Semmelweis Egyetem honlap | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk
Semmelweis Egyetem · V. évfolyam 3. szám · 2004. március 19.
A Baráti Kör februári összejövetelén

 

A Baráti Kör februári klubestjén dr. Fehér János emeritus professzor, az Orvosi Hetilap főszerkesztője tartott nagy ívű és imponáló előadást lapjának küldetéséről.

Bevezetőjében az orvosi szaknyelv kialakulásáról beszélt. A XVIII. század derekán Európában egyre-másra alakultak meg a nemzeti nyelvű orvosi kiadványok, ekkor - 1875-ben - jött létre az Orvosi Hetilap is Markusovszky Lajos és Bugát Pál nevével fémjelezve. A kor vezető orvosegyéniségei azonnal felismerték a lap jelentőségét, publikáltak benne, megteremtvén az önálló magyar orvosi nyelvet. Ezt megőrizni, fejleszteni, ma is egyik főfeladata ennek a rangos sajtóorgánumnak. Nem könnyű dolog ez napjainkban, amikor az orvoslásban is elterjedt az angol nyelv, mely uralja azokat a nívós kiadványokat, amelyekben a publikálás növeli a szakmai elismertséget, az impact factort és értékelhetővé teszi a citációt.

Az Orvosi Hetilap foglalkoztatja a szakembereket, integrálja a szakterületeket úgy, hogy a régi rovatok megtartásával a hagyományőrzésnek tesz eleget, új rovatok bevezetésével pedig az előrelépést biztosítja. Követelményként szerepel a szerkesztőbizottság állásfoglalása: aki külföldi szaklapokban publikál, érezze kötelességének, hogy itthon is publikáljon.

Célkitűzésük: közelebb a gyakorlathoz, integrálni a hagyományt a korszerűséggel.

Az est második részében Prof. dr. Rosivall László - mint a Magyarok Nemzetközi Orvostudományi Akadémia (WHMA) új elnöke - emelkedett szólásra. Mint mondta, nem előadást kíván tartani, hanem ismertetőt. Emlékeztetett arra, hogy a Szabó Sándor professzor által 1990-ben alapított szervezetnek ma is a legfontosabb feladata, hogy az orvosok és az orvos-egészségügy területein dolgozó szakemberek időről-időre találkozzanak egymással, megismerjék a másik tevékenységét és gyümölcsöző együttműködés jöjjön létre. Terveik között szerepel egyéni és csoportos továbbképzés, tudományos kongresszusok szervezése, pályázatok, ösztöndíjak kiírása, stb.

Rosivall professzor közös összefogást, a közös erő és akarat kinyilvánítását kérte a kitűzött célok eléréséhez, majd bejelentette: előreláthatólag 2005. augusztus 25-27-én lesz a WHMA 6. Nemzetközi Kongresszusa a Magyar Tudományos Akadémián.

-KE-

 
Lap teteje | Semmelweis Egyetem újság | 2004/3. szám | Előző cikk | Következő cikk