Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

Fórum rólunk

blank

Ezzel a címmel tartott élőkapcsolatos internetes interaktív írásos beszélgetést Tulassay Tivadar rektor az egészségügyi reform egyetemet érintő kérdéseiről április 17-én 11 órától.

Mint ahogyan azt rektor úr az egységek vezetőihez eljuttatott levelében írta, kötelességének érzi, hogy megfelelő módon és közvetlenül tájékoztassa az egyetem polgárait az egészségügyi reform intézményünket érintő hatásairól.

Idézet e levélből: „A várható következmények messze túlmutatnak az egyetem falain, ezért a progresszív betegellátást sújtó döntések hátrányos hatásaira az Egyetemi Klinikák Szövetsége többször felhívta az illetékesek figyelmét. Mégis érveinket és javaslatainkat figyelmen kívül hagyva születtek meg az aktív betegellátást alakító döntések. Az egyetem vezetése ezek után is megkísérelte az összes hivatalos és informális fórumon érdekeink képviseletét. Ennek tudható be, hogy az eredetileg tervezett 724 helyett „csak” 502 aktív ágy csökkentését kellett végrehajtanunk.

Az átalakításban megköti kezünket, hogy az ágyak szakmánként kerültek leosztásra, illetve bizonyos ágyak átvétele egyéb szempontok miatt volt célszerű. Az ágycsökkentések klinikákra történő leosztásában ezek után az egyetemi vezetésnek kevés játéktere maradt. Döntésünket meghatározta, hogy az egyetemen minden szakterület (nem klinika!) képviselete legyen szakmailag magas szintű, továbbá maradjanak meg az üzemgazdaságilag fenntartható méretek, párhuzamos klinikák esetében történjen profil tisztítás illetve egyes területeken a telephely megszüntetése költséghatékonyabb működést eredményezzen. Tudom, hogy döntésünk sok helyen elégedetlenséget, helyenként elkeseredést váltott ki, de az egyetemi aktív ellátást nyújtó ágyak csökkentése kormánydöntés volt, amelynek csak végrehajtása hárult az egyetemi vezetőkre.

Nehezíti a fennmaradó betegellátást, hogy a jövőbeni finanszírozás és annak volumene ismeretlen, s a szükséges fedezet jogosan elvárt biztosításának hiánya további egzisztenciális kérdőjelek sorát veti fel. A feszültség foka általánosan egyre nő azért is, mivel válaszunk kidolgozásához még mindig hiányoznak azok az alapvető adatok, amelyek ismeretében konkrét tervek születhetnének egyetemi szinten. Ennek ellenére az egyetem vezetése nem kezdeményezte a klinikavezetőknél a tömeges leépítéseket. Ez a távolabbi időszakban sem lehet célunk, mert az egyetem hármas feladata megkívánja a jól képzett és megfelelő számú munkatársakat. A kieső állami finanszírozás pótlására létrehoztuk az egyetem 100%-os tulajdonát képező gazdasági társaságot, amely képes lesz arra, hogy a megszűnő államilag finanszírozott kapacitásokon magánfinanszírozás fejében nyújtson ellátást, biztosítva ezzel sok munkatársunk megélhetését. Mindezekről a fejleményekről a klinikák vezetőit folyamatosan tájékoztattam, kérve segítségüket és a klinikák dolgozóinak tájékoztatását. (…) Az internetes fórumot (forum@rekhiv.sote.hu – amelyre várom a kérdéseket, amelyeket megválaszolok) mindaddig folyamatosan működtetem, amíg az Önök visszajelzései alapján szükségesnek ítélem meg. Áprilisban személyes tájékoztatást is tartok.

Bizalmukat, megértésüket és segítő együttgondolkodásukat őszintén köszönöm.

Budapest, 2007. március 28.

Tulassay Tivadar rektor”

Az egyetem honlapján egyetemi IP-címről érhető el az április 17-i internetes interaktív beszélgetés szövege. (a szerk.)

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk