Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

Szimulációs oktatás a főiskolán

blank
blank
20070512.jpg

Hornyák István, Mészáros Judit, Bencze Béla és Gőbl Gábor a terepasztal előtt

Ünnepélyes keretek között nyitották meg március 9-én az Oxiarénának nevezett egységet az Egészségtudományi Karon. Az Erkel utcai épület alagsorában berendezett lakás, építkezési helyszín, vendéglátóhely, park, autó és terepasztal segít a helyszíni mentés életszerű körülményeinek megteremtésében. Elsődleges célja, hogy a sürgősségi ellátás számára képzett mentőtiszt hallgatók a valóságot megközelítő helyzetekben végezzék gyakorlataikat.

Dr. Mészáros Judit főigazgató mondott köszönetet elsősorban dr. Gőbl Gábornak, az Oxiológiai Tanszék vezetőjének, valamint dr. Hornyák István főiskolai adjunktusnak az Oxiaréna kiváló kialakításáért. A sürgősségi helyzetek ellátása a professzionális segítségnyújtók számára is komoly stresszt, időnként szervezési nehézséget jelent. A gyors, hatékony ellátás biztosításához a helyszínen szerzett gyakorlottság szükséges. A szimulációs terem a mentőtiszt alapképzésen túl, lehetőséget teremt emelt szintű szakmai továbbképzések, valamint az ápoló-, védőnőképzésben emelt szintű elsősegély gyakorlatok vezetésére, valamint az egyetemi hallgatók oxiológia oktatásakor a gyakorlati készségek kialakítására.

A nemzetközi egészségügyi oktatási gyakorlatban terjedő képzéshez biztosítja a terem a prehospitális ellátás általánosnak mondható helyszíneit. Ezeken a helyszíneken speciális, a valóságot megközelítő paraméterekkel rendelkező gyakorló bábuk (felnőtt, gyermek, csecsemő) és egyes esetekben színészek, vagyis például a Magyar Vöröskereszt imitációs csoportjának tagjai segítségével történik a sérült, beteg szimulálása. A gyakorló eszközök számos élettani funkciót (például lélegzést, szívhangot, EKG-t, stb.) megjelenítenek, illetve elvégezhetők rajtuk a sürgősségi ellátás során alkalmazott beavatkozási lépések. Az orvosképzésben is van szerepe ennek a gyakorló terepnek, hiszen szakmájukban kiváló orvosokat is megzavarhat a mentésben a szokatlan környezet. Az Oxiaréna azon kívül, hogy az oxiológia tantárgy oktatásában ad óriási segítséget, a szimulációs oktatással az ellátásban nélkülözhetetlen döntési, kommunikációs és vezetési készségek kialakítására, fejlesztésésre teremt kiváló lehetőséget.

Különlegessége a teremnek, hogy rendelkezik egy öt négyzetméteres terepasztallal, mely a tömeges balesetek, katasztrófa helyzetek egészségügyi felszámolásának szervezési, vezetési gyakorlataira szolgál.

A gyakorló helyiségekben zajló munka videóra rögzíthető, amit visszanézve elemezni lehet az ellátást. Az élő szereplők is képzettek. A megnyitón Csepeli Attila, a Magyar Vöröskereszt imitációs csoportjának vezetője volt az autóbalesetes beteg, akit a helyszínen kellett ellátni.

Hornyák István adjunktus 2004-ben Németországban látott hasonló szimulációs termet, amit azután sikerült itthon is megvalósítani. Nagyon sok ember munkája és adománya eredményeképpen nyithatták meg ezt a gyakorló terepet. A megnyitón jelent volt dr. Bencze Béla főiskolai tanár, az Oxiológiai Tanszék egykori vezetője, akinek a nevéhez fűződik a mentőtiszt képzés elindítása, aminek szeptemberben lesz a 32. éve.

Tolnai Kata

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk