

(Az ünnepségsorozatról szeptemberi lapszámunkban olvashatnak részletes beszámolót.)


Együttműködési megállapodás

Június 23-án írják alá az Atlantis Program magyar és amerikai ápolói diplomához vezető képzés együttműködési megállapodását. Az aláíró felek a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, az amerikai Nazareth College of Rochester és a finn Laurea University of Applied Sciences. A finn partnernél szakmai gyakorlatokon vesznek részt a két ország hallgatói. Az aláírási ünnepségen vendégként részt vesznek az érintett külföldi országok magyarországi nagykövetségeinek képviselői és a partner egyetemek rektorai. Az aláírók mindhárom részről a rektorok, illetve dékánok, valamint helyetteseik lesznek. A jeles eseménynek az ETK Vas utcai épülete ad otthont.


blank
200808011.jpg

Academic Excellence in Biomedical Research at Semmelweis University

Az egyetem a legkiválóbb kutatócsoportjainak tudományos tevékenységét angol nyelvű kiadványban mutatja be „Academic Excellence in Biomedical Research at Semmelweis University” címmel. A munkacsoportok tudományos céljait, módszereit, eredményeit, együttműködéseit bemutató szöveges összefoglaló mellett a legjelentősebb publikációk és fényképek is helyet kapnak az ismertetőben. A kötet a Semmelweis Kiadó gondozásában jelenik meg, várhatóan júniusban.


Domborműavatás

Immár harmadik alkalommal írta ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös domborműpályázatát. A Kiszel János, Nékám Lajos, Ratkóczy Nándor és Schaffer Károly professzorokat mintázó nyertes alkotások avatására június 19-én került sor a Semmelweis

Kenyeres Ibolya


Kitüntetés

Pedagógus Nap alkalmából a Szenátus javaslata alapján Dr. Fonyó Attila Professor Emeritus Eötvös József-díj kitüntetésben részesült.


Sok kicsi sokra megy!

Letelt az egy év, amióta a Budapest Marriott Hotel vendégei személyenként 1 euróval kezdték támogatni a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján működő Trautsch András Olivér Alapítványt. E program keretében tavaly május óta 2 875 000 Ft gyűlt össze. Az elmúlt években az alapítványhoz csatlakozó magánszemélyek és cégek segítségével sikerült a klinika szinte minden osztályán megteremteni azokat a feltételeket, melyek eredményeként a gyermekek gyógyulási esélyei ma már nem maradnak el a hazánknál gazdagabb országok eredményei mögött. Az alapítvány a haematologiai betegségben szenvedő, a sebészeti beavatkozást és az ezt követő intenzív betegellátást igénylő gyermekek ápolási körülményeinek javításáért dolgozik.


blank
200808012.jpg

Tulassay Tivadar rektor és Boo Edgar, a GIBBS igazgatója

Innovációs partnerségi program

A Semmelweis Egyetem, a Semmelweis Innováció Kft. (SI) és a Gothenburg International Bioscience Business School (GIBBS) képviselői május 27-én együttműködési megállapodást írtak alá közös szervezésű Élettudományi Üzleti Iskola létrehozásáról. A GIBBS üzleti iskola egyedülálló a tekintetben, hogy a diákok valós, működő vállalkozásokat hoznak létre, amelyekkel új munkahelyeket teremtenek és tőkét vonnak be úgy, hogy a vállalkozások 90%-a a régióban megtartja telephelyét. A GIBBS és az SI jelenleg projektek üzletfejlesztésében működik együtt az SI Trimarán Üzletfejlesztési Programja keretében. Az együttműködés fejleményeiről későbbi lapszámunkban beszámolunk.

Dr. Lacza Zsombor


Védőnők Napja

Június 13-án tartották a rendezvényt, amelynek ünnepi előadását dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos tartotta. Előadások hangzottak el a védőnői munka napjainkban aktuális területeiről. A nagy sikerű rendezvényt, aminek egyik védnöke dr. Tulassay Tivadar rektor volt, egy angyalföldi általános iskola tanulóinak Palotás táncával kezdték. A záró akkord pedig Berki Sándoré és zenekaráé volt.


Amerikai szakemberek Budapesten

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) magyar származású orvosok és kutatók szervezete a floridai Sarasotában tartja éves találkozóit, ahova a világ minden részéről érkeznek magyar orvosok és diákok (információ: www.amosz.extra.hu/sarasota.html).

A HMAA hatodéves orvostanhallgatók részére szervez 3 hónapos cseregyakorlatot az Egyesült Államokbeli Buffalóba. A HMAA Magyarországi Tagozatába a belépés hallgatóknak ingyenes. Augusztus 22-23-án Budapesten multidiszciplináris konferenciát rendezünk Dohányzás – nehéz leszokni? címmel. Díszelőadók: dr. Michael Cummings, dr. Jeoffrey Fong, dr. Kristie Foley, az amerikai dohányzásellenes kampány kiemelkedő alakjai, a HMAA tagjai, valamint a téma magyarországi szakemberei.

Jelentkezési lap letölthető a www.amosz.extra.hu honlapról.

Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid
(hmaaamosz@gmail.com)


Informatikai fejlesztések

Korszerű számítógépek az egyetemen

Már 3 év telt el azóta, hogy a Stratégiai Működésfejlesztési és Igazgatásszervezési Főigazgatóság (SMIF) koordinálásával az egyetem nagyobb mennyiségű számítógép beszerzéséről gondoskodott a Medsol, SAP és labor rendszerek hatékonyabb használata érdekében. Az egyetem most újabb kedvező árú számítógép vásárlási lehetőséggel és hozzájárulással segíti a klinikák és intézetek számítástechnikai munkavégzését.

Az 500 db számítógép szállítására meghirdetett versenyben a NEC típusú gépeket szállító Szinvanet Kft. adta a legelőnyösebb ajánlatot, aki közvetlenül a japán gyárral tárgyalt a kedvezőbb ár elérése érdekében, melynek köszönhetően 30%-os árcsökkenést sikerült elérni, továbbá a számítógépekre a megszokott 3 év helyett 5 év garanciát biztosított a gyártó. A szállító cég 36 havi részletfizetési lehetőséget is felkínált és vállalta, hogy a kedvező árú beszállítást kedvező áron további két hónapig az egyetem részére fenntartja.

A gépek különlegessége, hogy korszerű BTX technológiát alkalmaz, mely rendkívül csendes működést tesz lehetővé, mely eddig a magas ár miatt, csak a legmagasabb árkategóriájú számítógépekre volt jellemző.

A számítógépek folyamatosan érkeznek be az Informatikai igazgatóságra, ahol a szakemberek a szoftvertelepítés után a megrendelők részére kiszállítják azokat.

A felmerült igényekre tekintettel a későbbiekben a főigazgatóság lehetőséget kíván biztosítani az egyetem részére nyomtatókra és hordozható számítógépre vonatkozó kedvezményes központi beszerzésben is.

Pannon mobiltelefon kedvezmények

Az SMIF Informatikai Igazgatóság Távközlési Osztályának tájékoztatása szerint a Semmelweis Egyetem előfizetésében lévő, Pannon GSM flottában működő bővített és dolgozói csomagok 2008. június 9-től 2008. december 31-ig a Pannon hálózatán belülre, a hangpostára és a kék számokra irányuló hívásokat minden megkezdett beszélgetés 6. perctől ingyenesen vehetik igénybe. Tehát az említett hívásirányokba kezdeményezett beszélgetéseknek csak az első 5 perce térítésköteles.

Ez az időszakos kedvezmény 2009. január elsejétől automatikusan megszűnik. További kérdések esetén Kunszabó Gergely távközlési osztályvezető elérhető az 1300-as melléken, vagy a gergoe@ik.usn.hu címen.

Javult a Hőgyes Tömb mobil lefedettsége

A SMIF Informatikai Igazgatóság Távközlési Osztályának tájékoztatása szerint – a Pannon GSM-mel történt előzetes egyeztetések alapján – a Hőgyes Endre utcai Gyógyszerészeti Tömb rádiófrekvenciás lefedettségét a Ráday utcában működő bázisállomás módosításával a közelmúltban megerősítette a szolgáltató. Ennek köszönhetően az egyetemi flottában működő mobiltelefonok immáron a Hőgyes Tömb épületein belül is nagy biztonsággal elérhetőek.

Dr. Tóth Barnabás informatikai igazgató


Egyéves évforduló

A Fogorvostudományi Oktatási Centrum egyéves születésnapi ünnepségét június 13-án rendezték. Az eseményt dr. Tulassay Tivadar rektor nyitotta meg, majd dr. Gera István FOK dékán mondott köszöntő beszédet. A kar klinikái és részlegei bemutatkoztak, majd beiktatták az Igazgató Tanács soros elnökét, emléklapokat és szobrot adtak át. Újságunk szeptemberi lapszámában beszámolót olvashatnak majd a rendezvényről.


Jövőidő

Valós idejű PCR a mindennapok diagnosztikájában címmel rendezett szakmai programot az Orvosi Mikrobiológiai Intézet és a Biomedica Hungária Kft. április 10-én. Az üléselnök dr. Ludwig Endre professzor (II. sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszéki Csoport) és dr. Nagy Károly professzor (Orvosi Mikrobiológiai Intézet) volt. A rendezvény fő témája a mikrobiológiai (MRSA, Streptococcus B, Enterovírus) és hematológia (ABL) területére alkalmazott RT-PCR diagnosztika alkalmazása és epidemiológiai jelentősége volt. Előadók: dr. Ludwig Endre, dr. Sziller István (I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika), dr. Fekete Sándor (Szent László Kórház), dr. Barcs István (Orvosi Mikrobiológiai Intézet) és dr. Vera Atzorn (Cepheid Europe). Az Orvosi Mikrobiológiai Intézet április 15-én körlevelet bocsátott ki az MRSA szűrővizsgálatokról. E vizsgálatok igénylésének körülményei megtekinthetők a http://mikrobiologia.sote.hu/downloads/labor/ MRSA_korlevel.pdf webhelyen.


Sikeres pályázat – kiemelkedő támogatás

Dr. Mócsai Attila, az ÁOK Élettani Intézetének docense „Molecular dissection of inflammatory pathways (MOLINFLAM)” című pályázatával öt évre összesen 1 200 000 EUR kutatási támogatást nyert el az Európai Unió 7. kutatási keretprogramján belül létrehozott European Research Counciltól (ERC). Az ERC a legkiemelkedőbb európai kutatók részére pályázati úton nyújtott támogatással segíti a kontinens versenyképességét a nemzetközi tudományos versenyben. Az ERC első, fiatal kutatóknak kiírt pályázatán az Európa bármely egyeteméről és bármely tudományterületről pályázó közel 10 000 jelentkező közül három fordulóban választották ki a 300 nyertes pályázót, köztük dr. Mócsai Attilát.


Tudományos Tallózó

Török Tamás
Electrogenic Na+/Ca2+-exchange of nerve and muscle cells.
Prog Neurobiol. 2007 Aug;82(6):287-347. Review.
IF: 11,3
(GYTK Gyógyszerhatástani Intézet)

Jakus Zoltán, Fodor S, Abram CL, Lowell CA, Mócsai Attila
Immunoreceptor-like signaling by beta 2 and beta 3 integrins.
Trends Cell Biol. 2007 Oct;17(10):493-501. Review.
IF: 12,4
(ÁOK Élettani Intézet)

Wirth A, Benyó Z, Lukasova M, Leutgeb B, Wettschureck N, Gorbey S, Orsy P, Horváth B, Maser-Gluth C, Greiner E, Lemmer B, Schütz G, Gutkind JS, Offermanns S.
G12-G13-LARG-mediated signaling in vascular smooth muscle is required for salt-induced hypertension.
Nature Medicine 2008 Jan;14(1):64-8.
IF: 28,6
(ÁOK Klinikai Kísérleti Kutató- és Humánélettani Intézet)

Eszter Kirilly, Eszter Molnar, Brigitta Balogh, Sandor Kantor, Stefan R. Hansson, Miklos Palkovits, Gyorgy Bagdy
Decrease in REM latency and changes in sleep quality parallel serotonergic damage and recovery after MDMA: a longitudinal study over 180 days.
Intl J Neuropsychopharmacology, 2008 Feb 8;:1-15
IF: 5,2
(ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet)

Judit Lazary, Aron Lazary, Xenia Gonda, Anita Benko, Eszter Molnar, Gabriella Juhasz, Gyorgy Bagdy
New evidence for the association of the serotonin transporter gene (SLC6A4) haplotypes, threatening life events and depressive phenotype.
Biol Psychiatry, in press DOI: 10.1016/j.biopsych.2008.03.030
IF: 7,1
(ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet)

Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/8. szám | Előző cikk | Következő cikk