Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VI. évfolyam 3. szám · 2005. március 11.

Könyvajánló

blank

Schultheisz Emil: A nagyszombati egyetem orvostanárai,
Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Budapest 2004
blank
200503141.jpg

A „Mesterek és tanítványok” című sorozat legújabb kötete a kitűnő és fáradhatatlan orvostörténész, Schultheisz Emil munkája, aki mind a magyarországi, mind az európai orvostörténelem nemzetközileg elismert kutatója. Előzményként tudni kell, hogy a középkorban Magyarországon alapított (Nagy Lajos, Zsigmond, Mátyás) főiskolák, egyetemek történelmi okok folytán csak rövid életűek voltak. Az első, máig fennálló egyetem 1635-ben Nagyszombaton (Pázmány Péter) orvosi karral csak Mária Terézia rendelkezésére 1769-ben bővült ki. A kezdeményező, van Swieten, a királynő udvari orvosa, a bécsi egyetem professzora volt. Az ő és öt tanítványának, név szerint: Trnka Vencel (anatómia), Schoretics Mihály (belgyógyászat), Prandt Ádám Ignác (élettan), Winterl Jakab (kémia, botanika), és Plenk József (sebészet) tanároknak szakmai életútját mutatja be Schultheisz professzor és mutat rá a mester, nevezetesen Gerard van Swietennek és tanítványainak meghatározó szerepére egyetemünk korai történetében.

Frenkl Róbert–Gallov Rezső: Mi történt Athénban?
Paracelsus Bt., Budapest 2004
blank
200503142.jpg

„Athénban jó volt magyarnak lenni... amikor magyar állt a dobogón, különösen annak legfelső fokán... Ugyanakkor nehéz volt magyarnak lenni... a tisztességes versenyben kivívott sportsikerekre árnyat vetettek a doppingügyek. Ha csak a gyanú alapján is, Magyarország végzett a dopping „éremtáblázat” élén.” – írja a könyv előszavában Gyurcsány Ferenc.

A könyv alcíme: „Doppingtitkok nyomában” sejteti, hogy a két ízig-vérig sportember az első hírek felröppente után azonnal megpróbálja a doppingbotrány valóságtartalmát meghatározni, a háttértényezőket feltárni, a felelősség kérdésében állást foglalni. A kötet tartalmazza azokat a korai rádió- és újságinterjúkat, melyek a doppingügy kirobbanását (augusztus 24.) követő kéthetes médiaőrület időszakában hangzottak el. Az utolsó állásfoglalások tavaly októberi keltezésűek. Aki izgalmas, sportolópárti írásokat akar olvasni erről a nyugvópontra máig sem jutott kérdésről, az máris vegye kezébe a könyvet, az epilógusig – „görög tragédia” – úgysem tudja letenni.

Lozsádi Károly: De core,
Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest 2004
blank
200503143.jpg

Lozsádi professzor második könyvét tartjuk kezünkben. A De core, Szíveskönyv, vagy ahogyan az alcím meghatározza: „A szív a régiek hitében és művészetében”.

A De core egy trilógia tervezet második része. Már az első kötet, az orvosi szavaink mitológiáját bemutató: „Nomen est omen” című munkája áttanulmányozásakor megállapítható volt, hogy a szerző a múlt, a régmúlt, a klasszikus kultúra kiváló ismerője, aki most e könyvében, a szimbolisztika jelentőségét hangsúlyozva, a környezet jelenségeinek szimbolikus értelmezése mellett tesz hitet. Minthogy a szív a régiek szemében a test középpontja, a lélek, a kedély, az erények, a bűnök székhelye, „a szívem az istenem” (Egyiptomi Halottaskönyv), ezek alapján Lozsádi kapcsolatokat ír le a szívről való elképzelések és a mitológia között. A szív formai ábrázolása és értelmezése két vágányon fut, az egyik a mitikus, a lélekkel kapcsolatos és a túlvilági, a másik a materiális, a mozgó, a vért mozgató megjelenítés. A szív kultúrtörténetét a kezdetektől, a barlang-rajzoktól Harvey-ig követhetjük nyomon, melyet 31 korabeli ábrázolás tesz még élvezetesebbé.

Kálmánfi János: Művészeti kiadvány 2004
blank
200503144.jpg

A 85 évesen is aktívan alkotó festő- és grafikusművész 62 munkáját tartalmazó művészeti album jelent meg a Bíró Family Kft. gondozásában. Akvarellek, olaj-kazein, akril technikákkal készült festmények, rajzok és számos anatómiai ábra. A művész 1960-tól nyugdíjba meneteléig, több mint két évtizeden keresztül egyetemünk Anatómiai Intézetének művész-munkatársa volt. Eddig 18 önálló kiállításán adott számot részben impresszionista ihletésű festészetéről, részben csillogó színvilágú, absztrakt ornamentikájáról, anatómiai ábrázolásairól, melyek egyaránt művészi és szakmai tudását dicsérik.

Dr. Donáth Tibor

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk