Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VI. évfolyam 3. szám · 2005. március 11.

Egy tartalmas pálya

blank
blank
20050306.jpg
Dr. Zalai Károly

„Elégedett és boldog ember vagyok” mondta dr. Zalai Károly Emeritus Professor. Élettörténetét hallva igazat adhatunk neki, hiszen oly sok minden történt azóta, hogy 1943-ben gyógyszerészoklevelet szerzett...

Az indulást és egész életpályáját meghatározta, hogy gyógyszerész családban született. Így útja előbb a Pázmány Péter Tudományegyetemre vezetett, majd Széki professzor intézetébe, ahol a gyógyszerészdoktori fokozatot, kémiai tárgyú disszertációjával, summa cum laude minősítéssel védte meg 1947-ben. Közforgalmú gyógyszertárban eltöltött néhány év után a Pest Megyei Gyógyszertári Központ szakfelügyeletének vezetője lett. Megszervezte a szakfelügyelő gyógyszerészi hálózatot, ehhez kapcsolódóan laboratóriumot létesített, és foglalkozott a gyógyszerészi és az asszisztensi képzéssel, továbbképzéssel is. Részt vett a Gyógyszertári asszisztensek kézikönyve és a (több kiadást megért) Gyógyszertechnológia című könyv megírásában.

Tantárgy- és intézetalakítás

Miután 1962-ben oktatónak hívták egyetemünkre, nekilátott a gyógyszerügyi szervezéstan tantárgy kialakításához, hallgatóinak írt jegyzetét később könyv alakban is megjelentette. Két év multán már adjunktusként az Egyetemi Gyógyszertárban dolgozott, amelynek, Csipke professzor halála után (1966-tól), irányítója lett egészen 1991-ben történt nyugdíjazásáig. S miközben az intézetté válás feladatain munkálkodott, kezdetben docensként, idővel professzorként, megvédte kandidátusi és a tudományok doktora értékezését. Emellett csaknem 300 tudományos közleményt publikált, 105 gyógyszerész-doktori értekezés témavezetője volt, s 1984 és 1990 között ellátta a GYTK dékáni teendőit is. Ebben az időszakban valósult meg az 5 éves gyógyszerészképzés, valamint az angol nyelvű oktatás.

Közéletben tevékenykedve

A gyógyszerészi közéletbe az 1960-as évek elején kapcsolódott be Zalai professzor. 1964-ben a Magyar Gyógyszerészeti Társaság főtitkárává választották, 1975-1982-ig elnökként, 1982-1986-ig társelnökként szolgálta a szervezetet. 1968-tól tisztségviselője a Magyar Orvostörténeti Társaságnak. Bekapcsolódott a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (PIP) munkájába is, amelynek 1976-1984 között egyik alelnöke volt. Tagja az MTA Gyógyszerésztudományi Bizottságának, a Nemzetközi Gyógyszerészet-történeti Akadémiának és a Spanyol Királyi Gyógyszerészeti Akadémiának.

E gazdag pályafutást elismerések „koronázták”: 1980-ban „Kiváló Gyógyszerész” kitüntetést, 1989-ben MOTESZ-díjat kapott, 1990-ben a „Magyar Köztársaság Csillagrendje” érdemrenddel tüntette ki a köztársasági elnök. 1996 óta Professor Emeritus, gyémántdiplomáját 2003-ban vette át.

Kondor Endre

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk