Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · IX. évfolyam 5. szám · 2008. április 14.

Dr. Györgyi Sándor (1932–2008)

blank
blank
20080513.jpg

2008. február 28-án, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Györgyi Sándor, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet nyugalmazott docense, a Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánhelyettese.

Györgyi Sándor az ELTE Természettudományi Karán szerzett vegyész diplomát 1957-ben. Végzésétől kezdve egész aktív pályafutása intézetünkhöz kötődött. Kiváló oktató volt, a tárgy iránti lelkesedés, világos előadói stílus, igen jó pedagógiai érzék jellemezte, és sugárzott belőle a hallgatók iránti szeretet, megértés, a jóra való ösztönzés. Mindenkiben maradandóan pozitív emlékeket hagyott akiket oktatott, akár gyakorlatvezetőként, akár kurzusvezetőként, akár tantárgyi előadóként találkozott vele. Fiatalon több kar hallgatóit is oktatta, majd egyre inkább a Gyógyszerésztudományi Karhoz kötődött, húsz éven keresztül volt a GYTK-n a biofizika tantárgy megbízott előadója. Előadásain szinte hiánytalanul ott volt az egész évfolyam. Ugyancsak húsz éven át tartott minden évben nagy létszámú hallgatóság részvétele mellett igen sikeres membrán-biofizikai tárgyú speciálkollégiumot.

Kutatómunkája kezdetben a radioaktív izotópok orvosi alkalmazásaihoz kapcsolódott, így ő lett évtizedeken keresztül egyik szervezője és előadója az Intézet gondozásában meghirdetett orvosi izotóptanfolyamoknak, később a sugárvédelmi tanfolyamoknak, valamint az izotóplaboratóriumi asszisztensek képzésének úgy is mint a Hevesi György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság vezetőségi tagja.

Tudományos érdeklődése még fiatalon irányt váltott, és a membrántanszport-jelenségek biofizikai hátterével kezdett foglalkozni. Egyik megalapítója volt a kezdetben Tihanyban, később Sümegen tartott membránkonferenciáknak, melyeket azóta is évente megrendeznek, s ez a rendezvény a területen dolgozó kutatók – orvosok, biokémikusok, fiziológusok, biofizikusok – igen sikeres reguláris interdiszciplináris találkozója lett. Egyik megalapítója és legelső titkára volt a Magyar Biofizikai Társaság Membrán Szekciójának. Később két cikluson át volt a Társaság főtitkára, majd egy cikluson át alelnöke.

Oktatói munkáját a Semmelweis Egyetem két alkalommal (1970-ben és 1994-ben) ismerte el Kiváló Oktató kitűntetéssel, 1985-ben a Munka Érdemrend Ezüst Fokozatát kapta meg elsősorban dékánhelyettesként végzett munkájáért. 1993-ban a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság Hevesi György emlékéremmel, 2003-ban a Magyar Biofizikai Társaság Ernst Jenő emlékéremmel, 2007-ben a Membránkonferencia választmánya Romhányi György emlékéremmel ismerte el szakmai munkáját.

Györgyi Sándor, kedves kollégánk már hosszú ideje nem tudott velünk dolgozni tovább, azóta hiányzik nekünk. Felvidámodtunk jelenlétében, észrevettük az élet pozitív lehetőségeit, figyelmünket a jó dolgokra irányította, reményt épített. Nagyon értékes tagja volt közösségünknek. Hosszú ideje követtük gondolatban, fájó szívvel, küzdelmét elhatalmasodó súlyos betegségével, amit nagy önfegyelemmel, türelemmel viselt. A sok tanítvánnyal, baráttal együtt mi is őrizzük emlékét nagy tisztelettel és szeretettel.

Dr. Fidy Judit igazgató
Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2008/5. szám | Előző cikk | Következő cikk