Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VIII. évfolyam 5. szám · 2007. április 27.

Hírek, események – röviden

blank

Balassa napok | Kongresszus mikrocirkulációról | Klinikai fejlesztések és együttműködések | Tudományos kerekasztal | Baráti kör összejövetel | Sugársebészet kurzus | Gyakorlati otoneurológia | TBC világnap | Sürgősségi kardiológia | Hipertóniával foglalkoztak | Beszámoló kutatásokról | Cutan lymphoma munkacsoport | Kari Sportnap | Balatonkenesei találkozó | Konferencia Siófokon | Habilitációs előadás | Gyümölcsöző kapcsolat | Mozgalmas napok | Nemzetközi fórum | Doktorandusz vita | Vívótanárra emlékeztek | Határtalan költészet | Meghívó SGH előadásra | Művészeti tábor gyerekeknek Balatonvilágoson | Jó bornak is kell a cégér | Fogorvos nap | Pályázati felhívás Dr. Máthé Gyula díjra | Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar közleménye az 50 éve végzett fogorvosok részére | GYTK közlemény | Újjáalakult a KuTIT


Balassa napok

Háromnapos programot szerveztek a Tömő utcai Balassa János Kollégiumban április 17-19-ig. A kollégiumi Diákbizottság elnökétől, Gyebnár Jánostól megtudtuk: a rendezvény alatt számos kikapcsolódási lehetőségről gondoskodtak. Április 18-án közösen tartották programjukat az ÁOK kari nap sporteseményeivel, amelyre az Orczy-kertben kerül sor. Esténként a Balassa Kollégium kultúrtermében diszkó szórakoztatta a hallgatókat neves lemezlovasok közreműködésével, akik a drum’n’bass zenei irányzatból válogattak talpalávaló muzsikát. A rendezvény záróakkordjaként az Animal Cannibals nevű népszerű duó zeneszámait hallgathatták meg élőben a résztvevők. A Diákbizottság a belépődíjakból befolyt bevételekből önfenntartó módon finanszírozta a rendezvénysorozatot. A fáradt táncosok esténként a büfépultnál csillapíthatták szomjukat, éhségüket.


Kongresszus mikrocirkulációról

A Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság elnökét, dr. Koller Ákost választották meg tavaly az European Society for Microcirculation élére. A 20 éve alakult, jelenleg csaknem 800 taggal működő szakmai szervezethez 15 nemzetközi tudományos társaság csatlakozott eddig. Új elnöke kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy 2008. augusztus 26-29. között Budapesten rendezze meg a sorban 25. kongresszust, ahol a mikrocirkuláció és vaszkuláris biológia lesz a fő téma. Koller professzor szívesen fogad a konferenciaszervezéssel összefüggő bármilyen segítséget, tanácsot, tudományos szimpóziumok szervezésével kapcsolatos kezdeményezést. Egyben szeretettel vár minden érdeklődőt a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaságba. További információk: http://mmvbt.sote.hu, http://microcirc.org/, http://www.medizin.fu-berlin.de/esm/


Klinikai fejlesztések és együttműködések

Április 6-án sajtótájékoztatón mutatták be a Semmelweis Egyetem három új ellátó centrumát, melyek regionális és részben országos feladatokat látnak el. A kórházmegszűnések miatti összevonásokkal jött létre a közép-magyarországi régió Perinatális Intenzív Centruma az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, ahol a koraszülöttek mintegy harmadát, kilencszáz újszülöttet látnak el évente.

Ezzel egy időben a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán végrehajtott fejlesztés eredményeképpen nyitották meg hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt Gyermekonkológiai Centrumát, ahol százötven új beteg ellátását tervezik évente.

A Radiológiai és Onkoterápiás Klinika onkológiai centruma pedig kúraszerű ellátó osztállyal bővült, melyet két hónap alatt alakítottak ki a legkorszerűbb normáknak megfelelően.

Későbbi lapszámunkban részletesen beszámolunk az eseményről.

tol-


Tudományos kerekasztal

Az MTA és az OTKA meghívására április 19-21. között az európai tudománytámogató szervezeteket magába foglaló Európai Tudományos Alapítvány (ESF – European Science Foundation) Governing Council és a EuroHORCs (European Heads of Research Councils) az 2007. évi tavaszi közgyűlését Budapesten tartotta. Ezt a több mint 20 ország képviselőjével szervezett rendezvény lehetőségét kihasználva, a külföldi szakemberek részvételével, az OTKA Bizottság kerekasztal megbeszélést tartott április 19-én 10-12-ig, amelynek témája a „A nemzeti kutatástámogató szerveztek szerepe az európai tudományok alakításában” („Role of National Funding Agencies in Shaping European Science”) volt.


Baráti kör összejövetel

A Semmelweis Egyetem Baráti Körének áprilisi rendezvényén „Személyes gondolatok Domján József kiállítása kapcsán” Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, valamint „Példaképek, befolyások – egy orvostanhallgató emlékei a magyar és az angol orvosi oktatásról” címmel Prof. dr. Barabás András, Dél-Anglia nyugalmazott fősebésze tartott előadást. A rendezvényről későbbi lapszámunkban beszámolót közlünk.


ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

Sugársebészet kurzus

„Stereotaxiás sugársebészet, új korszak az idegsebészetben” címmel szabadon választható kurzus indult március 5-én (hétfőnként 18 órakor) a Korányi Frigyes Szakkollégiumban IV-V. éves orvostanhallgatók részére, professzor Szeifert György, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet idegsebészének vezetésével. A tíz alkalomból álló tanfolyamon az előadásokon főként arról esik szó, hogy milyen terápiás lehetőségeket kínál a sugár- és idegsebészet ma, és mi várható a jövőben. A kurzus során olyan ismeretanyag hangzik el, mely eddig az egyetem curriculumából hiányzott.


Gyakorlati otoneurológia

A Fül-orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán március 21-23-ig továbbképző tanfolyamot szerveztek szakorvosok és szakorvosjelöltek számára. A kurzus évente egyszer kötelezően választható a neurológiai és a fül-orr-gégészeti továbbképzéshez. Akkreditált és 42 kreditpontot lehetett szerezni. Napjainkban, amikor a fokozódó stresszhelyzetek, a rohanó életmód, a sok káros környezeti hatás miatt egyre több a szédülést panaszoló beteg, nem mindegy, hogy milyen gyorsan tisztázódik panaszaik oka, és az sem közömbös, hogy mennyi idő alatt tudják őket rehabilitálni. A tanfolyam témái a cochleovestibularis rendszer betegségeinek diagnosztikája, a szédüléses betegségek komplex kivizsgálása és kezelése volt. A programban elméleti előadások, videodemonstráció, computeres nystagmografiás demonstrációk, interaktív CD bemutató, és esetbemutatások szerepeltek. A tanfolyam vezetőjétől, dr. Szirmai Ágnes egyetemi adjunktustól megtudtuk: a klinika szakemberei tartották az előadásokat a Szigony utcai épület könyvtárában. Az előadók között volt prof. Répássy Gábor egyetemi tanár, dr. Küstel Marianna egyetemi docens, dr. Szirmai Ágnes egyetemi adjunktus, dr. Bencsik Beáta egyetemi tanársegéd. A tanfolyam tesztvizsgával zárult.


TBC világnap

Március 24-én országszerte a TBC világnapját tarották. Az eseménnyel kapcsolatban március 20-án a Budapesti és a Pest Megyei Tüdőgondozók Munkacsoport szakmai tudományos összejövetelt tartott az V. kerületi Hercegprímás utcai szakrendelő előadótermében, ahol megemlékeztek Robert Koch 125 évvel ezelőtti felfedezéséről, a Mycobacterium tuberculosisról. Az eseményen jelen volt dr. Kovács Gábor országos pulmonológiai szakfőorvos, valamint Jónás József, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet módszertani osztályának vezetője. Dr. Magyar Pál, egyetemünk Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, regionális pulmonológus szakfőorvos előadásában beszélt a multidrug rezisztens és a kiterjedt rezisztenciát mutató (XDR) tuberkulózis jelenlegi helyzetéről a világban, és a várható veszélyeiről, valamint a tbc hazai vonatkozásairól. Szó esett a rezisztencia-vizsgálatok szükségességéről olyan másodvonalbeli tbc-ellenes szerek esetében, melyek az XDR rezisztens betegeknél még reményt adhatnak gyógyításukra.


Sürgősségi kardiológia

Sürgősségi kardiológia kurzus indult március 27-én a Korányi Frigyes Szakkollégiumban, az Ér- és Szívsebészeti Klinika Cardiovascularis Centrumának szervezésében, dr. Merkely Béla egyetemi docens vezetésével. A kurzus négy alkalommal megtörtént eseteken keresztül mutatja be a mellkasi fájdalom differenciáldiagnosztikáját, ellátását. Az egyetemi oktatás keretében a „problem based learning” szellemében, minden előadáson három esetet mutatnak be EKG-elemzéssel, a betegkarrier megismerésével, a hallgatók teljes mértékű bevonásával.


Hipertóniával foglalkoztak

A II. számú Szülészeti Klinika tantermében április 14-én ismét továbbképzést tartott a Családorvosi Tanszék. Az eseményen fontos témák kerültek szóba: például mit jelent ma a hipertóniás beteg korszerű, kombinált kezelése; új kezelési eredmények halmozott kockázatú egyéneknél; az akut miokardiális infarktussal szövődött szívelégtelenség klinikai jelentősége, kórházi kezelése és a háziorvosi ellátás szempontjai. Gyógyszerek az ACS klinikai ellátásban és a háziorvosi új eredmények a COPD terápiájában, a szív- és érrendszeri betegségek mikrotápanyagokkal történő terápiás kezelésének lehetőségei. A 20 kreditpontos tanfolyam tesztvizsgával zárult.


Beszámoló kutatásokról

Prof. Jérome Bertherat (Hopital Cochin, Univ. of Paris) a mellékvese-daganatok molekuláris patogenezisének kutatása terén ismert egyik legnagyobb szaktekintély április 28-án (szombat) 14.00-tól kutatási eredményeiről tart áttekintő előadást a II. Belgyógyászati Klinika Könyvtárában (1088 Budapest, Szentkirályi u. 46.). Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk. Információ: Dr. Igaz Péter egyetemi tanársegéd, e-mail: igapet@bel2.sote.hu


Cutan lymphoma munkacsoport

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának Cutan Lymphoma Munkacsoportja minden hónap első keddjén 14 órától megbeszélést, esetbemutatást tart a klinika 218-as termében, melyre minden érdeklődő kollégát szeretettel várunk.

Dr. Marschalkó Márta egyetemi docens
a Cutan Lymphoma Munkacsoport vezetője


Kari Sportnap

A Hallgatói Önkormányzat április 18-án délelőtt 10 órától este 21 óráig kari Sportnapot szervezett az Orczy-kertben. Szijártó Attilától, a HÖK Sportbizottságának elnökétől megtudtuk: volt foci, röpi, frisbifoci. Falmászással és trambulinon is kipróbálhatták képességeiket a hallgatók, sőt élőcsocsó mérkőzést is vívhattak egymással a vállalkozó kedvű versenyzők. Mókás, vicces megmozgatós játékokkal aktivizálták a sportnap résztvevőit. A sportprogramok ideje alatt NET-futást is szerveztek.


Balatonkenesei találkozó

Egyetemünk Honvéd-Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Tanszéke továbbképző tanfolyamot tartott április 18-20-a között Balatonkenesén honvéd-, katasztrófaorvostan és oxyológiai szakorvosok részére. A továbbképzés akkreditált, 50 kreditpontos volt. A következő témák kerültek szóba: a sürgősségi rendszer felépítése a világon és Európában; a magyar sürgősségi ellátás jövőbeni szervezése: a beteg első ellátásától a kórházi ágyig; a katasztrófa orvostan tárgya, feladatrendszere, történeti áttekintése, stratégiai kérdései. Továbbá a sürgősségi osztályok és fogadóhelyek személyi, tárgyi és szervezési feltételei; intrahospitális diagnosztikus lehetőségek az akut betegellátásban; a minőségügy a sürgősségi ellátásban; helyszíni sürgősségi diagnosztika és algoritmusok; korszerű infektológia, sebészi sérülések infektológiai problémái; a reanimáció (BLS, ALS, PRS) manuális beavatkozási technikák a sürgősségi ellátásban; akut coronaria-syndroma; gyermekgyógyászati oxyológia; stroke. A tanfolyam tesztvizsgával zárult.


Konferencia Siófokon

Nyolcadik továbbképző konferenciájukat tartották április 20-22-e között Siófokon az oktató családorvosok. A háromnapos rendezvényen szóba került a depresszió korai felismerése és kezelése, a szorongásos kórképek, a generalizált szorongásos megbetegedés, a stroke után kialakuló pszichiátriai kórképek és kezelésük, a dementia korai felismerése és terápiája, a diverticulosis a háziorvosi gyakorlatban. Előadás volt a neuropatiás fájdalom diagnosztikájáról a családorvosi gyakorlatban, a diabéteszes láb klinikumáról és komplex gondozásáról, a neuropátiás fájdalom pregabalinnal történő kezeléséről. További témák: a szívinfarktus utáni szívelégtelenség kezelése, az acut coronaria-syndroma klinikai ellátása és háziorvosi utógondolása, életminőség és innováció a diabéteszes beteg gondozásában, új utak az inzulinhasználatban, a COPD epidemiológiája és megelőzése, illetve új eredmények a betegség terápiájában. Ismertették a légúti infekciók kezelésére kidolgozott új ajánlásokat is. Hangsúlyt kaptak a nők kardiovaszkuláris megbetegedései, valamint a hiperkoleszterinémia újabb kombinált kezelési lehetőségei is. A továbbképző tanfolyam 50 kreditpontos volt.


Habilitációs előadás

Dr. Telekes András „ Fájdalomcsillapítók és daganatellenes szerek vizsgálata és racionális alkalmazása” címmel tartotta tudományos kollokviumát április 19-én a NET Dísztermében.


EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

Gyümölcsöző kapcsolat

Március 14-e és 18-a között az Egészségtudományi Kar vendégszeretetét élvezte az amerikai Nazareth College-ból, dr. George Eisen rektorhelyettes vezetésével érkezett 8 fős csoport. A nemzeti ünnep miatti csonka héten elsősorban Budapesttel és az országgal kívántak megismerkedni a vendégek, akik a Magyarországon töltött négy nap során számos kulturális programon vettek részt. Látogatásukat előreláthatólag télen egy nagyobb csoport szakmai programja követi majd amerikai partnerintézményünkből.


FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR

Mozgalmas napok

A FOK Kari Napok első nagyszabású programjaként a Zágrábi úti sporttelepen március 26-án délután 15 órától 21 óráig sportnapot szerveztek. Foci, kosár- és röplabda, valamint floorball közül választhattak a sportolni akarók. A floorball bajnokság meglehetősen jól sikerült. Négy csapat nevezett, körmérkőzést játszottak. A röplabdapálya is folyamatosan foglalt volt, viszont a résztvevők nem akartak csapatokba szerveződni, így csak barátságos mérkőzéseket játszottak egymással.


TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR

Nemzetközi fórum

A TF és a Magyar Sportmenedzsment Társaság március 19-én nyílt fórumot rendezett a kar dísztermében. Prof. dr. Robert Siekmann, a Nemzetközi Sportjogi Központ igazgatója az európai sportpolitika aktuális sportkérdéseiről, a sport nemzetközi jogkövetéséről, valamint a játékos ügynökségek törvényi szabályozottságáról, a profi sportjátékosok, versenyzők, különös tekintettel a labdarúgók szerződéseiről és a tárgyban várható változásokról beszélt. A téma aktualitása a magyar sajátosságok közötti hasznosíthatóság volt. Roberto Branco Martins, az Amszterdami Egyetem Munkajog és Sporttanszékének PhD hallgatója előadásában beszélt a sportjátékosok és versenyzők európai ügynökségeiről, működésük általános és speciális szabályozásáról a sportban, kiemelten a labdarúgásban. Az említett témák a magyar klubok vezetői, jogi képviselői és a játékosok számára igen hasznos tudnivalókkal szolgált.


Doktorandusz vita

A TF Tanácstermében március 20-án Berkes Péter PhD hallgató házi vitáját tartották „Marketingorientációs tényezők a honi professzionális labdarúgás szponzorációs piacának tükrében” címmel. A hallgató témavezetője dr. Nyerges Mihály egyetemi docens, a kar dékánja volt.


Vívótanárra emlékeztek

Dr. Duronelly Lászlóra emlékeztek március 18-án este 18 órakor a TF „D” épületének vívótermében. Dr. Duronelly László a háború után, 1948-55 között, volt az intézmény vívótanára. A közelmúltbeli rendezvényen, leánya felajánlásával, a vívómester édesapa nevét viselő terem falán helyezték el egykori fegyvereit és vívósisakját. Az ünnepségen a család tagjain kívül részt vett Németh Árpád, a Santelli Alapítvány titkára, dr. Kamuti Jenő, az Európai Vívószövetség első alelnöke, MOB főtitkár, valamint a kar Küzdősportok Tanszékének vívótanárai és a Kárpáti Rudolf Vívó Klub versenyzői.


Határtalan költészet

A Tehetséges Fiatalok (TF) Műhely tagjai május utolsó hetében határon túli költők verseiből készítenek zenés irodalmi összeállítást, amelyet a XII. kerületi Csörsz utcai Művelődési Házban mutatnak be. Mint azt Nemerkényiné Hidegkuti Krisztinától, a TF Műhely tanár-elnökétől megtudtuk: a Kárpátaljáról, Felvidékről, Újvidékről és Erdélyből származó versek mellé odaillő népdalokat válogatnak össze. Diákénekesek adják majd elő a szép dalokat – hangszeres zenei kísérettel.


Meghívó SGH előadásra

Az előadás 15 órakor kezdődik a NET Díszpáholyban

Május 2., szerda– Nagy Károly: Múmia genomika – HIV koreceptor gén polimorfizmus a 18. századi váci múmiákban


Művészeti tábor gyerekeknek Balatonvilágoson

I. turnus:

2007. június 21.– június 28. (7 éjszaka)

II.turnus:

2007. június 28.– július 5. (7 éjszaka)

Általános napi programok: színjátszás, kézművesség, tánc, kirándulások a környéken, sportjátékok, strandolás az üdülő közvetlen vízpartján. A tábor kézműves és tánc programjait az Iránytű Ifjúsági Iroda és Vízöntő Pinceklub munkatársai tartják. A színjátszást és a tábort Tósoki Anikó előadóművész vezeti.

Térítési díjak

SOTESZ tag:

25.000 Ft/hét

Egyetemi dolgozó:

30.000 Ft/hét

Egészségügyi dolgozó:

32.000 Ft/hét

Külsős:

35.000 Ft/hét

Az árak magukban foglalják a programokat, az oda-visszautazás, a szállás, az étkezés térítési díjait. Részletfizetés lehetséges! További információ és jelentkezés a SOTE Szakszervezet munkatársainál a 215-3311-es városi számon vagy a 38-04-es egyetemi melléken.

Jelentkezési határidő: június 1.

Befizetés időpontja április 1-től a SOTESZ Irodában (Ferenc tér 15.).


Jó bornak is kell a cégér

Nemrégiben készült el az egyetemet angol nyelven bemutató gazdag és igényes képanyaggal illusztrált nyomtatott leporelló formátumú kiadvány, a Semmelweis Kiadó kivitelezésében. Ugyancsak most mutatták be azt az angol nyelvű feliratokkal készült DVD hordozóra írt 10 perces filmet, amely szintén az egyetemet mutatja be. E két alkotás képi világa rímel egymásra. A film a 240 éves patinás múltú intézményünk és fővárosunk hangulatának bemutatásával indul, s az ütemes vágással dinamikussá tett képsorok megmutatják az egyetemen folyó sokszínű, modern képzési formákat. Alkotója Szabó László, a Multimédia Stúdió vezetője. Mind a leporelló, mind a film azt üzeni, hogy kiváló választás az európai kultúra bölcsőjében a legmodernebb lehetőségeket nyújtó Semmelweis Egyetem a tanulni vágyók számára.

t.


Fogorvos nap

Egyetemünk Baráti Körének márciusi klubnapját a kör Fogorvos Szekciója rendezte, nem kevés sikerrel. A klubnapot dr. Gömbös Gabriella szekcióvezető nyitotta meg, üdvözölve a megjelenteket, név szerint prof. emer. dr. Monos Emilt, a Baráti Kör elnökét és dr. Bánóczy Jolán professzorasszonyt.

Az előadás – melyet dr. Felszeghy Endre egyetemi adjunktus (Igazságügyi Orvostani Intézet) tartott – címe „Fogorvosperek a mai Magyarországon” volt. Ismerték ezt a megjelentek, mégis derültség fogadta az előadó kérdését: „mi kell a fogorvosláshoz?” Pillanatnyi hatásszünet után jött is a válasz: felperes és alperes. Ettől kezdve a fogorvosi perekről hallottunk igen érdekes, szakszerű, a megjelentek többségét testközelről érintő ügyekről. A példaként felhozott perek mind megtörtént esetek voltak, konkrétan feldolgozva, s természetesen biztosítva mind a beteg, mind az orvos anonimitását.

Nem maradhatott, s nem is maradt el sem a fogorvosi műhibák, sem pedig a kártérítések problémakörének feldolgozása, megtárgyalása.

Nem tisztünk ezekről, a végeredményben szigorúan szakmai kérdésekről részletesen szólni, de meg kell jegyeznünk, hogy a mai társadalmi viszonyok között elengedhetetlenül szükséges az egészségügyi törvény ismerete az orvos részéről, valamint a paciensnek megfelelő tájékoztatás adása a betegjogokról. Mindemellett a (fog)orvosi tevékenység kérdésében a megfelelő döntések alapját a szakmai szabályok képezik.

-kondor-


Pályázati felhívás Dr. Máthé Gyula díjra

A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézete mellett működő Molekula Alapítvány dr. Máthé Gyula emlékére pályázatot hirdet a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán 2007-ben végző hallgatók számára.

A 2007-es évben az alapítvány által kiadott díjak összege egyenként: 300 000 Ft.

A pályázatnak tartalmaznia kell a hallgató egyetemi tanulmányai során elért valamennyi vizsgaeredményét (index-másolat), egy féloldalas összefoglalót jövőbeni terveiről, valamint a pályázót korábban, vagy jelenleg oktató egyetemi munkatársaktól származó személyi ajánlásokat (legalább kettőt). A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azok a hallgatók, akik jó tanulmányi eredményeik mellett rektori pályázatokon, tanulmányi versenyeken eredményeket értek el, TDK-konferencián előadásokat tartottak, illetve díjakat kaptak, valamint más tanulmányi, kutatói, klinikai tevékenységet is folytattak (az oklevelek, igazolások másolatait kérjük csatolni).

A pályázatokat május 15-ig a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet (1088 Budapest, Puskin u. 9.) címére kell benyújtani. A díjak odaítéléséről a kuratórium dönt.


Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar közleménye az 50 éve végzett fogorvosok részére

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara örömmel tájékoztatja volt hallgatóit, hogy részükre jubileumi díszoklevelet adományoz. Tájékoztatjuk azokat a fogorvosokat, akik diplomájukat az egyetem jogelődjénél, Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1957-ben szerezték meg és szakterületükön legalább 30 évig dolgoztak, az arany díszoklevél elnyerése érdekében május 20-ig a Fogorvostudományi Kar Dékáni Hivatalához (1085 Budapest, Üllői út 26.) nyújthatják be kérelmüket. A kérelemben kérjük feltüntetni az oklevél keltét, a diplomában szereplő nevet, rövid szakmai életrajzot és értesítési címet. A jubileumi díszoklevelek átadására előre láthatóan október közepén kerül sor, a pontos időpontról meghívó útján küldünk értesítést.


GYTK közlemény

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara örömmel ápolja azt a hagyományt, hogy volt diákjainak jubileumi díszoklevelet adományoz.

Tájékoztatjuk azokat a gyógyszerészeket, akik diplomájukat az egyetem jogelődjénél, a Budapesti Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Tudományegyetemen vagy a Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1937-ben, 1942-ben, 1947-ben, illetve 1957-ben szerezték meg és szakterületükön legalább 30 évig dolgoztak, a rubin, a vas, a gyémánt, illetve az arany díszoklevél igénylése végett május 31-ig a Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalához (1085 Budapest, Üllői út 26.) nyújthatják be kérelmüket.

A kérelemben kérjük feltüntetni az oklevél keltét, a diplomában szereplő nevet, rövid szakmai életrajzot és az értesítési címet.

Jelentkezési lap igényelhető a Dékáni Hivatalban telefonon (266-0449), levélben (a fenti címen) vagy letölthető a kar honlapjáról (www.gytk.sote.hu)


Újjáalakult a KuTIT

Ünnepélyes keretek között adta át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács új elnökének (Várkonyi Attila, a FastVentures Kft. ügyvezetője) és tagjainak megbízólevelét március 23-án. Az újjáalakult testület 2009 végéig látja el teendőit. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) mellett működő stratégiai kérdésekkel foglalkozó tanács egyben – a kutatás-fejlesztés és az innováció (K+F+I) területén – a gazdasági miniszter tanácsadó testülete is. Tagjait az említett tárcavezető javaslatára a miniszterelnök nevezte ki. Működésének egyik fő célja a Kutatási és Technológiai Innovációs Alappal kapcsolatos, jogszabályban rögzített feladatok ellátása. Másik fontos feladata, hogy segítse az állami K+F+I politika egységes kezelését, és az ehhez kapcsolódó hazai és EU források felhasználásának összehangolását. A szóban forgó alap és a GOP összehangolt stratégiai tervezése kapcsán együttesen évi 60-80 milliárd Ft felhasználásáról van szó, s – megfelelő háttérmunka esetén – az EU 7. Keretprogramjában is évente több milliárdos összeg hazai elnyerésére számíthatnak a sikerrel pályázók.

T. A.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2007/5. szám | Előző cikk | Következő cikk