Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · VI. évfolyam 3. szám · 2005. március 11.

Hírek

blank
20050301.jpg
Kőszeghy Csilla növényrészletet ábrázoló krétarajza - 2003


Leépítés Debrecenben

Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtó többször foglalkozott a Debreceni Egyetemen bekövetkező létszámleépítéssel. A tények pontos ismerete végett az egyetem vezetése közleményt juttatott el a médiához.

A Debreceni Egyetem a 2005. évi bérfejlesztéshez szükséges forrás előteremtése érdekében szervezeti korszerűsítést hajt végre. Az átszervezés következtében beálló létszámváltozást az alábbi adatok mutatják:

Oktatókat és kutatókat összesen 56 főt, tanszéki munkatársat összesen 38 főt, nyelvtanárt 18 főt, könyvtárost 11 főt, ügyintézőt, laboránst 46 főt, takarító, portás, eljáró, egyéb tisztségből 292 főt bocsátanak el. A közlemény szerint ebből 165-en nyugdíjasok és 296 fő végkielégítést, illetve felmentést kap. Az Orvos- és Egészségtudományi Centrumból összesen 40 ember távozik. Húsz személy nyugdíjba megy és húsz technikai alkalmazottat (portásokat és takarítókat) magáncégek vesznek át.


A Semmelweis Egyetemen körlevélben kérték az intézetvezetőket, jelezzék, ha létszámleépítést terveznek, mert az ahhoz kapcsolódó költségeket a központi költségvetés támogatás-arányosan (80–20 %) megtéríti. Átfogó létszámleépítés azonban nem került szóba.


CoHeHRe 2005

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán tavasszal, március 20. és április 2. között rendezik meg a CoHeHRe (Consortium of Institutes of Higher Education in Health Care and Rehabilitation in Europe) éves konferenciáját. A szervezők 150-200 részvevőre számítanak.

Az EFK 2003 óta tagja a CoHeHRe-nek, amely 1990-ben alakult Gent székhellyel az Európai Unió és az Erasmus program támogatásával. Jelenleg 15 európai ország 41 intézménye tagja a szervezetnek, melynek filozófiája és fő célkitűzése az egészségügyi felsőoktatás minőségének összehangolt fejlesztése Európában, a diplomák összehasonlíthatóságának és átláthatóságának fokozása, az európai közös jellemzők és nemzeti sajátosságok áttekinthetősége, megértése és terjesztése.

A konzorcium célja továbbá a nemzetközi mobilitás fokozása, a multikulturális, professzionális attitűdök fejlesztése, valamint fórumot teremteni tapasztalatok szerzésére és kooperációra a curriculum fejlesztésben, a hallgatói és oktatói mobilitás fokozásában, közös minőségi standardok kidolgozásában, a kredit transzfer realizálására, új képzési programok közös kidolgozására és tudományos együttműködésre.

A CoHeHRe évente más és más tagországban tartja tudományos konferenciáját, ahol lehetőség van személyes tapasztalatcserére és az eredmények közös megismerésére is.


Felsőoktatási törvény

Várhatóan tavasszal szavazhat a parlament az új felsőoktatási törvénytervezetről, melynek célja, hogy minél több hallgató kaphasson korszerű tudást, végzettséget, és hogy lehetővé tegye az intézmények hatékonyabb gazdálkodását – mondta az oktatási tárca politikai államtitkára, Arató Gergely. A reform elemei között említette az európai egységes felsőoktatási térséghez való csatlakozást, az új irányítási és finanszírozási rendszer bevezetését, s a hallgatói jogok bővítését. A törvény ez év szeptemberétől lépne életbe, a Bolognai Folyamathoz való csatlakozás azonban folyamatosan történne. Hat évig ingyenes lehet az egyetem, az állam 12 féléven keresztül finanszírozná a hallgatók képzését. A fogyatékkal élők további négy, összesen tehát 16 félévben vehetnének részt államilag finanszírozott oktatásban. A törvényjavaslat értelmében a hátrányos helyzetű fiatalok az előírt követelmények 80 százalékának teljesítésével már felvételt nyerhetnek a felsőoktatási intézményekbe, amennyiben részt vesznek a tanulmányaikat segítő mentori programban. A törvény elfogadása esetén szeptembertől a lakhatási támogatás havi összegét 6 ezer, a kollégiumi támogatásét pedig 8 ezer forintra emelik.


A Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat előadása Bőrgyógyászati genetika a Semmelweis Egyetemen

Előadó: dr. Kárpáti Sarolta egyetemi tanár

A rendezvény időpontja: március 16. szerda 15.00 óra, helye: Nagyvárad téri Elméleti Tömb, Tanácsterem


Habilitációs kollokvium

Dr. Szamosi Tamás

Az érelmeszesedésre veszélyeztető rizikófaktorok csökkentésének lehetőségei gyermek és serdülőkorban

2005. március 21. (hétfő) 15 óra, Semmelweis Egyetem ÁOK II. Sz. Gyermekklinika (Bp IX., Tűzoltó u. 7.) tanterme


blank

A nő

(tökéletlen disztichon)

Mint a bohó inga tovalendülsz erre meg arra;
Nincs soha nyugtod, ha a szerelem megemel.
Nem maradandó állhatatosságodnak a képe,
Hogyha a súlypontban (ó, labilis!) te megállsz.
Legfinomabb szellő erejére újra megingasz,
És a bolond férfi mégis utánad ered.

Dr. Varga István

blank

Informatikai fejlesztések

Az Informatikai Központ szakmai és anyagi támogatásával, az érintett szervezeti egységek önerős hozzájárulásával megvalósult a VIII. kerület Illés utca 15. szám alatti telephely 4 jegyű telefonrendszerhez való csatlakozása. A korszerű, VoIP (Voice over Internet Protocol) technológiára épülő kapcsolatnak köszönhetően a Vagyonvédelmi Iroda a 1875-ös, a Biztonságvédelmi Iroda a 1876-os, a nővérszálló vezetősége a 1877-es és a nővérszálló lakói a 1878-as mellékállomásokon érhetők el. További információ kérhető Kunszabó Gergely távközlési osztályvezetőtől: gergoe@ik.usn.hu


Március 15-i ünnepség

Az egyetemi megemlékezés március 11-én (pénteken) 11 órakor lesz a Hőgyes tömb tantermében. Ünnepi beszédet mond: dr. Romics Imre


GYTK hírek

»»» A Gyógyszerésztudományi Kar, a hagyományoknak megfelelően, idén is jubileumi díszoklevéllel kívánja kitüntetni azon egykori diákjait, akik az egyetem jogelődjeinél 1930-ban, 1935-ben, 1940-ben, 1945-ben, 1955-ben szereztek gyógyszerészi diplomát és legalább harminc évig gyakorolták hivatásukat. Jelentkezési határidő: május 20. További információ a 266-0449-es telefonszámon kapható.

»»» Megújult a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság újságjának, az Acta Pharmaceutica Hungarica című szaklapnak a szerkesztőbizottsága. A főszerkesztő továbbra is Noszál Béla, felelős szerkesztő Zelkó Romána, szakterületi szerkesztők: Báthori Mária, Erős István, Gunda Tamás, Mészáros Ágnes, Perjési Pál és Tóthfalusi László.


Diplomaosztó a TF-en

A Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) február 26-án tartotta hagyományos „Téli” Diplomaosztó Ünnepségét az Újépület Aulájában. Az eseményen 9 szak 110 végzős hallgatója vette át oklevelét az alábbi felosztásban:

Sportmenedzser szak

3 fő

Testnevelő tanári egyetemi kiegészítő szak

16 fő

Szakedző szak

20 fő

Gyógytestnevelő tanár szak

3 fő

Humánkineziológia szak (nappali)

2 fő

Humánkineziológia szak (levelező)

6 fő

Testnevelő tanár szak (nappali)

20 fő

Testnevelő-egészségtan tanár szak (nappali)

1 fő

Egészségtan tanár szak (levelező)

38 fő


KAT választások

A február 22-23-án tartott közalkalmazotti tanácsi választás érvényes és eredményes volt. Későbbi lapszámunkban közöljük a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanács megválasztott tagjainak névsorát.

 
Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2005/3. szám | Előző cikk | Következő cikk