Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

Lehetőség a felemelkedésre

Segítség a fővárosi tanulás költségeinek fedezéséhez

blank
blank
20070506.jpg

A negyven millió forintnyi támogatást szimbolizáló csekket Takács Ildikótól egyetemünk nevében Imrédi Eleonóra vette át, középen Tulassay Tivadar

A Demján Sándor Alapítvány „Új Comenius Program”-ja keretében a Semmelweis Egyetemen kétszáz hallgató kap tanulmányainak első három évében havi húszezer forintos támogatást. A közadakozás lehetővé teszi, hogy hátrányos helyzetű diákok is tanulhassanak egyetemünkön. A mostani tanévre szóló, negyven millió forintnyi támogatás képletes átadására március 8-án került sor az Egyetem Tanácstermében.

Az „Új Comenius Program” felsőoktatási ösztöndíj-támogatás része annak a nyolcmilliárd forintos közhasznú felajánlásnak, amit Demján Sándor 2006-ban tett. A hallgatókat támogató program névadója a tizenhetedik században élő és alkotó nagy tanító, a cseh-morva származású Comenius, aki Magyarországon írta legjelentősebb műveit. A program keretében a 2006/2007-es tanévben összesen kétezer nappali tagozatos vehet fel havi húszezer forint szociális ösztöndíjat.

Egyetemünkön a programnak köszönhetően kétszáz hallgató kap tanulmányainak első három évében anyagi és mentori támogatást, melynek célja, hogy olyan hátrányos helyzetű diákok is választhassák az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi és egészségügyi informatikai képzést, akik a fővárosban a tanulás többletköltségeit nem tudnák fedezni. A negyven millió forintnyi támogatást szimbolizáló csekket dr. Takács Ildikó kuratóriumi tagtól egyetemünk nevében Imrédi Eleonóra, az ÁOK harmadéves hallgatója vette át. A rendezvényen dr. Tulassay Tivadar rektor és Szkalák Attila, az EHÖK elnöke is részt vett.

Összetett támogatás

Az „Új Comenius Program” és az elképzelés sikerét igazolja, hogy a felhívásra több mint háromszáz értékelhető pályázat érkezett. A támogatásban részesülő hallgatók kiválasztását a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) végezte. A hozzájárulásban részesült hallgatók adatai az egyetem honlapján megtekinthetők.

Az anyagi segítségen túl a hallgatók mentori támogatást is kapnak, mely a szakmai orientációt, karrier-elképzeléseket hivatott segíteni előadássorozatok, interdiszciplináris szemináriumok, valamint tényleges munkaviszonyra épülő szakmai gyakorlatok formájában. A mentorprogram nyitott lesz, azaz nemcsak a szakmai tematikára szorítkozik majd, hanem hosszú távú célja a kulturális és egyéb tudományok közti kommunikáció erősítése is a felnövekvő értelmiség soraiban. Az ehhez kapcsolódó rendezvények többsége is nyitott lesz, azokhoz minden érdeklődő diák csatlakozhat.

Társadalmi mobilitás

Dr. Hankiss Elemér, a Demján Sándor Alapítvány társadalmi kuratóriumának elnöke elmondta: fontos ünnepe ez az országnak, hiszen a felajánlás olyan korban születik, amikor az ország nincs túl jó állapotban. A tanulás megkönnyítése, a kommunikáció fejlesztése az egyetemet, a tanárokat és a diákokat és így az országot is magasabb szintre emeli. Az alapítvány felajánlása kísérletnek is felfogható arra, hogy az ország meginduljon felfelé – tette hozzá.

A kuratóriumi elnök szerint azért is fontos ez a felajánlás, mert Magyarországon az utóbbi években a társadalmi mobilitás leállt. A szociológus elmondta: komoly kutatások bizonyítják azt, hogy a harmincas, majd a hatvanas-hetvenes években Magyarországon a társadalmi mobilitás sokkal nagyobb volt, mint ma. A nyolcvanas évek után azonban valójában leállt a társadalmat éltető, annak lényeget adó körforgás. A rendszerváltás után szinte megszűnt az a lehetőség, hogy alacsony sorból is fel lehessen kerülni, hogy például egy szegény falusi gyerek is sokra vihesse az életében. Dr. Hankiss Elemér szerint az ilyen felajánlások a maguk erejével újra elindíthatják a társadalmi mobilitás folyamatát.

Csaba Tamás

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk