Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

DERMASK az agyelszívás visszafordítására

blank

Délkelet-Európai Regionális Szuperszámítógép Központ létrehozását tervezik, mely konzorciumnak egyetemünk is tagja lenne. Képviselőnk Mátyus Péter professzor. Az 1,8 milliárd forintos beruházással hazánk az európai kutatás élvonalába kerülhetne.

Az ezredfordulón megjelent a NATURE-ben, hogy a 20. századot Budapesten fedezték fel, mivel az atomtudósok nagy része az itt szerzett tudást hasznosította Amerikában. Jó lenne majd azt mondani, hogy a biológia és az orvostudomány nagy korszakát hozó 21. század is Magyarországon született meg. Ebben a tízmilliós metropolisban egyetlen igazán megújuló erőforrásunk a szürkeállományunk. Ez adta a szuperszámítógép központ létrehozásának alapgondolatát, lévén, hogy ilyen installáció nincs az új EU-tagállamokban és a csatlakozásra váró országokban – tájékoztatott dr. Viskolcz Béla, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kémia Tanszékének főiskolai tanára.

Felbecsülhetetlen haszon

Hazánkat stratégiai helyzete a régió stabilizáló és integrációs vezetőjévé teheti. Ilyenformán a tervezett Délkelet-Európai Regionális Molekula-Anyagtudományi Szuperszámítógép Központ (DERMASK) olyan új típusú projektek mintája lehetne, amelyek az integrációt a leghatékonyabban segítenék elő. Az eleinte – az uniós támogatás megszerzéséig – hazai centrumként funkcionáló létesítmény számítógép-kapacitása a nemzetközi részvétel üteme szerint növekedne.

A HPC-Európai hálózatának hat nagyobb központja működik Nyugaton. Közép-Kelet Európa északi centrumában, a lengyelországi Poznanban már van egy kisebb HPC-állomás. A tervek szerint Szegedre kerülhetne a mintegy 85,5 milliós lakosú balkáni vagy délkelet-európai térség központja, aminek megvalósulásához azonban elsősorban politikai akarat szükséges – hangsúlyozta dr. Csizmadia G. Imre, az SZTE Szent-Györgyi ösztöndíjas vendégprofesszora, az ötletgazda. Beindítása 1,8 milliárd forintba – egy kilométernyi autópálya megépítésének árába – kerülne. Haszna viszont felbecsülhetetlen. Az 512 szuperkomputerből álló tervezett központban lehetővé válhatna eddig megoldatlan természettudományi és társadalmi problémák tanulmányozása.

Támogatásra várva

Már elkészült a központ építési, üzemeltetési terve: az építkezéshez több helyszín is számításba jöhet. A Magyar Egyetemi Konzorciumba bekapcsolódna a Semmelweis Egyetem is, melynek rektora megbízásából dr. Mátyus Péter professzor vett részt a megbeszéléseken. Jelenleg azonban a beruházásnak még nincs meg az anyagi háttere, mivel az induláshoz szükséges pénzforrásra irányuló pályázaton egyelőre nem kapott támogatást.

Rácz Erzsébet - Tóth Andrea

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk